Ma 2024 július 25. Kristóf, Jakab napja van. Holnap Anna, Anikó napja lesz.
Vitézy Dávid: Elkerülhetetlen a szavazatok újraszámlálása

Vitézy Dávid: Elkerülhetetlen a szavazatok újraszámlálása

Flag

Szöveg méret

3
Átlag: 3 (1 szavazat)

Soha korábban nem volt ennyi érvénytelen szavazat a főpolgármester-választáson, mint most.

Az eredmények szorossága miatt az újraszámlálást elkerülhetetlennek tartom – jelentette ki Vitézy Dávid, aki hozzátette, a szavazás lezárulta óta több ezer bejelentést kaptak a visszaélésekről. 

Ha az érvénytelen szavazatok száma hetvenhatszorosa a két jelölt közötti különbségnek, akkor minden jogi eszközt meg kell ragadni annak érdekében, hogy legalább az érvénytelen szavazatokat újraszámolják

– emelte ki a főpolgármester-jelölt, majd hozzátette, „ezt a választást Karácsony Gergely Budapest köztársaságában rendezték, ezért minden visszaélés a főváros felelőssége”. A sajtótájékoztató során Vitézy Dávid elmondta, a vasárnapi választás rekordrészvétel mellett zajlott, különösen a pesti külső kerületekben nőtt az urnához járuló választók számra. 

Karácsony Gergely kritikája ellenére én büszke vagyok arra, hogy végre volt egy olyan kampány, amely nem csak a belső kerületek problémáiról szólt

– tette hozzá Vitézy, majd elárulta, a körúton kívüli Budapesten jellemzően neki szavaztak bizalmat. 

Az érvénytelen szavazatokkal kapcsolatban Vitézy elmondta, még sosem volt ennyi téves szavazat a főpolgármester-választás során, a szavazólapok három százaléka esett ebbe a kategóriába. 

A legmagasabb érvénytelen szavazatok számának az aránya a VII. és IV. kerületben volt

– jelentette ki a főpolgármester-jelölt aki hozzátette, a listára leadott érvénytelen szavazatok esetében is hatalmas különbségek láthatók a kerületek között. 

A szavazólapok elemzésének eredményeként Vitézy Dávid csapata arra jutott, az, hogy Szentkirályi Alexandrát lehúzták a szavazólapról, nem egységesen történt meg Budapesten, ennek pedig jelentős hatása volt az érvénytelen szavazatok arányára. Vitézy Dávid a IV. kerületet hozta fel példaként, ahol elmondása szerint cérnavékonyságú vonallal húzták ki a kormánypártok főpolgármester-jelöltjének nevét. 

Ha egy fővárosban tartanak ugyanazon a napon választást, akkor nincs rendben, hogy a különböző kerületekben élők különböző szavazólapokon szavazhatnak

– tette hozzá a politikus, aki kifejtette, ezen helyzet eredményeként sok választó esetében előfordult, hogy valaki elsőként Szentkirályi Alexandra, majd pedig Vitézy Dávid neve mellé húzta be az X-et. Ebben az esetben pedig félreértések történtek, és ezeket a szavazatokat érvénytelennek minősítették számos szavazókörben, miközben azok valójában érvényesnek minősültek. Az LMP jelöltje kiemelte, a visszalépett jelölt neve mellé behúzott X nem érvényteleníti a szavazólapot, amennyiben egy, még versenyben lévő jelölt neve mellé is behúzta a választó az X-et. 

Több mint 200 szavazókörben történt érvénytelenné minősítés, így elkerülhetetlen, hogy az érvénytelen szavazatokat Budapest-szerte újraszámolják, én ezt fogom kezdeményezni a Nemzeti Választási Bizottságnál

– emelte ki Vitézy Dávid, majd felszólította a bizottságban ülő pártok delegáltjait, hogy támogassák a szavazatok újraszámlálásának elrendelését. A főpolgármester-jelölt ma 15.30 perckor adja át a választási bizottságnak a fellebbezését. 

Újságírói kérdésre válaszolva Vitézy Dávid elmondta, vannak olyan forrásaik, amelyek szerint Szentkirályi Alexandra nevének szavazólapról való vékony vonallal történő lehúzása több esetben is stratégiai döntés volt. 

]]>www.magyarnemzet.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Mozi világ (440) Szépségápolás (15) Heti lámpás (322) Életmód (1) Emberi kapcsolatok (36) Sport (729) Mondom a magamét (7731) Nagyvilág (1310) Vetítő (30) Nézőpont (1) Autómánia (61) Politika (1582) Egészség (50) Tereb (146) Flag gondolja (36) Belföld (11) Történelem (18) Alámerült atlantiszom (142) Rejtőzködő magyarország (168) Gasztronómia (539) Irodalmi kávéház (537) Jobbegyenes (2825) Tv fotel (65) Titkok és talányok (12) Mozaik (83) Kultúra (9) Gazdaság (713)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>