Ma 2023 szeptember 24. Gellért, Mercédesz napja van. Holnap Eufrozina, Kende napja lesz.
Dobrev Klára hablatygyára

Dobrev Klára hablatygyára

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Tovább is van, mondjam még?

A napokban indult Gyurcsány online Inflációs Akadémiája, és a nyáron további FeriCampusok fogják tágítani a jelentkezők, elsősorban 30 év alattiak agyát. A tananyag nagyrészt Dobrev Klára gazdasági hablatygyárából érkezik, amelynek hazugságai még a volt DK-s vezetőnél is kiverték a biztosítékot. Dobrev úgy válogat a gazdasági statisztikai adatokban, mint Petőfi tyúkanyója a kendermagban. Így aztán nem csoda, ha mindig a kormány a hunyó, még akkor is, ha dehogy. Sőt!

Ha már Gyurcsány Inflációs Akadémiával vezeti félre a hallgatóit, akkor kezdjük mindjárt az inflációval. Dobrev vesszőparipája, hogy Magyarországon csak az euró bevezetésével fékezhető meg az infláció. Szalai Piroska, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára ezzel szemben rámutatott, hogy például a balti államokban – Észtország, Lettország, Litvánia – tavaly éves átlagban annak ellenére magasabb volt a mienknél a pénzromlás mértéke, hogy mindhárom ország eurót használ. Puff neki.

Aztán itt van az átlagfizetés kérdése. A DK szerint a magyar átlagfizetés a legalacsonyabb Európában, csak Bulgária áll mögöttünk. Ezzel szemben az Eurostat legfrissebb adatai szerint a magyar bruttó átlagkereset vásárlóértéke nagyobb, mint nyolc másik tagállamé. Klárika ennek ellenére hamis grafikonok lobogtatásával sulykolja a hazugságot. Aranyos? Az.

Nem sikerült a valóságot eltalálnia Dobrev Klárának a minimálbér tekintetében sem. Az árnyékminiszterelnök azzal traktálja a hallgatóságát, hogy a magyar minimálbér a második legkisebb az unióban. Megint nem nyert! A valóságban ugyanis az, hogy hat tagállamban voltak januárban alacsonyabbak a minimálbérek, mint nálunk: Csehországban, Görögországban, Észtországban, Litvániában, Szlovéniában és Bulgáriában.

Klárika a nyugdíjakkal kapcsolatban is eltalálta szarva közt a tőgyét. Szalai Piroska aláhúzta, számításaiknál nem az éves átlagnyugdíjjal számolnak, nem kalkulálják bele az évközi emeléseket, a nyugdíjprémiumot és a 13. havi nyugdíjat, ami 2022-től már plusz egy havi teljes nyugdíjat jelent.

Tovább is van, mondjam még?

Nem csöpög a tárgyilagosságba oltott jóindulat Dobrev családtámogatási rendszerrel kapcsolatos érveléséből sem. Miközben leginkább csak a családi pótlékra összpontosít, nem foglalkozik az adókedvezményekkel, a támogatott hitelekkel, a megtakarításokat jelentő babakötvénnyel, a babaváró kölcsönnel vagy a csokkal. Elkerülte a figyelmét a családi beruházások sora és számtalan egyéb támogatás is. A DK által emlegetett összeg negyede sincs annak, amivel a kormány számol, s az Eurostat által nyilvántartott adatnak is csupán fele.

S az is az igazsághoz tartozik, hogy Dobrev Klára egyenesen hallgat arról, hogy tavaly éves átlagban hazánkban volt egyedül reálkereset-emelkedés az EU-ban. Egészen múlt év szeptemberéig kisebb volt a havi infláció, mint a keresetemelkedés, s idén a második félévtől – amikor az infláció újra 15–17 százalék alá fog esni – ismét reálkereset-emelkedést produkálhatunk. Azt sem árt tudni, hogy minden euróval fizető országban csökkentek tavaly a reálkeresetek, ami megcáfolja azt, ami a Demokratikus Koalíció a témával kapcsolatban állít.

Végezetül, hogy ne csak a jobboldali jegyzetíró, illetve az egyetemi oktató mondjon kritikát Dobrev Klára gazdasági előadásainak valóságtartalmáról, álljon itt Bauer Tamás volt DK-alelnök Facebook-bejegyzése Dobrev béremelésről szóló óriásplakátjáról. „Orbán Viktor az árakat emeli. Dobrev Klára a béredet fogja emelni” – szól a szövege. Bauer: „Tiltakoznom kell: ez a plakát nem mond igazat.” Kiemelte, a plakát ugyanis mindenkinek béremelést ígér, ami hazugság, mert azt az állam csak a közszférában tudja végrehajtani. „Nem tudom, lesz-e valaha Dobrev-kormány, de azt tudom, hogy ha lesz is, nem lesz lehetősége a bérek általános emelésére” – írta a DK volt alelnöke.

Szép, nem? És ez a csapat működtet Inflációs Akadémiát. Ha tetszik: hazugsággyárat. Ez azoknak igazán jó, akik pontosan tudják, vagy legalábbis sejtik, hogy fele sem igaz annak, amit Dobrevék előadnak. Ez azonban nem számít, mert az „akadémistáknak” az a fontos, hogy legyenek nyilvánvalóan hamis érveik akkor, ha vitába keverednek a valósággal vagy a józan magyar emberekkel.

Ők ugyanis jót röhögnek a Gyurcsány-házaspár félrevezető Inflációs Akadémiáján.

Horváth K. József

A szerző szerkesztő

]]>www.magyarhirlap.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Rejtőzködő magyarország (168) Heti lámpás (276) Emberi kapcsolatok (36) Alámerült atlantiszom (142) Szépségápolás (15) Életmód (1) Kultúra (6) Irodalmi kávéház (529) Autómánia (61) Gazdaság (689) Tv fotel (65) Mozaik (83) Vetítő (30) Jobbegyenes (2680) Mondom a magamét (7091) Történelem (16) Gasztronómia (539) Sport (729) Politika (1581) Mozi világ (440) Titkok és talányok (12) Tereb (145) Nagyvilág (1309) Egészség (50) Flag gondolja (34) Belföld (10) Nézőpont (1)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>