Ma 2019 május 26. Fülöp, Evelin napja van. Holnap Hella napja lesz.
Bencsik András: Nyergelj, fordulj!

Bencsik András: Nyergelj, fordulj!

Flag

Szöveg méret

5
Átlag: 5 (1 szavazat)
Tudom, a jó hír nem hír, de ez azért mégis...

megérdemli a figyelmet: mind több külföldön dolgozó magyar szakembert hívna haza az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége, amely a közeljövőben toborzó börzéket szervez e célból Ausztriában és Németországban. Koji László, az ÉVOSZ elnöke szerint megérett a helyzet erre, mert a hazai cégek a bérfelzárkózással már vonzó ajánlatot tudnak tenni a külhonban munkát vállaló honfitársainknak – adta hírül a Magyar Nemzet napilap.

A szakszövetség elnöke szerint Németországban egy jó építőipari szakmunkás jelenleg 1500-1600 eurót kap kézhez egy hónapban, az ennél nagyobb nettó fizetések már kirívónak számítanak. Koji László számításai szerint ha ennek az átszámítva havi 450-500 ezer forintnak nagyjából a kétharmadát, vagyis legalább 300 ezer forintot megkapna egy-egy szakmunkás idehaza, és emellett más juttatásokban, kedvezményekben is részesülne, az már jó kiindulópont lenne. Kint ugyanis a lakhatás költségei és más kiadások sokkal többet visznek el, mint Magyarországon. Vagyis ha a család közelségét is figyelembe vesszük, ez már sokaknak lehet csábító ajánlat.

A cikk szerint csak Németországban tíz-tizenkétezer ember dolgozik az építőiparban. Ha ők elindulnak hazafelé, akkor valami nagyon fontos dolog történik. Nem csupán az, hogy a már most is kiegyensúlyozott elvándorlás – körülbelül annyian mennek el, ahányan hazatérnek – tendenciája megváltozik a hazatérők javára, hanem mivel a külföldi munkavállalásoknál előny, sőt követelmény a szaktudás, a kiemelkedő minőségű munka és egyéb jó képességek, ezeknek az embereknek a hazatérése újabb lendületet adhat a már most is egyre dinamikusabban fejlődő hazai építőiparnak.

Ehhez persze a továbbiakban is szükség lesz a jó folyamatok erősödésére. Például a számlaadási fegyelemre, azaz a gazdaság kifehéredésére, mert az „okosban” elintézett, „áfamentes” ügyletekkel a vállalkozók és a megbízók becsapják magukat. Rövid távon ugyanis a „madárnemlátta” jövedelmek tényleg magasabbak, mint ha adó és járulék terhelné őket, hosszú távon azonban a fekete gazdaság akadályozza vagy fékezi a látható jövedelmek emelkedését. Másképpen szólva, ha minden kifizetett forint legális csatornákon keresztül jut el a címzettekhez, az végső soron azok számára is többletjövedelmet hoz hosszú távon, akik ma azt hiszik, így járnak jól.

A tendencia szerencsére kedvező, nem kis mértékben azért, mert a technikai, technológiai fejlődés révén az ellenőrzés egyre hatékonyabb. Ezzel párhuzamosan pedig az látható, hogy a gazdaság felfutása a legügyesebb, legdinamikusabb vállalkozásokat erősíti leginkább, amelyek már ma is tudnak versenyképes bért fizetni. Vagyis az ÉVOSZ elnökének várakozásai megalapozottak. Ahogy javul a vállalkozási tehetség és fegyelem, ahogy nőnek a legálisan elérhető jövedelmek, úgy tér haza egyre több ember Magyarországra, amelynek jelentőségét nem lehet eléggé nagyra értékelni.

Emelkedünk, látótávolságba került a közép-európai életszínvonal az ennek megfelelő bérszínvonallal együtt. Amikor pedig a hazatérés tendenciája legyőzi az elvándorlásét, amikor már csak azok mennek majd el, akik világot látni, magukat tovább képezni akarják, mint a középkorban a vándorló mesterlegények, akkor a dolgok a helyükre kerülnek, és Magyarország egyenrangú része lesz a ma még nagyobbrészt boldog és gazdag, de itt-ott sajnos már vitathatóan békés Nyugat- és Közép-Európának.

Bencsik András - ]]>www.demokrata.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Sport (727) Történelem (3) Emberi kapcsolatok (36) Gazdaság (608) Belföld (5) Szépségápolás (15) Nagyvilág (1305) Gasztronómia (539) Egészség (50) Mozi világ (440) Mozaik (6) Politika (1571) Heti lámpás (205) Rejtőzködő magyarország (171) Mondom a magamét (3628) Irodalmi kávéház (460) Vetítő (37) Tv fotel (65) Kultúra (4) Jobbegyenes (1521) Flag gondolja (32) Életmód (1) Autómánia (61) Tereb (125) Alámerült atlantiszom (142)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>