Ma 2022 augusztus 19. Huba napja van. Holnap István napja lesz.
A Verhofstadt-nap

A Verhofstadt-nap

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Ma ilyen alakokat termel ki a fősodratú Európa...

Brüsszelben nem éppen fényes az idő. Guy Verhofstadt szomorúan ül európai parlamenti szobájában. Huszadmagával tartózkodik az épületben, a portással, a biztonsági őrrel és tizenhét szobafestővel, akik az egyik épületszárnyat csinosítgatják. – Igyunk egy kevertet, hogy ne legyünk levertek! – mondaná a balga belga a képviselői bár ismerős pultosának, aki azonban a tengerparton pancsol a gyerekeivel. Verhofstadt a legtöbb képviselőtársát sem kedveli emiatt: a nyár közepén úgynevezett életet élnek, a családjukkal vannak vagy nyári fesztiválokon úgynevezett választókkal találkoznak. Mire jó az? Magában röhög egy sort azon politikustársain is, akik épp az európai energiaválságon agyalnak. Ő legalábbis nem látja ebben a saját hasznát. Nyomban felismeri azt viszont, amikor böngésző szemei a Telex észak-luxemburgi laptársának címoldalára tévednek – ez öles betűkkel ítéli el Orbán Viktor tusványosi beszédének néhány szavát. – Most elkapom ezt a magyart! – gondolja a flamand, és klaviatúrát ragadva levelet ír az Európai Parlament elnökének: azonnal meg kell szakítani a szünetet, rendkívüli ülést kell összehívni Orbán szavai miatt! Ez az ő napja lenne, a V-nap, a liberális győzelem napja, egyben pedig a kegyelemkettessel átment fogorvosáé és fodrászáé is. Baljára Ujhelyi Istvánt, jobbjára Dobrev Klárát képzeli a katartikus nagyjelenetben. Náciznak majd egy sort, keményen, mint a kád széle!

 

Ma ilyen alakokat termel ki a fősodratú Európa: lúzertempós fogáskeresőket, frusztrált haszonlesőket. Miközben az EU olyan helyzetben van – amit az elhibázott szankciós politikával önmagának köszönhet –, hogy Baerbock zöldtársnő szerint „ha nem kapunk gázt, felkelések lesznek”, egyeseknek mégis úgy beragadt az Orbán-fóbia, mint bélés a cipzárba. Egyre csinosítgatják a vádiratot, amellyel a reményeik szerint elmarasztaltathatják Magyarországot a történelem ítélőszéke előtt. Mindeközben a horvátoknál kétezer forint a jobbfajta kenyér, és a legfejlettebb országokban is tartanak attól, mivel fogunk fűteni és tankolni, a hazánknál népesebb és jóval gazdagabb Baden-Württemberg miniszterelnöke szerint pedig a cicamosdás a megoldás az energiahiányra.

– Az, hogy néha félreérthetően fogalmazom, az előfordul – mondta tegnap Orbán Viktor a saját tusványosi szavaira utalva, majd hozzáfűzte: Magyarországon semmilyen politikai kérdést nem lehet biológiai alapon megközelíteni, továbbá büszke hazánk a rasszizmussal szemben az elmúlt években elért eredményeire. Ez utóbbiban – tesszük hozzá mi – számos pozitív visszaigazolást kaptunk külföldről. A miniszterelnök mostani reagálása lehet az a fordulópont, amelynél kiderül: ki az az európai porondon, aki le tud most már állni, félretéve valós vagy mímelt felháborodását, és kik azok, akik műfelháborodással leplezett örömmel illesztenek újabb bekezdést abba a vádiratba, amely nemcsak egy politikust, nem is pusztán egy hárommilliós politikai közösséget, hanem végül is egy egész országot akar szégyenpadra ültetni. Akár Európa hitelének rombolása árán is.

 

Már-már örvendetes, aminek szokványosnak kellene lennie: a Karl Nehammer osztrák kancellárral folytatott tárgyaláson számos olyasmiről esett szó, ami valóban húsbavágó ma Európában. A háború hatásairól, energiaválságról, recessziós félelmekről, határbiztonságról és a Balkánról is tárgyaltak. Ami pedig Orbán szavait illeti, sose gondoltuk volna, de egy román műsorvezető, Victor Turcescu szavait ajánljuk Európának: szánjanak tizenöt percet a beszéd végigolvasására, ne a lejáratásra törekvő „harsonásokra” figyeljenek!

Borítókép: Guy Verhofstadt liberális EP-képviselő (Fotó: EPA/Julien Warnand)

Szőcs László - ]]>www.magyarnemzet.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Alámerült atlantiszom (142) Autómánia (61) Vetítő (30) Gazdaság (667) Mozaik (83) Politika (1581) Titkok és talányok (12) Tereb (142) Flag gondolja (33) Életmód (1) Emberi kapcsolatok (36) Gasztronómia (539) Kultúra (6) Mondom a magamét (6251) Egészség (50) Rejtőzködő magyarország (168) Szépségápolás (15) Belföld (8) Irodalmi kávéház (513) Jobbegyenes (2388) Történelem (15) Mozi világ (440) Tv fotel (65) Sport (729) Heti lámpás (260) Nagyvilág (1464)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>