Ma 2022 május 19. Ivó, Milán napja van. Holnap Bernát, Felícia napja lesz.
b059586b809aa34a4e1fe972778daf44.jpg

Buborék, avagy egy pohár fröccs a civilizációk összecsapására

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Buborékos vizet ne tessenek adni a menekülteknek, mert kulturális okokból úgysem isszák meg. A legújabb kori népvándorlás előtt el sem tudtunk volna képzelni ilyesfajta mondatokat.

De most, hogy hat hazai segélyszervezet akkurátusan „felosztotta” egymás között a menekültügyi piacot, az általános jótékonykodás is átment valamiféle földhözragadt praktikumba.

Amikor például az embercsempészeknek milliókat lepengető jövevények éhségének csillapítása a tét, a közérdekű hirdetésekben külön kikötik, hogy uzsonnahúst, pláne sertésmájkrémet ne tessenek adakozni, mert ezek úgyis rövid úton a kukában végzik. Inkább az éhhalál, de a Korán élelmezésügyi megszorításait akkor sem szabad áthágni. A behódolás e jelenlegi etapjában internacionális (interreligiózus) szókincsünk is egyre gyarapodik: ami a héberben kóser és tréfli, az arab nyelven halal és haram. Gasztronómiai értelemben törvényes és törvénytelen – utóbbi fogalom a nigériai fanatikus muzulmán tömeggyilkos szervezet, a Boko Haram nevéből lehet ismerős.

Javában zajlik a huntingtoni civilizációs összecsapás, s az enervált, önvédelmi reflexeit liberális hevülettel felszámoló Európa nem látszik felfogni, hogy ez már a háború, csak éppen egyelőre más – kulturális – eszközökkel. A széplelkű nyugatos értelmiség gyakorlatilag kiiktatta a gondolkodásából Krisztust (mert ideológiailag nem elég semleges: mindenféléket tilt és előír), viszont paradox módon a krisztusi szolidaritás elvét próbálja alkalmazni Allah tömegesen megindult híveire, tiszteletben tartva Mohamed próféta tanait, holott az is mindenféléket tilt és előír. Ráadásul míg a zsidó–keresztény Biblia tanításokról, szigorúbb fogalmazásban erkölcsi parancsolatokról beszél, a Korán törvényekről, amelyek a mindennapok kereteit is örökérvényűen szabályozzák – mintha a szekularitás, az állam és az egyház különválasztása meg sem történt volna. S az ő szemükben nyilván nem is történt meg – máskülönben az Iszlám Állam sem lehetne XXI. századi valóság.

A karitatív szervezetek figyelmeztetnek: a pályaudvarokon ne tessenek túl jó minőségű táplálékot ajándékozni az átutazó civilizációs turistáknak, mert lefényképezik a menüt a méregdrága okostelefonjukkal, hátraküldik a képet az utánuk jövőknek, s onnantól ez lesz a norma: mindenütt ezt az ellátási színvonalat követelik majd. A figyelmeztetés mögött megbújó valóságban nem is az a megdöbbentő, hogy a szárazföldi menekültáradat nemcsak pénzzel, de csúcstechnikával is fel van szerelkezve, hanem a hírközlési láncolat léte; ami ellentmond azoknak a cáfolatoknak, amelyek szerint az invázió nélkülözi a szervezettséget és a sanda birodalomépítő szándékokat.

A magyar szocialisták, liberálisok és egyéb díszmadarak, akiket megdöbbenéssel tölt el az Andrássy úti trágyázás, de egyébként dogmatikus módon a friss menekültek pártján vannak az ezerszáz éve bevándoroltakkal szemben, bizonyára a világ legtermészetesebb dolgának tekintik az Iszlám Állam minapi igénybejelentését, miszerint előbb Szerbiát („a Balkán lelkét”) foglalják el, majd Horvátországot; aztán jöhet Macedónia, Bosznia, Montenegró, Albánia és Koszovó.

