Ma 2022 május 29. Magdolna napja van. Holnap Janka, Zsanett napja lesz.
Bencsik András: 100 igen, 200 nem

Bencsik András: 100 igen, 200 nem

Flag

Szöveg méret

5
Átlag: 5 (1 szavazat)
A határok nincsenek kőbe vésve...

A szintidő 150 év. Ezt mondja erről a magyarbarátsággal aligha vádolható Wikipédia: „A török hódoltság a Kárpát-medence területének az Oszmán Birodalom uralma alatt álló része volt Buda 1541-es elfoglalásától több mint másfél évszázadig, a terület Habsburg-irányítás alatt történt felszabadításáig (1686–1699).

A török hódoltsági terület a mai Magyarország területének zömét, valamint a mai Horvátország és Szerbia északi részét foglalta magában (Délvidék). A Temesköz (a mai Szerbia és Románia területén) hol a török hódoltsághoz, hol az Erdélyi Fejedelemséghez tartozott.”

Imádni való stílus: a „mai Horvátország és Szerbia északi része”, valamint a „mai Szerbia és Románia területe” édesen megdolgoztatja az ember vérnyomását. A fiúk ott a Wikipédiánál nem sokat bíbelődhetnek a hazaszeretet problémakörével. Vajon tudják-e, milyen nyelven beszéltek hajdan az „Erdélyi Fejedelemségben”? Bár mindegy, tudják, nem tudják, egyre megy.

Különös megszállás volt. Miközben elnéptelenedett az ország közepe, minek következtében sváb telepesekkel kellett részben benépesíteni, a közös emlékezetből hamar kihullottak a rossz emlékek. Maradt egy gyermekdalocska, a gólya, gólya gilice, aminek török gyerek vágta meg a lábát, és magyar gyerek gyógyította, vagy a hétpettyes katicabogarat (hol van az már!) riogató ének arról, hogy ha nem száll el idejében, akkor jönnek a törökök, sós kútba teszik, onnan is kiveszik, kerék alá teszik, onnan is kiveszik… Meg a török, Mehemed, aki sosem látott tehenet…

Különös a népemlékezet. Utóbb már csak a szépre emlékezik, vagy ha mégsem, akkor némi humorral fűszerezve oldja az egykori megaláztatások és szenvedések emlékét. Értékes tulajdonság ez, adjunk hálát a magyarok Istenének, mert ha nem tudnánk felejteni, ha nem tudnánk átlépni az elszenvedett traumán, ha még ma is ott hevernénk a porba rogyva, és zokognánk végeláthatatlanul, talán már nem élne magyar a földtekén.

Trianon emléke ma már nem szabad hogy fájjon.

Át kell lépni rajta, meg kell haladni a sokkot, az elkötött végtagokba újra be kell vezetni a véráramot, föl kell emelkedni, erősnek kell lenni, tele kell a szívnek lennie szeretettel, a tüdőnek tele kell lennie a reménység oxigénjével, a karok legyen erősek, a markok markoljanak keményen, mert azt kell tudni és azt kell hirdetni, hogy a történelem legfőbb tanítása így szól: csak a változás állandó. Minden más elmúlik, vagy átalakul az időben.

A határok nincsenek kőbe vésve, és ha kőbe volnának vésve, akkor a kővel együtt porladnak el, mert az idő mindent felőröl és mindent átalakít. Egy olyan nemzetnek pedig, amelyik az emlékezetét a legendáin, népdalain, meséin és ornamentikáin keresztül több évezredes mélységbe ereszti vissza, nincs oka félni a jelentől, és a jövőtől sem.

Nem tudjuk, hogyan lesz holnap, nem láthatjuk előre, mit hoz a holnapután, csak azt tudjuk, hogy ami Magyarország részleges vagy teljes megszállását illeti, a maximális szintidő soha nem haladta meg a másfél évszázadot. Még a sunyi Habsburgok alattomos cicázásainak periódusai sem tettek ki többet ennél.

Ezután sem lesz másként. Aki látja a múltat, könnyen megsejtheti a jövőt: az tudhatja, hogy a magyar olyan nép, amelyiket nem lehet vég nélkül megszállás alatt tartani. Egy szó, mint száz, mondjuk ki bátran: 100 év megszállás letelt, de 200 már nem telik le így. Fiat voluntas tua… Mert nem vagyunk egyedül. Ő mindig velünk marad.

Bencsik András - ]]>www.demokrata.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Rejtőzködő magyarország (168) Életmód (1) Mondom a magamét (6082) Tv fotel (65) Emberi kapcsolatok (36) Nagyvilág (1465) Flag gondolja (33) Politika (1581) Szépségápolás (15) Alámerült atlantiszom (142) Belföld (6) Gasztronómia (539) Tereb (141) Egészség (50) Sport (729) Történelem (15) Vetítő (30) Kultúra (6) Heti lámpás (259) Jobbegyenes (2313) Mozaik (83) Mozi világ (440) Gazdaság (664) Irodalmi kávéház (513) Titkok és talányok (12) Autómánia (61)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>