Ma 2022 december 05. Vilma napja van. Holnap Miklós napja lesz.
Bencsik András: Kések és bankhitelek

Bencsik András: Kések és bankhitelek

Flag

Szöveg méret

5
Átlag: 5 (1 szavazat)
Ha most vasárnap lennének a választások, a jelenleg kétharmados többséget élvező kormánypártok durván háromnegyedes támogatást szereznének.

Vasárnap egy nő Toulontól nem messze, egy bevásárlóközpontban Allah akbart üvöltve torkon szúrt egy vevőt, majd megszúrta a pénztárosnőt is. Csak úgy. Nyilván Allah iránti mély szeretetét akarta a maga sajátos módján kifejezni. Elvégre az iszlám világban a nőknek is lehet véleményük és szabad akaratuk, bár az nem mindig látszik ki a talpig érő fejkendő alól. Talán ezért kellett a kés.

Hétfőn hajnalban a hollandiai land­graafi Pinkpop zenei fesztiválon egy kisbusz hajtott az emberek közé. Egy ember meghalt, hárman megsérültek. A német és a belga rendőrség is csatlakozott a kereséshez, amelynek célja, hogy megtalálják a tettest. Ki volt? Lapzártakor még nem tudtuk. Iszlám szent harcos, vagy csak egyszerű őrült? Nem tudtuk. Csak azt, hogy Nyugat-Európában most már nagyon-nagyon elkezdtek félni az emberek. Még elmennek egy-egy rózsaszínű popkoncertre, vásárolgatnak is a szupermarketekben, de olykor-olykor megremeg a lábuk, és nem mernek a hátuk mögé nézni…

Magyarországon időközben a Fidesz–KDNP népszerűsége tartósan rekordmagasságba emelkedett. Ha most vasárnap lennének a választások, a jelenleg kétharmados többséget élvező kormánypártok durván háromnegyedes támogatást szereznének. Talán nem véletlenül. Egészen bizonyos, hogy a szokatlanul nagy arányú támogatottságban benne van, hogy Magyarországon továbbra sem akarnak félelemben élni az emberek. És eszük ágában sincs a tartós és most már egyre jobban érzékelhető gyarapodást föláldozni az Európai Egyesült Államok szerencsére bukni látszó eszméjéért.

A Magyar Nemzeti Bank a tartós gyarapodás láttán egészen meglepő döntést hozott. Rálépett a fékre. Az új, öt évnél rövidebb futamidejű forinthitelek felvételénél az adós havi törlesztőrészleteinek összege október 1-től nem haladhatja meg a rendszeres havi nettó jövedelem 25, illetve havi 400 ezer forint feletti nettó esetén a 30 százalékát. Szóval, lehet gyors hitellel szép új, nagyképernyős televíziót venni a focivébé hatására, de októbertől a törlesztőrészlet nem szaladhat el. Lehet új autót bevállalni nulla százalék előtörlesztéssel, de a havi részlet nem lehet több, mint a havonta kézhez kapott pénz negyede, vagy ha elég sokat keres valaki – legálisan és nem okosba’ –, a harmada. És punktum. Mert ezt még ki lehet gazdálkodni.

Egyre több szó esik arról ugyanis, hogy egy új gazdasági válság körvonalazódik Európában, amit a nyugati országok nagy mértékű eladósodottsága és a kamatok alacsony szintje okoz majd, amikor a kamatok emelkedni kezdenek… Még sehol a válság, még meg sem moccantak a kamatok, még ragyog a nyár, és talán sohasem lesz borongós ősz, de a Nemzeti Bank jó előre rálépett a fékre. Ha mégis betör a kamatválság, ha a hitelszerződések apró betűs részeinél – amit szerződéskötéskor soha nem szokott elolvasni a magyar ember – az szerepel, hogy az irányadó kamatlábak emelkedésével a hitel kamata is emelkedik, és a kamatok tényleg elkezdenek emelkedni, nos akkor sokan lélegeznek majd föl, akiknek hitelterhei csak jövedelmük negyedéről nőhetnek meg egy kicsit…

Végezetül e lapban szeretnénk elbúcsúzni talán legrégebbi szerzőnktől, munkatársunktól, a ragyogó szellemű Lovas Istvántól, akit szokatlan hirtelenséggel ragadott el tőlünk a könyörtelen végzet. Aki a Demokrata szellemi elődjénél, a Pesti Hírlapnál kezdte itthoni pályafutását 1993-ban, épp egy negyedszázaddal ezelőtt. Lovas Istvánt a Demokrata saját halottjának tekinti.

Bencsik András - ]]>www.demokrata.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Jobbegyenes (2487) Mozaik (83) Gasztronómia (539) Politika (1581) Vetítő (30) Gazdaság (669) Autómánia (61) Flag gondolja (33) Tereb (142) Tv fotel (65) Irodalmi kávéház (516) Nagyvilág (1304) Heti lámpás (260) Mondom a magamét (6472) Mozi világ (440) Rejtőzködő magyarország (168) Egészség (50) Alámerült atlantiszom (142) Emberi kapcsolatok (36) Sport (729) Életmód (1) Kultúra (6) Titkok és talányok (12) Szépségápolás (15) Belföld (8) Történelem (15)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>