Ma 2023 március 28. Gedeon, Johanna napja van. Holnap Aguszta napja lesz.
9a03cd85bf52a5d83c937e75826b5872.jpg

Bencsik András: A többségnek túl kell élnie

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Új sorozatba kezd a Demokrata. Úgy véljük, a hazai értelmiség adós annak a paradigmális változásnak az értelmezésével, ami a 2010-es országgyűlési választásokat követően alapjaiban rendezte át Magyarország életét.

Feltehetően a változás gyorsasága és mélysége készületlenül érte a nemzeti elitet, s ezért máig nem alakult ki konszenzus a tekintetben, hogy az elmúlt öt évben tulajdonképpen mi történt. Hogyan történt? Mi van most? És mi lesz?

Márpedig a helyzet értelmezése nem tűr halasztást, ugyanis a huszadik századi sémák az ezredforduló paradigmaviharában érvényüket veszítették. A bal-jobb felosztás érvényét veszítette, helyette a nemzeti centrum és a periféria megkülönböztetése indokolt, már ameddig lesznek nemzetek… A globális ugyanis nem választható már el a lokálistól, a változást pedig láthatóan nem a társadalom idézi elő, hanem fordítva: a társadalom alkalmazkodni kényszerül a változásokhoz, melyek azonosíthatatlanná váltak. Látszólag minden mindennel összefügg, mint a tornádó tölcsérében, ahol együtt kavarog tárgy, törmelék, növény és ember.

Elég, ha az USA által szponzorált arab tavasz rettenetes következményeire gondolunk, a szétrobbantott észak-afrikai társadalmakból menekülő százezrekre, akik, rázúdulván a készületlen európai társadalmakra, beláthatatlan válságsorozatokat idéznek elő. Az ukrajnai status quo szintén amerikai kezdeményezésű felrobbantása, az ezt követő hidegháború is alaposan átírta a térség lakóinak életét anélkül, hogy erről őket bárki megkérdezte volna. Másfelől az örvendetes magyar öntudatra ébredés következményeként növekszik Erdélyben a román többség agressziója, ami legutóbb Ráduly Róbert, Csíkszereda polgármestere és helyettese, Szőke Domokos alpolgármester letartóztatásában öltött testet.

Vihar mindenütt. Úgy látjuk, lassan egyetlen hatásos stratégia marad: a túlélés. Túlélni minden áron. Mert akinek hajóját felborítja a vihar, az nem menekül.

Az új ruhájába, közép-európai létébe még bele nem szokott magyar értelmiséget készületlenül érték ezek a változások, részben azok gyorsasága miatt, meg azért is, mert azok civilizációs léptékű voltának felismerése nehéz, mivel egy-egy területen nem feltétlenül nagyok a változások, azonban az összhatás a civilizáció egészében drámai, paradigmális mértékű. Tegnap még a korhadt Kádár-barakkok árnyékában üldö­géltünk, és szabad világról álmodoztunk, ma meg azzal kell szembenéznünk, hogy ha így megy tovább, néhány hónapon, éven belül lerohan bennünket az észak-afrikai nyomorultak százezres, milliós hada, egy rettenetes új népvándorlás formájában söpörve el mindent, amit eddig szidtunk vagy dicsértünk, de a magunkénak hittük. S ha mégsem jön az üldözöttek hadserege, akkor meg kihalunk, mivel egész Európában egyre kevesebb gyermek születik.

Persze mindig van egy pozitív változat, egy optimista verzió, s mivel a történelem bár elég nagy viharokat produkált, de az elmúlt több ezer évben még egyszer sem ért véget, okkal reménykedhetünk abban, hogy a mese a vihar elmúltán folytatódni fog. Ám mint mondtuk az elején, e vonatkozásban ma egyetlen stratégia van: túlélni. Mellesleg ez a mindenkori kultúrák jelmondata: a többségnek túl kell élnie mindenáron. Mert ha ez nem sikerül, akkor az adott kultúra elenyészik.

Úgy véljük, elérkezett a válaszok ideje. Értelmeznünk kell a helyzetünket, hogy értékelni tudjuk a jót és lokalizálni a rosszat. Erre teszünk mostantól kísérletet.

Bencsik András - ]]>www.demokrata.hu]]>

Tisztelt olvasók! Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Flag Polgári Magazin facebook oldalát, a következő címen: ]]>https://www.facebook.com/flagmagazin]]>
- Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

]]>www.flagmagazin.hu]]>]]>
]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Jobbegyenes (2576) Vetítő (30) Politika (1581) Mozaik (83) Mozi világ (440) Rejtőzködő magyarország (168) Gasztronómia (539) Egészség (50) Heti lámpás (261) Titkok és talányok (12) Flag gondolja (33) Kultúra (6) Nagyvilág (1306) Történelem (15) Gazdaság (676) Sport (729) Tv fotel (65) Belföld (8) Életmód (1) Mondom a magamét (6705) Alámerült atlantiszom (142) Tereb (142) Emberi kapcsolatok (36) Szépségápolás (15) Irodalmi kávéház (518) Autómánia (61)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>