Ma 2023 szeptember 28. Vencel napja van. Holnap Mihály napja lesz.
Ausztria, balra át!

Ausztria, balra át!

Flag

Szöveg méret

5
Átlag: 5 (1 szavazat)
Soha ne bízz egy labancban!

A Sebastian Kurz vezette Osztrák Néppárt magabiztosan megnyerte a vasárnapi előre hozott parlamenti választást Ausztriában. Három koalíciós partner közül választhat, de a legvalószínűbbnek a Zöldekkel való közös kormányzás tűnik.

Az osztrák belügyminisztérium közzétette a vasárnapi ausztriai előre hozott parlamenti választások eredményét, amely a még meg nem számolt levélszavazatok becsült eredményeit is tartalmazza, ezért valamelyest eltér a vasárnap este megjelent adatoktól, de valószínűleg közelebb áll a tényleges végeredményhez.

A választást a Sebastian Kurz vezette Osztrák Néppárt (ÖVP) magabiztosan megnyerte a szavazatok 38,4 százalékával. Ezzel 73 mandátumot szerzett, a 2017-es eredményéhez képest 7 százalékot javítva. A második helyen az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) végzett 21,5 százalékkal, 5,2 százalékot rontva a 2017-es eredményén. A szociáldemokratáknak 41 helyük lesz a parlamentben.

Az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ), az Osztrák Néppárt korábbi koalíciós partnere – az előzetes közvélemény-kutatások méréseitől messze elmaradva – csak a harmadik helyre futott be. A szavazatok 17,2 százalékát érte el, ami 10,1 százalékkal marad el a 2017-es eredményétől. A párt ezzel 32 mandátumot szerzett. A negyedik helyen végzett a Zöldek, amely meglepetést okozva 12,4 százalékot szerzett, és 9 százalékot javított a két évvel korábbi eredményéhez képest. Így 23 mandátumhoz jutottak. A liberális Neos 7,4 százalékot ért el, 2,4 százalékot javítva a két évvel korábbi eredményén. A többi induló nem jutott be a törvényhozásba.

A választások győztese Sebastian Kurz, ő kap megbízást a kormányalakításra, de az még kérdés, hogy kivel lép koalícióra az ÖVP. Matematikailag három partner közül választhat: megvan a többsége a szociáldemokratákkal, a Szabadságpárttal és a negyedik helyre befutott Zöldekkel is. Egy negyedik változat is adódik: a Zöldek mellé beveheti a liberális Neost is. Kurz azt mondta, mindenkivel tárgyal. A következő hetek megmutatják, milyen irányt vesz Ausztria.

Osztrák politikai elemzők szerint a három szóba jövő koalíciós partner közül a Zöldek lehet a befutó. Ami a szociáldemokrata–néppárti nagykoalíciót illeti, a korábbi tapasztalatok alapján nagyon rossz a megítélése: a politikai és személyes ellentétek szinte lehetetlenné teszik a közös kormányzást, de teljes egészében ez a konstrukció sem zárható ki.

A második lehetőség már csak elméleti: a korábbi koalíciós partnerrel, a Szabadságpárttal közös kormányzás folytatása. Erre a legkisebb az esély. Az FPÖ bevándorlásellenes politikája az egyre inkább diktáló Németországban olyannyira nem kívánatos, hogy Kurz akár politikai karrierjét is kockáztatná a korábbi jobboldali koalíció folytatásával.

Több nyilatkozat is alátámasztja, hogy az ÖVP baloldali fordulatra készül: Heinz Faßmann volt oktatási miniszter (ÖVP) az Orf.at-nak azt mondta, hogy „a vesztesek koalíciója nem tükrözi a választók akaratát”.

Márpedig a Szabadságpárt vesztesen került ki az újabb megmérettetésből, noha egészen a választások napjáig úgy tűnt, hogy a második helyre fut be. Csakhogy a választás előtti hétre időzített, a párt korábbi elnökét, Heinz-Christian Strachét ért újabb, ezúttal költségelszámolással kapcsolatos vádak miatt ismét komoly veszteségeket volt kénytelen elszenvedni.

Egyes FPÖ-s politikusok szerint ezek a vádak felértek egy politikai atombombával. A választások előtti hétfőn derült ki, hogy Strache aznap őrizetbe vett sofőrje és testőre terhelő bizonyítékokat gyűjtött a korábbi pártelnökről, amelyek arra vonatkoznak, hogy Strache állítólag 2014 és 2018 között egyes magánkiadásokat pártkasszából fedezett. A Krone.at úgy tudja, hogy az őrizetbe vett bizalmi ember a terhelő bizonyítékokat pénzért akarta átadni az ügyészségnek, de állítólag visszautasították az ajánlatát. A botrány jól időzítve, az Ibiza-videó mintájára ismét a választások küszöbén tört ki: semmi sincs bizonyítva, de a vádak ismét ott vannak a levegőben. Norbert Hofer, az FPÖ új elnöke a párt elleni támadásnak nevezte ezeket a híreszteléseket.

Herbert Kickl volt belügyminiszter, az FPÖ-frakció parlamenti ügyvivője azt mondta az ORF II. közszolgálati televíziónak a választások estéjén, hogy ezekre az újabb vádakra már idejük sem volt reagálni, néhány nap alatt képtelenség az állításokat érdemben kivizsgálni, tehát cáfolni vagy megerősíteni sem lehet őket. Kickl némi iróniával a hangjában „kitűnő időzítésnek” nevezte a Strache és az FPÖ ellen indított újabb akciót. Egyúttal bejelentette: az eredmények alapján a választók egyértelműen ellenzéki szerepre és újrakezdésre adtak felhatalmazást.

A választások nagy meglepetése a Zöldek látványos előretörése. És bár Sebastian Kurz a kampányban végig konzervatív értékrendről és jobbközép kormányzásról beszélt, nagy valószínűséggel balra fordítja a kormánykereket, és a liberális Zöldekkel köt koalíciót. A Zöldek előretörése sokakat meglepett: két éve, 2017-ben még a bejutáshoz szükséges négyszázalékos küszöböt sem érték el. Jelenlegi 12,4 százalékos eredménye nemcsak középpárttá tette a Zöldeket, de az ÖVP 38,4 százalékával együtt megvan az abszolút többség, ami elég lehet a közös kormányzáshoz.

Hernádi Zsuzsa - ]]>www.demokrata.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Szépségápolás (15) Emberi kapcsolatok (36) Mozaik (83) Nézőpont (1) Mondom a magamét (7100) Alámerült atlantiszom (142) Heti lámpás (276) Autómánia (61) Történelem (16) Titkok és talányok (12) Flag gondolja (34) Rejtőzködő magyarország (168) Kultúra (6) Tv fotel (65) Belföld (10) Vetítő (30) Nagyvilág (1309) Egészség (50) Irodalmi kávéház (529) Tereb (145) Gazdaság (689) Mozi világ (440) Gasztronómia (539) Sport (729) Politika (1581) Életmód (1) Jobbegyenes (2682)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>