Ma 2024 február 21. Eleonóra napja van. Holnap Gerzson napja lesz.
fba2b17938ea41de47a0588b247758f6.jpg

Buda-Crash - A nagy pilótajáték

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Van két Józsink. Józsi1 – nevezzük így – menzát vezet. Minden nap nála ebédelek, mert Józsi olcsó és ízletesen főz. Józsi1 dönthet úgy, hogy olcsóbb alapanyagokból dolgozik, esetleg romlott ételt kínál – sok sóval elmegy alapon.

De ha egyszer elrontom a gyomrom, lehet soha többet nem megyek hozzá. A visszacsatolás azonnali. Ezt Józsi1 is tudja.

Józsi2 ígéretet árul. Ha nála helyezem el a pénzem, magasabb hozamot realizálok. Mutat mosolygós, elégedett ügyfeleket és magas hozamokat a múltból. Az elégedett ügyfelek egy reklámügynökség fotó-katalógusából valók, a hozamok fiktívek. De ez nem derül ki azonnal, ugyanis amíg özönlenek az ügyfelek, addig nincs baj a kifizetésekkel, az újonnan befektetők pénzéből ki lehet fizetni a régieket. Ezt nevezik pilótajátéknak. A visszacsatolás nem azonnali, sőt… Ezt Józsi2 is tudja.

(Fotó: MTI/Sallmayer Gábor)

Olvasom az MNB alelnökének nyilatkozatát. Szerinte nem valószínű, hogy a pénzügyi szolgáltatóknál a csalás elterjedtebb lenne, mint más piacokon. Igaza van, csak itt nagyobb a tét és nagyobb a kísértés. Ha a menza konyháján a sajtreszelékből lepottyan egy kicsi, jóllakik vele a szakács, abból még a tulajdonoson kívül másnak nem származott vesztesége, de ha a brókercégnél lepottyan egy-két millió… vagy egy-két milliárd, és nem veszik észre, abból rendszerszinten keletkezik probléma.  

Ezt a jelenséget nevezik a közgazdaságtanban erkölcsi kockázatnak (moral hazard), ami nagyjából annyit tesz, hogy tudom, hogy rossz, amit teszek, mégis megteszem, mert ha nem derül ki, jól jártam, ha kiderül, addigra már messze járhatok a pénzzel. A veszteségeket pedig nem nekem kell majd állni teljes egészében.

Ezért van szükség szigorúbb állami szabályozásra azokon a piacokon, ahol kisebb a verseny és az információkkal könnyebb visszaélni. Szabályozni ugyanakkor nem annyira egyszerű, mert a háttérben javában zajlik a befolyásolás. Az USA-ban a 2007-2008-as válság előtti években tizennyolcszor tett kísérletet a törvényhozás a derivatíva-piac szabályozásának szigorítására. A különböző lobbi-érdekek nyomására mindannyiszor meghiúsult a törekvés. A végeredmény egy óriási lufi lett, ami 2008-ban kipukkadt. Az amerikai államnak 6 hét leforgása alatt 1500 milliárd dollárt kellett a pénzügyi közvetítő rendszerbe pumpálnia az adófizetők pénzén, hogy az ne omoljon össze. (Az összeg az azévi magyar GDP tizenháromszorosa.)

Magyarországon a tőkepiaci törvény 2002 januárjától 2005-ig viszonylag szigorú szabályozási gyakorlatot írt elő, kétévente kötelező vizsgálattal és átfogó helyszíni vizsgálatokkal.  2005. novemberétől kikerült a jogszabályból a kötelező jelleg és csak akkor kellett a felügyeletnek ellenőriznie, ha kockázatot fedezett fel, ha alapos gyanú merült fel a befektetési szolgáltató szabálytalan működésével kapcsolatban.  2009-ben – már a válság után – a Parlament ismét kötelezővé tette a meghatározott időközönkénti helyszíni ellenőrzést, de az intervallumot öt évben határozta meg, ami még mindig nagyobb mozgásteret  engedett a korábbinál a csalárd brókercégeknek, hogy szabadon garázdálkodjanak.

2013-ban az MNB új vizsgálati rendszerének működése során derült fény a Buda-Crash-re. A szabályozási eszköz egyszerű. Nem a beszolgáltatott jelentéseket vizsgálják – nem bízzák a kecskére a káposztaállomány nyilvántartását – hanem a helyszínen generáltatják az adatokat. A veszteség nagy, de eltörpül az amerikai rendszer veszteségei mellett. Szigorítani a szabályozáson sose késő. Lehet, hogy ez több macerával jár, de a tisztességes brókercégeknek is ez az érdeke. A társadalomról nem is beszélve.

György László

egyetemi adjunktus,
BME Pénzügyek Tanszék

]]>www.hirado.hu]]> - Mozgástér-Blog

Tisztelt olvasók! Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Flag Polgári Magazin facebook oldalát, a következő címen: ]]>https://www.facebook.com/flagmagazin]]>
- Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

]]>www.flagmagazin.hu]]>]]>
]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Heti lámpás (304) Belföld (10) Nézőpont (1) Jobbegyenes (2760) Politika (1582) Történelem (17) Vetítő (30) Sport (729) Alámerült atlantiszom (142) Mozaik (83) Titkok és talányok (12) Nagyvilág (1309) Egészség (50) Mozi világ (440) Mondom a magamét (7417) Kultúra (6) Autómánia (61) Tereb (146) Emberi kapcsolatok (36) Életmód (1) Irodalmi kávéház (535) Flag gondolja (36) Szépségápolás (15) Tv fotel (65) Rejtőzködő magyarország (168) Gazdaság (698) Gasztronómia (539)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>