Ma 2023 szeptember 23. Tekla napja van. Holnap Gellért, Mercédesz napja lesz.
Bencsik András: Egy kis olvasnivaló

Bencsik András: Egy kis olvasnivaló

Flag

Szöveg méret

5
Átlag: 5 (1 szavazat)

A nagy kardcsörtetés közepette nem árt gondolkodni is.

Egy kis olvasnivaló, mert a nagy kardcsörtetés közepette nem árt gondolkodni is. Az alábbi idézet Gazdag Lászlótól származik, akinek eredeti cikkét még februárban közölte a Demokrata, de ma aktuális igazán:

„Az orosz és az ukrán nép történelme a korai időkben annyira szoros volt, hogy mindkét nép államisága a IX. században létrejövő Kijevi Rusz fejedelemségre vezethető vissza. Lassú folyamat a három keleti szláv testvérnép, az orosz, a belarusz és az ukrán elválása egymástól.

Annyira, hogy csak a XIV–XV. századtól beszélhetünk ukránokról mint elkülönült népről. Valójában önálló nemzetté válásuk csak a XVII–XVIII. századra tehető. A három keleti szláv nyelv ma is nagyon hasonló, jól megértik egymást, a szókincsük kétharmad részben azonos vagy hasonló. Ez az elhúzódó, vontatott nemzetté érés napjainkban manifesztálódik egy megkésett, kifejezetten infantilis, koravén, idejétmúlt nacionalizmusban. Mintha a nagy identitáskeresésben az ukrán nép napjainkban érkezett volna el a XIX. századba.”

Ezt se tudják sokan: „A hatalmas északkelet-európai sztyeppéken és erdőségekben élő keleti szláv törzsek állammá szervezését a Skandináviából érkező vikingek, a varégok kezdték el. Először Rurik alapított fejedelemséget Novgorod központtal 862-ben, amit Rusznak nevezett. A név eredete ma is tisztázatlan. Később Kijev emelkedik még föl mint fejedelemség, és a kettőt egyesíti majd Nagy Vlagyimir 980–1015 között. Ő veszi föl a kereszténységet 988-ban. Bölcs Jaroszláv (1019–1054) már erős államot teremt. Az ő Anasztázia lányát a mi I. András királyunk (1046–1060) veszi feleségül. András, Béla és Levente hercegek, az István király ellen lázadó Vazul fiai éppen Kijevből, Jaroszláv udvarából térnek haza, lezárni az István halála utáni trónviszályt. Valójában a három keleti szláv nép lassú elkülönülése 1237-ben, a mongol betöréssel kezdődik. A lakosság egy része északabbra húzódik, és Moszkva központtal alakul ki egy új fejedelemség, sokáig a mongolok vazallusaként. Belőlük lesznek majd az oroszok; akik délen maradnak a mongol iga alatt, azok pedig az ukránok.”

Ugorjunk a mába. „Elkezdődött az összes nemzetiség szabályos elnyomása, terrorizálása. Egyenruhába öltözött, náci jelképekkel, karlendítéssel vonuló, magukból kikelve üvöltöző szélsőjobboldali csoportok mindenfelé. Odesszában a Szakszervezetek Székházába menekült orosz lakosokra rágyújtották az épületet, és a kiugráló embereket egyszerűen agyonverték. Ez nem holmi putyini propaganda, ezek tények. Az más kérdés, hogy a nyugati média farizeus módon, szemérmesen elhallgatta, elhallgatja ma is ezeket a dolgokat. Gőzerővel halad a gleichschaltolás: az egykori náci árjásítás mintájára az erőszakos ukránosítás. És mindez a »civilizált« világ asszisztálásával! A 2021-es nyelvtörvény értelmében csak az első négy osztályban lehet anyanyelven tanulni! […] Ne kerülgessük, mint macska a forró kását: ez tiszta, nyílt fasizmus! És vezetőjük egy celeb, egy ripacs bohóc, akit most szerte a nyugati világban szabadsághősként ünnepelnek!”

Ehhez képest a nukleáris szuperhatalom Egyesült Államokat formálisan egy szenilis aggastyán vezeti, aki nem érti, hogy egy másik nukleáris szuperhatalmat miért nem lehet katonailag legyőzni. Azért, mert ha az visszalő, akkor véget ér a történelem. A hirosimai G7-csúcs után az atomháború árnyéka még soha nem volt ilyen sötét. És van új célpont is: Kína. De vajon miért?

Bencsik András - ]]>www.demokrata.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Irodalmi kávéház (529) Tereb (145) Szépségápolás (15) Jobbegyenes (2679) Flag gondolja (34) Sport (729) Autómánia (61) Politika (1581) Alámerült atlantiszom (142) Életmód (1) Gasztronómia (539) Heti lámpás (276) Kultúra (6) Mozaik (83) Nézőpont (1) Gazdaság (689) Nagyvilág (1309) Egészség (50) Rejtőzködő magyarország (168) Vetítő (30) Emberi kapcsolatok (36) Tv fotel (65) Belföld (10) Titkok és talányok (12) Mozi világ (440) Történelem (16) Mondom a magamét (7089)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>