Ma 2021 január 24. Timót napja van. Holnap Pál napja lesz.
A különbség

A különbség

Flag

Szöveg méret

5
Átlag: 5 (1 szavazat)
Így áll a helyzet...

Régóta tűnődöm azon, valójában mi különbözteti meg a baloldali és a jobboldali hívőket, választókat és szimpatizánsokat ebben az országban. Látszólag hasonlítanak egymásra elkötelezettségükben, a túloldal mérhetetlen utálatában, még tévedéseik természete is gyakran hasonló. Mondhatnánk tehát, hogy jobb- és baloldali között csak a hit tárgyában akad eltérés. Valójában azonban teljesen másról van szó.

Jobboldal és baloldal között a voltaképpen egyetlen markáns különbség, amelyből minden más, kevésbé fontos adalék is származik, a következő: a jobboldali (régi) ember realista, a baloldali (új) ember utópista.

A jobboldali nem az eszmék, hanem a valóság kelléktárából válogatja ki azokat az elemeket, amelyek alapján berendezi az életét. Sőt, a jövőjét is. Legyen bár korlátolt, ostoba, szűk látókörű, vagy éppen művelt, okos, széles látókörű, minden jobboldali ember hiszi, hogy a hagyományokat ápolni, nem pedig elvetni kell. Hogy az állam minden egyes ember életének keretet ad, és nem eltörölni, hanem szüntelenül javítgatni kell a közösségi intézményeket. Minden jobboldali hisz az ember természetességében, a közösségek szerepében, dogmák helyett az életben, forradalom helyett a harmóniában. De ami a legfontosabb: kivétel nélkül minden jobboldali, azaz régi embernek szilárd a jövőképe. Ez a haza, a nemzet, a nyelv és a saját kultúra megőrzésén, továbbörökítésén nyugszik, amelyet új eredményekkel, fejlődéssel, építkezéssel adunk át a jövőnek, de úgy, hogy az egyén és a társadalom régi, kipróbált alapjai is szilárdan kitartsanak súlyos történelmi megpróbáltatások között is.

Ezzel szemben a baloldalinak nincs, nem létezik a valóság alapján berendezett jövőképe. Egyetlen baloldali – beleértve a legokosabbakat és legostobábbakat egyaránt – sem követ mást, mint különféle utópiákat, amennyiben a jövőre gondol. A baloldali számára a társadalmi forradalom, az erőszakos változtatás kényszere jóval erősebb, mint a következmények kiszámítása. Miután a baloldal összes irányzata (különféle szocializmusok, liberalizmus, anarchizmus stb.) a forradalomra és a felhajtáshoz szükséges olcsó moralizálásra építi mondandóját, nem meglepő, hogy az ok-okozati gondolkodás nem tartozik a követők erősségei közé. Miután a baloldali eszme eredendően értelmiségi indíttatású, de mindig az alsó néposztályokat bujtogatja, könyvízű izmusokat közvetít „lefelé”, ezért szükségszerűen osztályalapú. Míg azt a legkorlátoltabb jobboldali is tudja, hogy a való élet sokrétűen leírható, a baloldali mindig papírra vetett dogmákat, kategóriákat követ kizárólagos igazságként. Például hisz elnyomókban (kapitalisták, egyház, fehér férfiak, heteroszexuálisok stb.) és elnyomottakban, utóbbiaknak szívós következetességgel kell forradalmat támasztaniuk, mindenkit elsöpörni, aki a Nagy Utópia útjában áll. Ezért van az, hogy a világ valamennyi baloldali ideológia vezette politikai mozgalmának államvezetési gyakorlata rövid időn belül általános vérontásba, tömegek halálába, majd az egyéni és társadalmi lét teljes nivellálódásába torkollott.

