Ma 2022 június 26. János, Pál napja van. Holnap László napja lesz.
Franciás forgatókönyv

Franciás forgatókönyv

Flag

Szöveg méret

5
Átlag: 5 (1 szavazat)

Emmanuel Macron lett Franciaország elnöke. Ez biztos nagyon jó.

Emmanuel Macronnak mindenképpen. Ehhez neki sok sikert. Ezt a férfit imádja a „művelt világ”, mert ez a férfi csak egyet képvisel: az európai unió semmijét.

Volt egy bizonyos Bonaparte Napóleon egyszer. Korzikai volt, de Franciaországot jelentette. Hazafiságot jelentett, saját őrült zsenialitása mellett.

Volt egy bizonyos Talleyrand is. Ő mindent és mindenkit elárult. Nála betegebb embert nehéz elképzelni. Bonaparte kedvelte, mert Talleyrand minden önzősége mellett Franciaországért élt.

Volt aztán egy bizonyos Jules Verne is. Ő írni tudott. Neki sikerült egy abszurd kaland is: Magyarországon kevés írót kedvelnek annyira, mint őt. Verne Gyulát. De francia volt, hazafi, tisztelte és éltette hazáját.

Robert Merle megírta hazája történetét. Úgy, ahogy még talán senki. Franciaország Jókaija volt. Hősöket teremtett, nem mindig valóságosakat, de hiteleseket és franciákat. Francia hazafi volt.

Maurice Druon kalandot álmodott. A százéves háború – valljuk meg -, nem egy vidám sztori. Franciaország szempontjából pláne. De Franciaországról szólt. A franciák királyairól, parasztjairól, azokról, akik megvédték Franciaországot.

Jeanne d’Arc legendája sem egy átlagember története. Talán, amit csinált, őrület volt. Érthetetlen, de Franciaországért tette.

Alain Delon és Jean-Paul Belmondo. Nagy színészek, talán a nagynál is nagyobbak. Játszottak ilyen és olyan karaktereket is. De mindegyik szerepnek egy volt a végkövetkeztetése: franciák, hazafiak vagyunk.

Gerard Depardieu. Elment Franciaországból. Mert úgy gondolta, hogy ez a Párizs már nem az ő Párizsa!

Emmanuel Macron természetesen francia, valahol biztosan. De Emmanuel Macron igazából nem más, mint egy projekt. Egy brüsszeli projekt. Nyert? Hát igen. Van ez így. Ki köszöntötte túláradó lelkesedéssel? Merkel, Juncker, brüsszeli ez, meg az. Meg persze a hazai „baloldal”. Úgy ünnepelték, mintha ő biztosítaná az életüket. Életüket, s ami még ennél is fontosabb: megélhetésüket. Azt az igazán jól fizető megélhetésüket.
Emmanuel Macron. Egyszer újra dönteni fognak róla a franciák.
A franciák.

Fotó: hindustantimes.com

Máté T. Gyula

]]>http://matete.pestisracok.hu]]>

 

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Alámerült atlantiszom (142) Jobbegyenes (2340) Rejtőzködő magyarország (168) Titkok és talányok (12) Emberi kapcsolatok (36) Sport (729) Belföld (7) Történelem (15) Vetítő (30) Autómánia (61) Kultúra (6) Gasztronómia (539) Mozaik (83) Politika (1581) Mondom a magamét (6144) Szépségápolás (15) Életmód (1) Egészség (50) Heti lámpás (259) Flag gondolja (33) Tereb (141) Gazdaság (665) Tv fotel (65) Mozi világ (440) Irodalmi kávéház (513) Nagyvilág (1465)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>