Ma 2023 december 04. Borbála, Barbara napja van. Holnap Vilma napja lesz.
qmo.jpg

Feje tetejére áll a világ? Az Orbánfóbiás Schulz lesz a német Trump?

Flag

Szöveg méret

5
Átlag: 5 (1 szavazat)
Rakétasebességgel tör föl a nyolc általánost végzett Martin Schulz vezette német szociáldemokrata párt.

Pedig már nem csak az iskolázatlansága és alkoholizmusa közismert, hanem ]]>pénzügyi stiklijeire és emberi aljasságaira is fény derült]]>. A német jobboldal pedig egyenesen trumpizmussal, azaz populizmussal vádolja.

A "Schulz-hatás" a Merkel vezette jobbközép szövetség szintjéhez közel stabilizálta a német szociáldemokraták támogatottságát.

Csaknem teljesen behozta lemaradását a német szociáldemokrata párt (SPD) az Angela Merkel kancellár vezette jobbközép CDU/CSU pártszövetséggel szemben, és 30 százalék felett stabilizálta országos választói támogatottságát kancellárjelöltje és jövendő elnöke, Martin Schulz színre lépése révén - mutatta ki egy szerdán ismertetett felmérés.

A szeptemberi szövetségi parlamenti (Bundestag-) választásra készülő párt a Forsa közvélemény-kutató intézet mérése szerint 31 százalékon áll, ami 10 százalékpontos erősödés, amióta január végén bejelentették, hogy az SPD-nél Martin Schulz indul a kancellári tisztségért, és a párt irányítását is átveszi.

Sokan arra számítottak, hogy a nagymértékű és gyors emelkedés után elpárolog a lelkesedés, és az SPD támogatottsága zuhanni kezd, ez azonban nem így történt, a párt egyelőre stabilizálta népszerűségét - emelték ki a Stern című hírmagazin és az RTL kereskedelmi televízió megbízásából végzett, Stern-RTL-Wahltrend című kutatás új adatait ismertető közleményben.

Az SPD nagyobbik koalíciós partnereként kormányzó CDU/CSU 34 százalékon stagnál, míg a Bundestag ellenzéki oldalán az SPD-től balra álló Baloldal változatlanul 8 százalékon áll, a Zöldek pedig 1 százalékponttal 7 százalékra gyengültek.

A Bundestagon kívüli Alternatíva Németországnak (AfD) is 1 százalékponttal gyengült az egy héttel korábbihoz képest, ezzel a CDU/CSU-tól jobbra álló párt támogatottsága a 10 százalékos határ alá, 9 százalékra süllyedt. Az FDP változatlanul 5 százalékon áll, liberális párt így négy év után visszajutna a Bundestagba, ha most vasárnap lenne a választás.

A CDU/CSU élesen bírálja Martin Schulzot, az egyik legtekintélyesebb jobbközép politikus, Wolfgang Schäuble pénzügyminiszter szerint a baloldali jelölt Donald Trump amerikai elnök kampánymódszereit használó "populista", aki azt próbálja elhitetni a választókkal, hogy a politikai eliten kívülről, alulról, nehéz helyzetből indulva küzd a szegények és a középosztály érdekeiért, holott az Európai Parlament (EP) képviselőjeként és elnökeként évtizedeket töltött a politika első vonalában.

A német sajtóban - részben a CDU/CSU által készített "Schulz-dosszié" alapján - megjelentek hírek arról, hogy Schulz EP-elnökként nagy lábon élt, pénzügyi visszaéléseket követhetett el, egyik legfőbb bizalmasát, Markus Engelst - kancellárjelölti kampányának egyik vezetőjét - pedig minden parlamenti szokásnak fittyet hányva protezsálta, és Engels EP-alkalmazottként egyedül 2012-ben több mint 16 ezer euró útiköltséget számolt el olyan utakért, amelyeket nem tett meg.

A Forsa mérése szerint mindez nem vetette vissza Schulz személyes népszerűségét; ha közvetlenül lehetne kancellárt választani, a németek 37 százaléka továbbra is az SPD-s jelöltre szavazna. Támogatóinak csaknem harmada, 31 százaléka azért szavazna rá, mert úgy érzik, friss szelet hoz a politikába és nincs elhasználódva. További 26 százalék azért szavazna rá, mert hitelesnek és rokonszenvesnek érzi, 24 százalék pedig azért, hogy ne Angela Merkel legyen továbbra is a kancellár.

A 2005 óta hivatalban lévő kormányfő hajszállal vezet, támogatottsága 1 százalékponttal 38 százalékra emelkedett. Miután a pártja, a CDU és a bajor testvérpárt, a CSU az előző héten hónapokig tartó huzavona után végül megállapodott arról, hogy közösen indítják kancellárjelöltként, a menekültválság kezelése körül kirobbant konfliktusok miatt eltávolodott CSU-hívek is egyre inkább felsorakoznak mögötte, ezt jelzi, hogy a bajor párt szavazóinak körében támogatottsága egy hét alatt 8 százalékponttal, 73 százalékról 81 százalékra emelkedett.

A Forsa igazgatója, Manfred Güllner szerint Martin Schulz egyedül nem tudja megnyerni a választást az SPD-nek. Ezt mutatja, hogy a politikai kompetencia dimenziójában - amelyben azt vizsgálják, hogy a választók szerint melyik párt leginkább alkalmas az ország gondjainak megoldására - az SPD ugyan további 1 százalékponttal erősödött, de 14 százalékos eredményével továbbra is jelentősen elmarad az 1 százalékpontos gyengüléssel 30 százalékon álló CDU/CSU-tól.

Ezért Merkel leváltásához Schulznak "meggyőző programmal kell előállnia, mint Gerhard Schröder (volt SPD-s kancellár) 1998-ban", aki Innováció és igazságosság című programjával a CDU/CSU fölé emelte a szociáldemokratákat a kompetencia dimenziójában, és ezzel legyőzte Helmut Kohlt - húzta alá Manfred Güllner.

Schulz és az SPD programjára hosszabb ideig kell várni, mint eredetileg tervezték: május helyett legkésőbb június végén hozzák nyilvánosságra. Középpontjában várhatóan a szociális biztonság, a társadalmi igazságosság - Martin Schulz visszatérő fordulata szerint a "keményen dolgozó és szabálykövető emberek" érdekei - , és a jobboldali populizmus elleni küzdelem áll majd.

Az összes többi kutatóintézet is az SPD támogatottságának jelentős emelkedését mutatta ki, legutóbbi méréseik átlaga alapján a szociáldemokraták 30,2 százalékon állnak, a CDU/CSU pedig 32,8 százalékon.

A Forsa február 5. és 10. között készítette az új kutatást, 2502 ember megkérdezésével. Adatai a szavazókorú népességre nézve reprezentatívak.

]]>http://almafroccs.blogstar.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Autómánia (61) Szépségápolás (15) Életmód (1) Gazdaság (693) Emberi kapcsolatok (36) Belföld (10) Titkok és talányok (12) Sport (729) Rejtőzködő magyarország (168) Tereb (146) Alámerült atlantiszom (142) Történelem (16) Flag gondolja (34) Gasztronómia (539) Vetítő (30) Egészség (50) Nézőpont (1) Mondom a magamét (7246) Politika (1581) Mozaik (83) Irodalmi kávéház (531) Kultúra (6) Jobbegyenes (2722) Mozi világ (440) Nagyvilág (1309) Heti lámpás (281) Tv fotel (65)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>