Ma 2020 március 31. Árpád napja van. Holnap Hugó napja lesz.
Bencsik András: Organikus maximalizmus

Bencsik András: Organikus maximalizmus

Flag

Szöveg méret

5
Átlag: 5 (1 szavazat)
Zseniális írás!

Idézetek, amelyeknek aligha szükséges megnevezni a szerzőjét, annyira közismertek, de ha mégis, akkor egy szóval segítünk: Tusványos. Igen, ő az… Elkezdődött a Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor Erdélyben, amelynek legizgalmasabb eseménye, mellesleg a hatnapos rendezvénysorozat záróakkordja hagyományosan a magyar miniszterelnök előadása.

A korábbi beszédekből származó idézetek, amelyeket a 888.hu tett most közzé, szó szerint bejárták a világsajtót.

„Ki kellett mondanunk azt, hogy egy demokrácia nem szükségképpen liberális. Az, hogy valami nem liberális, még lehet demokrácia.”

„Az európai baloldal […] a bevándorlás problémájában nem veszélyforrást, hanem lehetőséget lát. A baloldal mindig is gyanakvással nézett a nemzetekre és a nemzeti identitásra.”

„A következő évtizedeknek lesz egy vezérkérdése Európában, ez pedig úgy hangzik, hogy az európaiaké marad-e Európa? Úgy hangzik, hogy Magyarország a magyarok országa lesz-e, Németország a németek országa lesz-e? Franciaország a franciák országa lesz-e, vagy Olaszország az olaszok országa lesz-e, vagy sem? Kik fognak élni Európában? Ez a történelmi kérdés, amellyel ma szembe kell néznünk.”

És még egy idézet, korábbról: „Nem lesz diadalmenet Magyarország újjászervezése, mert nem egyszerű arra kérni az embereket, hogy változtassanak életmódot. […] De a változások végül a nemzet reneszánszát fogják elhozni.”

Ami a nemzeti reneszánszot illeti, bár még korai vizsgálni, hogy például a családtámogató kezdeményezések révén milyen mértékben sikerül lelassítani, esetleg meg is állítani az egész európai civilizációt végzetszerűen sújtó népességfogyást – hiszen ez a folyamat évtizedes távlatban mutat majd értékelhető eredményt –, az előjelek láttán egészen bizonyosak lehetünk abban, hogy ez a csodálatos változás, ez a fantasztikus fölemelkedés az európai nemzetek nagy apálya idején önmagában is elég lesz ahhoz, hogy reneszánszról beszéljünk.

Legalább ilyen fontos, bár még kevésbé mérhető az a változás, ami a lelkekben zajlott és zajlik éppen. Az öntudatra ébredés nagyszerű folyamata; hogy egyre több honfitársunkban fogalmazódik meg különféleképpen, de a gyökerét tekintve közös tartalommal: egyre jobb magyarnak lenni, mert egy erősödő, mások elismerését, sok esetben barátságát kivívó nemzet tagjának lenni jó. A made in Hungary szlogen, amely pár évtizeddel ezelőtt még a kesernyés önirónia eszköze volt, úgymond komikus mentegetőzés a közös eredménytelenségek és tehetetlenségek láttán, lassan kezd pozitív tartalommal feltöltődni. Ma már szinte elvárt magatartás sportban, gazdaságban, közéletben a nagy teljesítményekre és nagy sikerekre való törekvés.

Az organikus maximalizmus, vagyis az a felfogás, hogy a magam területén a hétköznapokban kell tartósan csúcsteljesítményt nyújtanom, részben azért, mert a környezet, a versenytársak, a partnerek ezt el is várják tőlem, ám egyre nagyobb részben azért, mert ez a maximalizmus és az általa elért teljesítmények örömmel töltenek el, nos, ez mind több honfitársunk számára olyan életélmény, amiről már nem akar lemondani.

A nagy közös veszteségeket és fájdalmakat a nagy közös teljesítmények révén képesek lehetünk túlhaladni, és mivel az idő az erőseket szereti, okkal bízhatunk abban, hogy ha a nemzeti reneszánsz töretlenül végbemegy, visszafordíthatatlanul beteljesül, akkor nagy dolgok várnak ránk. A részleteket pedig szombaton megtudjuk.

Bencsik András - ]]>www.demokrata.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Mozaik (83) Heti lámpás (239) Emberi kapcsolatok (36) Titkok és talányok (12) Rejtőzködő magyarország (171) Jobbegyenes (1723) Történelem (14) Autómánia (61) Gazdaság (645) Vetítő (37) Egészség (50) Szépségápolás (15) Belföld (5) Gasztronómia (539) Flag gondolja (33) Politika (1571) Nagyvilág (1449) Alámerült atlantiszom (142) Életmód (1) Irodalmi kávéház (484) Mozi világ (440) Sport (729) Kultúra (5) Tereb (139) Mondom a magamét (4414) Tv fotel (65)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>