Ma 2022 október 03. Helga napja van. Holnap Ferenc napja lesz.
Bencsik András: Nagyszerű és kisszerű

Bencsik András: Nagyszerű és kisszerű

Flag

Szöveg méret

5
Átlag: 5 (1 szavazat)
A nagyszerű ember, ha elbukik, akkor fölkel és küzd tovább.

Minden idők legnagyobb teniszezője, Roger Federer nyolcadik wimbledoni győzelme fölött örvendezvén az ember eltűnődött azon, hogy miért érzi magát boldognak ettől a győzelemtől ő és még több százmillió ember, akik szeretik a teniszt, és akik lelkes hívei a rokonszenves, elegáns, mindig derűs és jóindulatú svájci sportolónak. A válasz a felsorolásban rejlik. Az ember szereti a hősöket és a hősies tetteket, vonzódik a kedves és jóindulatú emberekhez, és akkor a legboldogabb, ha éppen az ilyen emberek érnek el nagy sikereket. A népmesékben is mindig a kedves, gyakran esendő legkisebb királyfiak érik el a legnagyobb győzelmet és a megérdemelt boldogságot. Ilyenkor az ember, miként a gyermek, együtt örül velük, egy kicsit magát képzelvén a fele királyságot és a szépséges királylányt elnyerő ifjú helyébe, és ezért örül.

Ami a hozzánk képest feleakkora Svájc számára Roger Federer, az nekünk Orbán Viktor. Ő is derűs és udvarias, mint a svájci, ő is maximalista. Egy vidéki fiúból lett a szemünk láttára világhírű politikus. És a svájci fenoménhoz hasonlóan ő is sorozatban szállítja a sikereket. Azokat a sikereket, amiket ez a sokat szenvedett, meggyötört, de élni és boldogulni mégis tudó nemzet már olyan régóta áhít.

Roger Federerben és Orbán Viktorban a pozitív példa gyógyító ereje a közös.

Ennek nemzetstratégiai jelentősége van. Néhány napja megjelent az origo.hu híroldalon egy cikk, ami a kelet-európai népességfogyásról szól. Rémisztő végkövetkeztetése, hogy az évszázad végére Európa keleti peremén a lakosság negyven százaléka elfogy. Félelmetes erejű jóslat, ami ha bekövetkezik, ma még létező népeket sodorhat el, ugyanis a népességfogyásnak van egy olyan pontja, ahol a zuhanás már megállíthatatlan. A negyven százalékos fogyás bőven túl van azon a ponton…

A cikk óvatos optimizmussal azt vélelmezi, hogy a felmérés szerint a sorból azért hiányzik Magyarország, mert itt a népesség fogyását már most sikerült lelassítani, az elvándorlás mértéke itt a legkisebb a térséghez képest, ezért a szakértők úgy vélik, az évszázad végére Magyarország körülbelül hétmillió főnél meg tudja állítani a népesség fogyását. Ehhez képest a miniszterelnök nemrég azt mondta, a 2020-as évek végére el kell érnünk a 2,1-es reprodukciós átlagot, ami a népesség szinten tartását eredményezi. Mert különben tényleg hétmillióra, vagy kevesebbre fogyunk…

Sok minden kell egy nemzet hanyatlásának megállításához, közülük a legfontosabb a lélek meggyógyítása: hogy tudjanak hinni, szeretni, nagy tettekre vágyni a magyar emberek. A beteg, reménytelen, kishitű lélek egyik leghatásosabb gyógyszere pedig bizonyítottan a közösen megélt siker. Másfelől a legártalmasabb a kétkedés, a gúny, a gyanú és a gyűlölet mérge tud lenni.

A nagyszerű ember a legnagyobbakhoz méri magát, rájuk szeretne hasonlítani. A kisszerű ember azt mondja: „mindenki tolvaj és csaló, aki sikeresebb nálam”. Ezért ne merjünk kicsik lenni, mert abból gyurcsányok, horngyulák, kádárjánosok és végső soron rákosimátyások lesznek. A kisszerűség gyűlölködik, és ha teheti, rombol. A nagyszerűség viszont a szeretet és összefogás erejét hirdeti, és ha teheti, építkezik. A kisszerűség terméke a kudarc, a nagyszerűségé a siker. A kisszerű ember, ha elbukik, akkor siránkozva a világot okolja, és végül ebbe bele is nyomorodik. A nagyszerű ember, ha elbukik, akkor fölkel és küzd tovább. És futását sikerrel bevégzi.

Bencsik András - ]]>www.demokrata.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Sport (729) Tereb (142) Jobbegyenes (2431) Gazdaság (667) Tv fotel (65) Mozaik (83) Politika (1581) Rejtőzködő magyarország (168) Mondom a magamét (6347) Flag gondolja (33) Egészség (50) Szépségápolás (15) Nagyvilág (1464) Történelem (15) Emberi kapcsolatok (36) Titkok és talányok (12) Alámerült atlantiszom (142) Heti lámpás (260) Vetítő (30) Autómánia (61) Irodalmi kávéház (514) Életmód (1) Kultúra (6) Gasztronómia (539) Mozi világ (440) Belföld (8)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>