A jövő mint politikai és közéleti kategória hiányzik a baloldali ember életéből. Nem érdekli, nincs mit mondania róla, hacsak érzelgős monológba nem kezd a vallások, különbségek, nemek és kötelességek nélküli világról, amelyről, fájdalom, egy analfabéta, de hazáját szerető múlt századi földműves is megmondta volna, hogy hülyeség, gondolati nonszensz, gyermeteg elképzelés. A baloldali jövőképben nincs benne a haza, a családi örökség, az értékek átmentésének igénye. Persze, a baloldali ember állandóan panaszkodik, hogy a jobboldali elorozta ezeket a témákat, és hogy ő is kifogástalan patrióta, nagyszerű családfő, értékei pedig a legjobbak a kínálatból, de ez tényszerűen nem igaz. Ezek ugyanis csak önkényes reakciók, reflexiók a valóságra, arra, hogy az egyéni és társadalmi folytonosságot csak a régi ember képes szavatolni. Éspedig azért, mert értékeket képvisel, kölcsönhatásban áll a valósággal, míg a baloldali – a legjobb is közülük – csak ideológiailag vágyvezérelt.

Ha valaki a fentieket önkényes minősítésnek érzi, gondoljon arra, hogy a nemzetközi és hazai baloldal mintha nem is hallott volna a jövőről. Beengednének migránsokat, akikről jövőkutatás nélkül is bízvást mondhatjuk, hogy idővel garantáltan mindent szétrombolnak, ami európai és magyar maradt bennünk, körülöttünk. Teret engednének a devianciáknak, előbb relativizálnák, majd idővel teljesen szétzilálnák az emberiséggel egyidős családi kötelékeket, helyettük beteg, perverz életformát ajánlanak, a házasság paródiáját, a biológiai nemek közötti határvonal elmosását. Hogy nemzet, család és biológiai nem nélkül lehet-e, érdemes-e egyáltalán élni, arra a baloldali ember nem gondol. Idáig egyszerűen nem jut el, a korszellem, a hazug ígéret, hogy mindent toleranciával (valójában a liberális kánonnak megfelelő szabálykövetéssel) kell fogadnia, teljesen eltompítja a veszélyérzetét. Gyakorlatilag fogalma sincs arról, mert nem éri fel ésszel, mihez ragaszkodik foggal-körömmel. Így aztán helyette is döntésekre van szükség, hiszen nem csak az ő bőrére megy a vásár, teljes közösségek jövőjéről van szó.

Ha ő és a hozzá hasonlóan gondolkodók kerülnek többségbe, akkor egyéni és társadalmi széthullás szélére sodródunk. Akkor feléljük a jövőnket, és az emberek egy részének fogalma sem lesz erről: ők azt hiszik, hogy csak jelen idejű kérdésekről döntenek, és minden csupán játék az eszmék piacán. És amikor már belátnák, hogy tévedtek, addigra minden mindegy. Ha pedig a régi ember kerül többségbe Európában és Magyarországon, akkor időt nyerünk. Akkor van esély, hogy megőrizzük a nyelvünket, a nemzeti kultúránkat, a család intézményét. Akkor van, lesz jövőnk.

Így áll a helyzet. A többi nagyrészt üres moralizálás. A cselekvő emberé a jövő. Lehetőleg mi legyünk, akik tesszük a dolgunkat, és akkor nem lesz baj.

Szentesi Zöldi László - ]]>www.demokrata.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Mozi világ (440) Heti lámpás (249) Flag gondolja (33) Tereb (140) Belföld (5) Titkok és talányok (12) Történelem (14) Életmód (1) Autómánia (61) Alámerült atlantiszom (142) Gasztronómia (539) Sport (729) Kultúra (6) Jobbegyenes (1952) Nagyvilág (1453) Rejtőzködő magyarország (171) Irodalmi kávéház (503) Szépségápolás (15) Tv fotel (65) Egészség (50) Mozaik (83) Mondom a magamét (5057) Politika (1571) Gazdaság (656) Vetítő (37) Emberi kapcsolatok (36)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>