Ma 2022 december 03. Ferenc napja van. Holnap Borbála, Barbara napja lesz.
Csókay András: Jézus a társszerzőm

Csókay András: Jézus a társszerzőm

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve
A csendbe való belépéssel lehetővé válik a valós énhez való eljutás.

Dr. Csókay András előadásának elején elkülönítette az ész és a szívbéli megértést. Mint fogalmazott, e kettős megközelítés az, ami meghatározza hitünket.

Az Oltáriszentségben Isten jelenlétének megértését segítheti a teremtésre, az élet alkotására való rácsodálkozás.

„Ha ez megy Istennek, miért ne tudna ott lenni nap mint nap, milliárdnyi ostyában” – mondta a professzor. Az észérvekre alapuló megtapasztalás is fontos, de a szívbéli megélés, a misztikus élmények azok a folyamatok, amik igazán formálják a hitünket.

„…kell a döntés, az akarat, a hit, de nagyon fontos, hogy érzelmileg is meg legyél érintve. Az Oltáriszentségnek a tudatos megértése előbb-utóbb átvisz abba a hétköznapi misztikába, ami a szívedet is megerősíti…”

Csókay András szerint a szentségimádás és szemlélődés elvezethet ahhoz a kiüresedéshez, amelyen keresztül közelebb lehet jutni Krisztushoz. A csendbe való belépéssel lehetővé válik a valós énhez való eljutás, és a mélyben rejlő igazság megtalálása.

„…onnan fogod megkapni a saját munkádnak, tudományodnak a kreatív és intuitív ötleteit, amelyek ugrásszerűen visznek előre az életben. Abban a mélységben szoros kapcsolatban van a te tudományod és mély hited…”

„Ezek a lehetőségek mindenkinek megadatnak, nemcsak a keresztény embernek” – állította a professzor. A különbség annak a tudatosságnak a megélésében rejlik, hogy a keresztény ember Krisztus felé halad, nem egyszerűen a mélységbe. Ez különbözteti meg az imádságot, a szentségimádást más elmélyülő irányoktól – pl. mindfulness. A közösségi élmény (szentmise), a bűnbánat és a szenvedés is segítenek ezen az úton.

Az előadás második felében Csókay doktor a harmadik világbeli missziós helyzetet mutatta be képekkel, adatokkal, élményekkel. A 2016-os év során, Medjugorjéban kapták az elhívást a nigériai idegsebészeti misszióra, és már 2017 elején megkezdték a kinti munkát. Afrikában költségtérítéses az állami egészségügy, az emberek 60%-a nem tudja megfizetni az ellátást. Kettős világ, a mennyország és pokol jellemző az ottani helyzetekre, de a szegénységből mély hit és boldogság fakad. „A végén mindig a mennyország győz.” – fogalmazott. A műtéteket imádsággal kezdik. Nigériában nagy a testvéri szeretet, sok a gyermek, az ő szenvedésük, „el nem látottságuk” a valódi nehézség.

Csókay András előadásának végén megismételte egész beszámolóját átszövő hétköznapi misztikum és érzelmi megérintődés fontosságát, amely segíti az élet könnyebb megoldását a nehézségek és problémák terén. Gyakorlati javaslatként a mindennapos kontemplatív imát, valamint a rendszeres Oltáriszentség előtti csendek gyakorlását ajánlja, amelyek idővel elvisznek a kiüresedéshez. Ez a kiüresítés munka, de Krisztushoz vezet.

Fotó: Képmás/Emmer László

Németh Kinga

]]>https://www.iec2020.hu/]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Alámerült atlantiszom (142) Flag gondolja (33) Autómánia (61) Mondom a magamét (6470) Rejtőzködő magyarország (168) Mozi világ (440) Irodalmi kávéház (516) Tereb (142) Nagyvilág (1304) Mozaik (83) Emberi kapcsolatok (36) Heti lámpás (260) Belföld (8) Tv fotel (65) Gasztronómia (539) Sport (729) Életmód (1) Politika (1581) Titkok és talányok (12) Jobbegyenes (2486) Egészség (50) Vetítő (30) Szépségápolás (15) Kultúra (6) Gazdaság (669) Történelem (15)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>