Ma 2024 május 23. Dezső napja van. Holnap Eszter, Eliza napja lesz.
Az osztrákok, vajon kik?

Az osztrákok, vajon kik?

Flag

Szöveg méret

5
Átlag: 5 (1 szavazat)
Van valami közös a walesiekben és az osztrákokban.

Míg előbbieket a brit nemzetközösség tagjai nézik le, utóbbiakat a németek sajnálják le, mégpedig nem kicsit.

Ez a két ország (az osztrákok esetében nem biztos, hogy helyénvaló nemzetet írni) válogatottja szeptember 2-án, Cardiffban VB- selejtezőt játszott egymással. A hír hallatán abban az egyben biztosak lehettünk, hogy nem készültségbe kellett helyezni a rohammentőket a Csodatevő Szűz Mária Idősek Otthona környékén a nagy izgalmak okán, de mit lehet tudni. Mindenesetre, öröm volt nézni, hogy a sárkányosok válogatottja legyőzi a labanc csapatot, ugyanis a kedves, jó sógoroknál nehezebb olyan embereket találni, akiket mi, magyarok úgy élből, csípőből megvetünk, annak ellenére, hogy messze gazdagabbak nálunk. Persze az érzés kölcsönös, bár nem feltétlen hisz mindenki a nemzetkarakterekben, a nagyképűségért, ott a Lajtán túl nem mennek a szomszédba. Épp ezért van némi káröröm az emberben, amikor a sok honosított arccal felálló osztrák tizenegy belefut egy lángosba Cardiffban, vagy akárhol.

Persze mindez nem ma kezdődött. II. József, Haynau, és a szegény szerencsétlen cseh-buzi, Ferenc Ferdinánd is utált minket, utóbbi oly annyira, hogy be is húzatta a pullmankocsi függönyét, csak hogy ne kelljen a szittya, keleti, bőgatyás magyar parasztokat látnia. Aztán folytatódott a második világháborút követő, „mi nyugat vagyunk, ti meg szar, csóró komcsik” kezdetű jódlidal, és a rendszerváltoztatást követő bevásárlóturizmus során mutatott flegma hozzáállás, amely során ahelyett, hogy megköszönték volna a náluk – videóra, mosógépre, hűtőre, walkmanre, szex mozira – eltapsolt schillingmilliókat, inkább kiírták, hogy „Magyar, ne lopj!” Tették mindezt úgy, hogy ők már a Kádár-rendszer hetvenes éveitől kezdve szinte ingyé’ nyaraltak a Balatonnál, csináltatták lyukas fogaikat Sopronban, fodrászkodtak Kőszegen, meg kilószámra vették a Trappistát és a szovjet pezsgőt, mondom még egyszer: gombokért.

De még ez se feltétlen lett volna baj, ha egy kicsit magukba néztek volna, és túl láttak volna a Sacher torta-Mozart-Muzsika hangja alkotta mennyei háromszögön, meg a bécsi külváros csukaszürke lakónegyedein. De nem láttak, így nem akarják tudomásul venni azt sem, hogy Hitler bizony nem német volt ám, hogy puskalövés nélkül engedték be a náci csapatokat országukba, hogy önként tették ki minden házra a horogkeresztes zászlót, és azt sem, hogy Kreisky kancellársága idején is hemzsegett politikai életük a volt SA tisztektől és SS-ektől.

Na, erre mondják, hogy ciki.

Meg arra, ha nyugati szomszédunk az elmúlt néhány évben számos alkalommal nácizott le bennünket, magyarokat, a magyar kabinetet, csak azért, mert mi az EU-s szabályokat betartva a magát migránsnak tituláló, az államhatárt védő rendőrökre támadó csürhét szabályosan kívántuk unió területére engedni, vagy sehogy.

Aztán erre jött a tavalyi futball EB csoportmeccse, amelyet a derék osztrák gárda mindenképp megnyert volna, lekezelve, lenézve a csóró, keleti szomszédot. De jött Szalai és Stieber, meg a pártállástól független körúti eufória, ahol mindenki (még a futballba pénzt fektető magyar kormányt habzó szájjal gyalázó volt munkásőr DK-szavazó is) énekelt, táncolt, örült a sikernek, és máris lett requiem a tiroli hegyek közt. Ezért örvendetes, hogy a wales-i csapat odacsapott egyet a mindig unalmas, mű-német bandának, akiknek így elszállt minden reményük, hogy a tornából felmentett, könyökvédős huligánjaik szétcsapjanak egy vegyesboltot a moszkvai Proszpekt Mirán jövő nyáron. Pedig nyilván a szbornaja ultrái már az osztrák szó hallatán összerezzentek (akárcsak a Momentumosoktól)…

Jó, mi sem leszünk ott, de így már rögtön elfogadhatóbb.

]]>www.tutiblog.com]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Heti lámpás (314) Tereb (146) Szépségápolás (15) Irodalmi kávéház (537) Tv fotel (65) Gazdaság (710) Politika (1582) Vetítő (30) Gasztronómia (539) Flag gondolja (36) Életmód (1) Autómánia (61) Mondom a magamét (7613) Rejtőzködő magyarország (168) Kultúra (9) Sport (729) Jobbegyenes (2805) Nagyvilág (1310) Emberi kapcsolatok (36) Titkok és talányok (12) Mozaik (83) Alámerült atlantiszom (142) Nézőpont (1) Belföld (11) Mozi világ (440) Egészség (50) Történelem (18)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>