Ma 2024 május 18. Erik, Alexandra napja van. Holnap Ivó, Milán napja lesz.
2c8ea40d366f786ae16fe615a4fb3cbb.jpg

Frei Tamás: Sajt helyett pálmaolaj

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Nézzük akkor a sajtokat. Merthogy sok mindent elmesélnek a világ állásáról.

Az ukrán „Ez elment vadászni...” történetben először volt a kijevi „szabadságharc”, aztán Oroszország „lelőtte”, de legalábbis „hazavitte” a Krímet. Erre válaszként jött az Oroszország elleni nyugati embargó, amire úgy reagált Moszkva, hogy betiltotta sokféle mezőgazdasági termék importját az Európai Unióból és az Egyesült Államokból. Visszanézve az erdőbe, most már látjuk, hogy rengeteg áldozat teteme fekszik a bokrok tövében. Nem volt túl precíz a vadászat. Sörétes puskával lőttek a felek mindenre, ami csak mozgott az ágakon, a levegőben vagy épp a fák takarásában.

Itt van például az oroszok sajtfogyasztása. Eleinte sokan azt gondolták, hogy Vlagyimir Putyin elnök milyen okosan kitalálta az agrártilalmat. Hiszen ez alternatív beszállítást, az Európai Unió termékeitől függetlenebb élelmiszerellátást és a hazai termelés növekedését eredményezi majd. A versenytől, a külföldiek versenyétől megvédett hazai piac majd csak meglöki az orosz áruk gyártását.

Hát meglökte, de elég rejtélyes módon. Pár hete még azt ünnepelték Moszkvában, hogy néhány hónap alatt harminc százalékkal megugrott az orosz sajttermelés. Mostanra kiderült, hogy a tejtermelés viszont stagnál, a tejimport pedig (a moszkvai középosztály korábban francia és német tartós tejet ivott) harminc százalékkal visszaesett.

Akkor miből van a sajt? Honnan a növekedés, ha az alapanyagból, a tejből egyre kevesebb van? Hát pálmaolajból.

 Mert annak viszont egekbe szökött az importja Brazíliából.

„Nem Fogod Elhinni, Hogy Ez Nem Vaj.” Az amerikai szupermarketekben ez a neve annak a helyettesítő terméknek, amit a szegényebb rétegek vaj és margarin helyett vesznek. Pálmaolajból. Hát most már Oroszországban sincs sajt a sajtban, vaj a vajban és hús a felvágottban (brazil szója ugrik be a helyére). Csak úgy néz ki, mintha lenne.

Friss zöldség helyett érkezik mélyfagyasztott szerb, hal helyett pedig valami furcsaság Fehéroroszországból. Mintha rák lenne, írják egymásnak a boltokat figyelő és az „újfajta” termékekről egymásnak hírt adó vásárlók. Internetes közösségek jönnek létre, ahol az orosz kisemberek próbálnak kiutat keresni a nagyvadászok járta erdőből.

Az infláció Oroszországban közben elérte a 17 százalékot, a reálkeresetek az elmúlt évben 13 százalékkal csökkentek.

A gazdasági termelés 1,9 százalékkal esett vissza, ezenbelül az iparé 4,5-tel, és azon belül a feldolgozóiparé 7,2-vel.

Jön a „sajt helyett pálmaolajat” világ. Szép lassan, lépésről lépésre, de azért jön. Annak minden következményével. Hiszen ahogy elvágódnak a gazdasági kapcsolatok, lassan hiányozni fog az úgynevezett „kemény valuta” is Oroszországból.

Mert bár az olaj és a gáz továbbra is tör föl a föld alól, de csökken az ára, a rubel árfolyama romlik, vagyis a külkereskedelmi egyensúly felborul. Mint anno a szocializmusban.

Emlékeznek még a valutalapra? Hogy korlátozva volt a kiutazások száma és az elkölthető pénz? Hát a hétvégén a moszkvai külügyminisztérium azt javasolta Oroszország állampolgárainak, hogy ne utazzanak külföldre, mert „az amerikai hatóságok világszerte elrabolják az orosz állampolgárokat”. Na, igen…

Frei Tamás - metropol.hu

Tisztelt olvasók! Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Flag Polgári Magazin facebook oldalát, a következő címen: ]]>https://www.facebook.com/flagmagazin]]>
- Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

]]>www.flagmagazin.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Heti lámpás (313) Gasztronómia (539) Belföld (11) Nagyvilág (1310) Tereb (146) Tv fotel (65) Gazdaság (709) Nézőpont (1) Flag gondolja (36) Kultúra (9) Mondom a magamét (7603) Mozaik (83) Autómánia (61) Emberi kapcsolatok (36) Rejtőzködő magyarország (168) Titkok és talányok (12) Alámerült atlantiszom (142) Életmód (1) Politika (1582) Vetítő (30) Sport (729) Szépségápolás (15) Történelem (18) Jobbegyenes (2804) Irodalmi kávéház (537) Egészség (50) Mozi világ (440)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>