Ma 2023 december 06. Miklós napja van. Holnap Ambrus napja lesz.
d8a05cc14fe18d6e7e7509043566bd31.jpg

A magyar jobboldal történelmi veresége

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Sokan és sokféleképpen fogják értelmezni a Schmitt-ügyet, jelen pillanatban még azt sem lehet tudni, mi lesz a folyománya, marad, vagy távozik az államfő. (A tegnap esti nyilatkozata alapján a maradás felé billen a mérleg.) Egy biztos, a magyar jobboldalnak mind a két verzió rossz.

Ha marad, akkor Schmitt Pál folyamatos össztűz alatt lesz, immár nemcsak a bal-, hanem a jobboldalról, a jobboldal mérsékeltebb ágáról is, viszont ha távozna, az tagadhatatlan presztízsveszteséget jelentene a hatalmon lévő erőnek.

Ügyek, botrányok mindig is voltak, mindig is lesznek a politikában, így a magyar közéletben is. Egy valami miatt azonban precedenst teremtett a köztársasági elnök plágium-ügye. Ebben a kérdésben ugyanis a botrány kirobbantásában leginkább érdekelt bal-, vagy balliberális oldal győzött. Ebben önmagában nincs semmi rendkívüli, megtörtént ez már nem egyszer.

Ezúttal azonban erkölcsi győzelmet arattak a 21. század szocialistái, eszdéeszesei. És ez emberemlékezet óta nem fordult elő, sőt, talán sohasem. Mert elhurcolhatták ugyan Mindszentyt, belelövethettek a tömegbe, bitófára húzhattak az utóbbi évtized keménybalosai, az erkölcsi győzelem sosem lehetett övék. Kirobbanthattak ”egyenleg-botrányt”, közönnyé tehették a kettős állampolgárságról szóló népszavazást, lehettek üzelmeik ”törvényesek, de nem erkölcsösek”, aki jobboldali volt, tudta, és aki nem, az is, hogy a morális győzelem nálunk van, mindig nálunk van.

És most először ez nem így történt. Most először elhallgattunk a legélénkebb viták közepette is, amikor Schmitt Pál neve került szóba. És nem azért, mert bevallottan ”pártos” politikusról van szó. Ha az önmagukat független szakértőknek kikiáltó megmondó emberekről alkotott véleményünkben megjegyezzük, hogy ”ő is teszi valahová az ikszet”, ez igaz egy köztársasági elnökre is. Göncz Árpád, Mádl Ferenc, Sólyom László is ”tette valahová az ikszet”, azt is tudta mindenki, hová. És mindehhez hozzátartozik, hogy törvényesen Schmitt Pál nem bukott meg. Hibázott az egyetem, hogy az ő hibáját nem szúrta ki annakidején, így fordulhatott elő a mostani faramuci helyzet. Ennélfogva Schmitt nyugodtan a helyén maradhat. Csak éppen az erkölcsi siker most odaát van. Az Indexnél, a HVG-nél, a Gépszabadságnál, Mesterházy Attilánál, az LMP-nél, a ”szekeresimréknél”. Csak abban bízhatunk, hogy nem tudják mi az. És éppen ezért nem is tudnak majd mit kezdeni vele.

Maurer Z.

Szerző A Flag Polgári Műhely tagja

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Kultúra (6) Politika (1581) Történelem (16) Egészség (50) Titkok és talányok (12) Mondom a magamét (7252) Emberi kapcsolatok (36) Mozaik (83) Belföld (10) Irodalmi kávéház (531) Rejtőzködő magyarország (168) Alámerült atlantiszom (142) Vetítő (30) Sport (729) Tereb (146) Flag gondolja (34) Szépségápolás (15) Életmód (1) Jobbegyenes (2724) Gazdaság (694) Nagyvilág (1309) Nézőpont (1) Tv fotel (65) Autómánia (61) Heti lámpás (281) Mozi világ (440) Gasztronómia (539)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>