Ma 2023 június 04. Bulcsú napja van. Holnap Fatime napja lesz.
1ba21.jpg

Bencsik András: Én pedig szavazni fogok

Flag

Szöveg méret

5
Átlag: 5 (1 szavazat)
Én pedig részt veszek a népszavazáson, és remélem, hogy nemcsak sokan, de elegen is leszünk.

„Nem fogok részt venni az októberi népszavazáson, mert úgy látom, hogy az csak társasjáték, ahol én vagyok a bábu. A bábu, aki megdöbbenve figyeli, hogy a remélt győzelem vágya hogyan hozza elő az emberi félelem legmélyén létező agresszív túlélési ösztönt, és a szakemberek hogyan használják ezt a félelmet…” – írja Radnóti Zoltán, a Mazsihisz rabbitestületének elnöke a hvg.hu oldalon, ahogy ő fogalmaz, „magyarként, zsidóként, rabbiként, tanárként, apaként és emberként”.

Aztán így fejezi be írását: „Természetesen én is félek. A menekültáradatban bizonyára vannak szélsőségesek, akik beépülnek a szerencsétlenek közé. Sőt az is biztos, hogy még a másodgenerációs menekültek számára is probléma lehet a beilleszkedés. Ám azt is tudom, hogy félve nem lehet élni, annak ellenére, hogy a rettegést a »zsidó génjeimbe« programozta az elmúlt két évezred. Pontosan ezért és akkor kell embernek maradni, amikor sokan az embereket állatnak gondolják, és ráccsal kerítik el őket az »európaiaktól«. Tudom, a menekülttömeg nem homogén massza, hanem individuumok alkotta embercsoport, és mi is bármikor lehetünk ugyanolyanok, mint ők. A XXI. században már nem elpusztítjuk a nálunk gyengébbet, hanem segítjük. Mert csak így hihetjük, hogy ha mi bajban leszünk, rajtunk is segít majd valaki. Ezt hívja a héber nyelv heszednek, azaz tevőleges szeretetnek. A zsidó hagyomány szellemében az isteni szeretetet nem elsősorban Isten felé kell viszonoznunk, hanem embertársaink felé. Így lett a zsidó gondolkodás egyik alapelve a következő: Isten azért szeret minket, hogy jót tehessünk embertársainkkal.”

Könnyű volna erre azzal válaszolni, hogy bár Izrael állama gyakorolná ezt a szép alapelvet példának okáért a palesztin őslakosságot illetően, akiket aligha az isteni szeretet jegyében zártak átmászhatatlanul magas kőfalak közé a sivatagba. Lehetne ajánlani a rabbitestület elnökének figyelmébe azt a tényt, hogy Izrael meglehetősen közel van ahhoz a térséghez, ahonnan a migránsok százezrei az üldöztetések elől útra kelnek, mert Izrael is azon könyörtelen országok közé (lásd: Öböl menti államok) tartozik, amelyek elegendően erősnek érzik magukat ahhoz, hogy közülük egy se fogadjon be senkit. Lehetne álszentséggel is megvádolni a rabbitestület elnökét, és azokra az ordítóan zsidóellenes élű merényletekre utalni, amelyek világosan megmutatták, hogy az iszlamista radikálisok első számú ellensége a zsidóság, és csak második az európai lakosság.

De nem érdemes. Kinek-kinek állampolgári joga otthon maradni egy sorsdöntő válság idején. Állampolgári jog egy éles történelmi helyzetben, amikor egy népességet – alapjában véve az egész európai civilizációt – veszély fenyeget, közömbösnek maradni. Megmagyarázni szépen formázott mondatokkal, hogy miért nem érdekel bennünket a mások sorsa, aggodalma. Árvíz idején nem tilos finom húslevest főzni, ahogyan a baloldal megélhetési üdvöskéje javasolja… Nem tilos, de ha túl sokan főznek húslevest ahelyett, hogy védekeznének a gátakon, akkor az árvíz elvisz mindent: levest, fazekat, asztalt, széket, házat is…

Radnóti Zoltánnak ezért azt válaszolom: én pedig részt veszek a népszavazáson, és remélem, hogy nemcsak sokan, de elegen is leszünk. Többek között azért, hogy még a széplelkű vagy talán nem is olyan szép lelkű közömbösök, összefogást elutasítók, politikai rögeszmések is mind, a derék emberek közösségében biztonságban élhessenek.

Bencsik András - ]]>www.demokrata.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Politika (1581) Tv fotel (65) Alámerült atlantiszom (142) Egészség (50) Emberi kapcsolatok (36) Heti lámpás (264) Mozaik (83) Flag gondolja (33) Autómánia (61) Kultúra (6) Nagyvilág (1306) Vetítő (30) Gazdaság (681) Tereb (142) Életmód (1) Szépségápolás (15) Sport (729) Mondom a magamét (6850) Irodalmi kávéház (521) Gasztronómia (539) Mozi világ (440) Rejtőzködő magyarország (168) Jobbegyenes (2624) Történelem (15) Titkok és talányok (12) Belföld (9)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>