Lehet persze bagatellizálni, hogy a második balkáni vallásháború belengetése afféle internetes álmodozás – de hát pár éve még azt sem vette volna senki komolyan, hogy Szíria és Irak területéből egy hipotetikus kalifátus hatalmas részeket fog kihasítani. Idáig talán nem fajulnak a dolgok, a béna kacsaként elnökösködő Obama utódja majd megálljt parancsol Eurábia létrehozásának – minden valószínűtlensége dacára azonban figyelemre méltó a balkáni „hadüzenet” átgondoltsága.

A balkáni hídfőállás lényegében rekonstruálná a török hódoltság határait, s ha komolyan vesszük, hogy minden, valaha iszlám uralom által létezett földdarab örök időkre a jogos jussuknak tekinthető, akkor a két Európa közti „vasfüggöny” sem a szerb–magyar határon lenne, hanem jóval északabbra: átkerülne Buda és Eger, szinte az egész Dunántúl; a mai csonkolt államunkból is alig maradna valamicske. A hírről történetesen a horvát tengerparton értesültem – szétnéztem, s csupa katolikus templomot láttam, mecseteket sehol. Ugyanez vonatkozik például a Vajdaságra is. A hódító étvágyat azonban nem befolyásolják a jelenlegi erőviszonyok: nyilván az „étlapon” szerepel Spanyolország a hajdani mór uralom miatt – azután meg minden új „hódítás”, amely a trójai faló receptje szerint bonyolódik évtizedek óta szerte Európában, Máltától Skandináviáig.

Mindez azonban egyelőre – minden baljós előjel ellenére – csupán negatív utópia. (Bár nézőpont kérdése: van, akinek pozitív.) A civilizációk összecsapása viszont tagadhatatlan tény, a felek között tapasztalható féloldalasság pedig nem kecsegtet sok jóval: míg a lényegétől megfosztott keresztény utódkultúra toleranciája hosszabb távon gyengeség, a hódító iszlám büszke intoleranciája (amelybe a Korán szellemét meghazudtoló beszivárgó dzsihadisták fanatizmusa is belefér) hosszabb távon kifizetődő. Egyelőre kulturális síkon folyik a harc – de pél­dául nem értem, miért „halam” a buborékos ásványvíz.

A borfogyasztás „törvénytelenségét” a közös évszázadok során már megemésztettük – de mi lesz Eurábiában például a forró nyári esték hűsítő italával, a spiccerrel? Azzal a borból és buborékos szódavízből álló nedűvel, amelyet Vörösmarty Mihály magyarított fröccsre a fóti domboldalban? S lesz-e vajon helye az Összeurópai Iszlám Egyetem tananyagában, az európai kultúrtörténeti kurzusban a Fóti dalnak: „Fölfelé megy borban a gyöngy; / Jól teszi. / Tőle senki e jogát el / Nem veszi”? És mi van, ha elveszik ezt a jogát is? Sőt mi lesz, ha már senki nem fogja tudni, „hol lakott itt Vörösmarty Mihály?” Persze akkor az sem lesz már köztudott, hogy létezett egy Radnóti Miklós nevű költő a történelem előtti homályos, gomolygó korszakban. Úgyhogy buborékügyben senkinek nem lesz hiányérzete az imaszőnyegen…

]]>www.napigazdasag.hu]]> - Csontos János

Tisztelt olvasók! Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Flag Polgári Magazin facebook oldalát, a következő címen: ]]>https://www.facebook.com/flagmagazin]]>
- Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

]]>www.flagmagazin.hu]]>]]>
]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Vetítő (30) Sport (729) Gazdaság (664) Autómánia (61) Emberi kapcsolatok (36) Tereb (141) Mozi világ (440) Nagyvilág (1465) Egészség (50) Politika (1581) Heti lámpás (259) Alámerült atlantiszom (142) Flag gondolja (33) Kultúra (6) Életmód (1) Rejtőzködő magyarország (168) Titkok és talányok (12) Történelem (14) Gasztronómia (539) Jobbegyenes (2306) Szépségápolás (15) Mozaik (83) Irodalmi kávéház (513) Tv fotel (65) Mondom a magamét (6060) Belföld (6)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>