Ma 2023 szeptember 24. Gellért, Mercédesz napja van. Holnap Eufrozina, Kende napja lesz.
46df17fde7c7b7ff57e9642edf542e6c.jpg

Frei Tamás - A börtönszálló tanulsága

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Engedjék meg, hogy személyes történettel kezdjem, mert az utóbbi napok iraki, líbiai és pakisztáni börtönszökései kapcsán eszembe jutott húsz évvel ezelőtti szomáliai „kalandom”.

Még a Magyar Rádió tudósítójaként jártam a klánháborúk dúlta Mogadishuban, és volt szerencsém egy ottani börtönben lakni. Szó szerint lakni.

Ráadásul még fizettem is érte. Úgy alakult, hogy a Vöröskereszt repülőgépén jutottam el a szomáliai fővárosba, és ott belefutottam egy barátságos mosollyal kísért, „Hát szállást, azt azért már nem tudunk nyújtani, Tamás” mondatba. Álltam a zónákra osztott Mogadishuban, kezdett sötétedni, az utcákon strandpapucsos gyerekkatonák korzóztak vállukon Kalasnyikovval, és nem volt hol éjszakáznom. Ekkor tanácsolta a Vöröskereszt munkatársa, hogy menjek a városi börtönbe aludni, mert onnan az egyik klán épp elzavarta a rabokat (miután lelőtték az őröket), és szállodává alakították az épületet.

És tényleg. A börtönfalra hófehér festékkel odapingálták, hogy: HOTEL – 50 DOLLÁR.

Azóta látom kicsit másképp a Közel-Kelet, az Arab-félsziget és Belső-Ázsia börtöneit. És azóta vélem úgy, hogy az ezeken a területeken elkapott terroristagyanús figurákat nem is akkora baj, ha Amerika és a nyugati hatalmak amerikai és nyugati börtönökbe zárják. Guantánamo, ugye! Mert valahogy nagyobb esélyt látok arra, hogy ezekből a börtönökből nem olyan egyszerű megszökni, mint azokból.

És lám, tényleg. Nem tudom, elmerültek-e a pár nappal ezelőtti iraki börtönostrom részleteiben. Az al-Kaida úgy szöktetett meg több száz rabot (egykor, még az amerikaiak által elfogott terroristagyanús férfiakat, akiket az országból kivonulva az Egyesült Államok átadott a helyi iraki hatóságoknak, például az Abu Ghraibban), hogy először ágyúval szétlőtték az őrbódékat, aztán öngyilkos merénylők átszakították a védelmi gyűrűt. Az így vágott réseken keresztül az al-Kaida harcosai megtámadták a börtönöket (középkori várostromra hasonlíthatott leginkább), és pár órán belül több száz hírhedt terrorista szívódott fel Irakban. Évekig tartott összeszedni őket, viszont csak pár óráig kiszabadítani mindegyiket.

Pár nappal később Líbiában, Bengáziban hasonló körülmények között ezer rabot szabadított ki az al-Kaida, és aztán jött a hír: Pakisztánban is megtámadták az egyik legfontosabb börtönt Dera Iszmail Hán városában. Bár a támadás szó kicsit erős kifejezés, mert az al-Kaida ott egyszerűbb trükköt használt. Először 150 harcos valóban átrobbantotta magát a védelmi vonalakon, de aztán rendőrségi egyenruhába öltözve, hamis papírokkal sétáltak be a börtönbe, és hangosbeszélőn, név szerint hívták ki azt a 250 terrorista rabot, akit utána teherautóra ültettek, és távoztak velük.

Bravó, mondhatnánk cinikusan, ha nem lenne hozzá közünk. De sajnos van! Pár hét alatt kétezer terroristagyanús al-Kaida-ember sétált ki a cellájából három nagyon veszélyes országban, Amerika pedig jobb híján közölte, hogy globális vészriadót fúj. A következő napokban két tucat diplomáciai posztját zárja be a Közel-Keleten és Észak-Afrikában. A franciák, britek és németek szintén reagáltak, bezárják például a követségeiket Jemenben.

Kezdődik megint?

Kapcsolódó anyagok:

Frei Tamás - metropol.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Sport (729) Mozaik (83) Mozi világ (440) Politika (1581) Vetítő (30) Jobbegyenes (2680) Egészség (50) Tv fotel (65) Nagyvilág (1309) Gazdaság (689) Mondom a magamét (7091) Emberi kapcsolatok (36) Titkok és talányok (12) Történelem (16) Rejtőzködő magyarország (168) Alámerült atlantiszom (142) Gasztronómia (539) Életmód (1) Tereb (145) Kultúra (6) Szépségápolás (15) Irodalmi kávéház (529) Autómánia (61) Flag gondolja (34) Belföld (10) Heti lámpás (276) Nézőpont (1)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>