Ma 2022 május 29. Magdolna napja van. Holnap Janka, Zsanett napja lesz.
Brian életétől a kivégzett tálib humoristáig

Brian életétől a kivégzett tálib humoristáig

Flag

Szöveg méret

5
Átlag: 5 (1 szavazat)

Hülyének néznek mindenkit!

A Monty Python tagjainak semmi sem volt szent és érinthetetlen, ha humorról volt szó. A tagok önfeledten és felettébb tiszteletlenül, az abszurditásig fokozva hozták ki a maximumot az éppen eszükbe jutó témakörökből, a brit eredetmítosztól Jézus Krisztus kortársainak életéig. Másként egyébként nem is nagyon érdemes művelni ezt a műfajt, igazolásul jöjjön hát Karinthy, a nagy Frigyes, ezt a bonmot-t mindenki ismeri, humorban nem ismerek tréfát.

A Monty Python és persze és többek között a Waczak Szálló egyik kiváló képviselője, John Cleese is ezen hitvallás mentén gondolkodik, és esze ágában sincs megrettenni az éppen aktuális elvárásoktól és agyrémektől. Ezért aztán ahelyett, hogy behúzta volna fülét-farkát és leszegett fejjel önkritikát gyakorolt volna, szembement korunk számtalan idiotizmusai közül mindjárt kettővel, a „politikailag korrekt” újbeszéllel és az „eltörlés kultúrájával”. Ez utóbbiról jelen állás szerint egy komplett sorozatot készít a Channel 4 televíziós csatornának. Cleese először akkor akasztotta össze nyilvánosan a bajuszt a PC-vel, amikor a UKTV csatorna tavaly júniusban eltávolította streamingszolgáltatásából a Waczak Szálló egyik epizódját arra hivatkozva, hogy faji rágalmakat tartalmaz. Ez ugyan évekig a kutyát sem érdekelte, de most meg igen. A Waczakkal egyébként az lett a baj hirtelenjében, hogy a Németek című epizódban van egy jelenet, amelyben Gowen őrnagy a nyugat-indiai krikettcsapatról értekezik, mindeközben „rasszista nyelvezetet” használ.

Ezzel csak az a baj, hogy az eltörlők nem csupán idióták, hanem még ostobák is a tetejébe, de rettenetesen. Ugyanis az őrnagy úr esetünkben nem a zajokra érzékeny, hanem inkább egy igazi őskövület, és Cleese nemhogy egyetértene a karakterrel, de mintegy gúnyolódik rajta. A humorérzék hiánya viszont a legnagyobb csapás, ami érheti az embert vagy éppen egy embercsoportot, ami a műveletlenséggel és a vakhittel karöltve borzalmas következményekkel járhat. Egyre inkább úgy tűnik tehát, hogy az eltörlők a nyugati világ tálibjai. Az inkriminált epizódot egyébként később visszaállították a szolgáltatásba, de tartalmi és nyelvi figyelmeztetéssel látták el, ami viszont arra utal, hogy az ügybuzgó törölgetők nemcsak hülyék, de a nézőiket is totál hülyének nézik.

Ellentétben Cleese-zel, aki a gyengébbek kedvéért a következőket nyilatkozta a BBC-nek: „A politikai korrektség jó ötletnek indult, miszerint ne legyünk gonoszak az emberekkel, és én ezt támogatom is a korom ellenére. A lényeg az, hogy próbáljunk kedvesek lenni. De ez a legérzékenyebb embereknek, a legkönnyebben felidegesíthető embereknek a kényeztetésévé válik. Nem hiszem, hogy a legkönnyebben felidegesíthető emberek érzelmei alapján kellene az egész társadalmat szervezni, mert akkor egy nagyon neurotikus társadalom lesz a végeredmény. A kreativitás szempontjából, ha folyamatosan gondolkodni kell azon, mely szavakat használhatjuk és melyeket nem, akkor ez egyszerűen elfojtja a kreativitást. A legfontosabb dolog annak felismerése, hogy a szavak függnek a kontextustól. A nagyon szó szerint gondolkodó emberek azt hiszik, hogy egy szó az egy jelentéssel bír, de ez nem igaz.”

Így. És Cleese-nek még kislányos a hangja (nem tudom, a kislány szó még használható-e, de talán a kontextus [ugye] egyelőre megengedi, vagy ha nem, hát tekintsük ezt itt és most egy fehér, protestáns, férfisoviniszta boomer tévelygésének a progresszió csodálatos világában), ugyanis mindez már nem csupán a kreativitáson, de magán a művészi szabadság gyönyörű testén eszközölt erőszakos behatolás, abúzus mintegy. Továbbfejlesztett, korszerű változata mindannak, amit a komcsiktól és a náciktól szenvedett el a világ. Ha valaki nekem azt mondja kilencvenben, hogy a komancsok részleges eltakarodása után harminc évvel majd azon kell(ene) tökölnöm, hogy mit mondjak és írjak, hogy ne írjam ki (iktassanak ki a cenzorok) magam a civilizációból, valószínűleg kiröhögöm. És mindez természetesen a törlőrongyos gárda képviselőire nem vonatkozik. Hörögve, vért nyelve és köpve széttépni (például) egy énekesnőt, mert némi bolyongás után rátalált a saját útjára, az velejéig PC. De tényleg, kik ezek, hogy fel merik venni az első követ, miközben a saját szemükben egy minimum hússzor húszas gerenda éktelenkedik?

De tartsuk az ívet a Brian életétől a verbális megkövezésen át a kopár hegyekig. A tálibok kivégezték az afgán humoristát, Nazar Mohammadot, aki még akkor is vicceket mesélt, amikor elhurcolták. Megverték, lelőtték, majd a biztonság ked­véért elvágták a torkát. Nyilván nem olvasták Voltaire-t.

Hegyi Zoltán - ]]>www.magyarnemzet.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Titkok és talányok (12) Heti lámpás (259) Politika (1581) Autómánia (61) Rejtőzködő magyarország (168) Alámerült atlantiszom (142) Mozaik (83) Kultúra (6) Gazdaság (664) Szépségápolás (15) Flag gondolja (33) Belföld (6) Emberi kapcsolatok (36) Életmód (1) Mozi világ (440) Mondom a magamét (6082) Nagyvilág (1465) Irodalmi kávéház (513) Tereb (141) Tv fotel (65) Sport (729) Egészség (50) Történelem (15) Gasztronómia (539) Jobbegyenes (2313) Vetítő (30)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>