Ma 2021 január 15. Lóránt, Loránd napja van. Holnap Gusztáv napja lesz.
Egyetlen markáns különbség

Egyetlen markáns különbség

Flag

Szöveg méret

5
Átlag: 5 (1 szavazat)
A jobboldali (régi) ember realista, a baloldali (új) ember utópista.

„Jobboldal és baloldal között a voltaképpen egyetlen markáns különbség, amelyből minden más, kevésbé fontos adalék is származik, a következő: a jobboldali (régi) ember realista, a baloldali (új) ember utópista.

A jobboldali nem az eszmék, hanem a valóság kelléktárából válogatja ki azokat az elemeket, amelyek alapján berendezi az életét. Sőt, a jövőjét is. Legyen bár korlátolt, ostoba, szűk látókörű, vagy éppen művelt, okos, széles látókörű, minden jobboldali ember hiszi, hogy a hagyományokat ápolni, nem pedig elvetni kell. Hogy az állam minden egyes ember életének keretet ad, és nem eltörölni, hanem szüntelenül javítgatni kell a közösségi intézményeket.

Minden jobboldali hisz az ember természetességében, a közösségek szerepében, dogmák helyett az életben, forradalom helyett a harmóniában. De ami a legfontosabb: kivétel nélkül minden jobboldali, azaz régi embernek szilárd a jövőképe. Ez a haza, a nemzet, a nyelv és a saját kultúra megőrzésén, továbbörökítésén nyugszik, amelyet új eredményekkel, fejlődéssel, építkezéssel adunk át a jövőnek, de úgy, hogy az egyén és a társadalom régi, kipróbált alapjai is szilárdan kitartsanak súlyos történelmi megpróbáltatások között is.

Ezzel szemben a baloldalinak nincs, nem létezik a valóság alapján berendezett jövőképe. Egyetlen baloldali – beleértve a legokosabbakat és legostobábbakat egyaránt – sem követ mást, mint különféle utópiákat, amennyiben a jövőre gondol. A baloldali számára a társadalmi forradalom, az erőszakos változtatás kényszere jóval erősebb, mint a következmények kiszámítása.”

Az eredeti, teljes írást ]]>itt olvashatja el]]>.

]]>www.mandiner.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Irodalmi kávéház (502) Rejtőzködő magyarország (171) Heti lámpás (249) Kultúra (6) Flag gondolja (33) Életmód (1) Mozaik (83) Belföld (5) Sport (729) Vetítő (37) Politika (1571) Tereb (140) Emberi kapcsolatok (36) Szépségápolás (15) Egészség (50) Gasztronómia (539) Alámerült atlantiszom (142) Tv fotel (65) Mozi világ (440) Autómánia (61) Jobbegyenes (1945) Nagyvilág (1453) Gazdaság (656) Mondom a magamét (5036) Történelem (14) Titkok és talányok (12)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>