Ma 2021 január 17. Antal, Antónia napja van. Holnap Piroska napja lesz.
A Fidesz és a fiatalok

A Fidesz és a fiatalok

Flag

Szöveg méret

5
Átlag: 5 (1 szavazat)
Nagyon érdekes és tanulságos elemzés!

A fiatalok körében is jól áll a Fidesz-KDNP

A Fidesz-KDNP még a 18-29 évesek körében is közel 20 százalékkal van a másodiknak számító Momentum előtt.

„Az elmúlt hetekben sokan sokat vitatkoztak arról, hogy vajon a fiatalok körében jól áll-e a Fidesz-KDNP, érti-e a nemzeti kormány üzeneteit ez a korosztály. E kérdések eldöntése érdekében érdemes megnézni a számokat: A kormánypártisággal nem vádolható és általában pontos számokat publikáló Medián korcsoportok szerinti bontásban vizsgálta ezt a kérdést.

Eszerint a Fidesz-KDNP minden korosztályban magabiztosan vezet, még a 18-29 évesek körében is közel 20 százalékkal van a másodiknak számító Momentum előtt. A számok alapján kijelenthető, hogy a Fidesz-KDNP az egyedüli néppárt ma Magyarországon, tehát minden társadalmi csoportban nagyjából azonos támogatottsággal rendelkezik.

Az ellenzéki pártokra mindez nem mondható el, hiszen míg például a Momentum a fiatalok körében 16 százakékot ér el, addig az idősebb korosztálynál 2-4 százalékon áll. Tipikusan az idősek pártja a DK, amely a 60 évesnél idősebb korosztályban 15 százalékos támogatottsággal bír, a 29 év alattiak körében viszont csupán 4 százalékkal.

A fiatalok kevesebben vannak, ráadásul a választásokon is kisebb arányban vesznek részt, így csak az a párt tud sikeres lenni, amely minden korosztályt meg tud szólítani. Jól látszik a számokból az is, hogy a 29 év alattiak körében a legmagasabb a pártot választani nem tudók aránya.

Ez is természetes, hiszen a fiatalok kevesebbet foglalkoznak politikával, többségük még iskolába jár, nem érintik még őket olyan kérdések, mint például az adópolitika változása, a családtámogatási rendszer bővítése vagy a rezsicsökkentés.

Ezekkel később foglalkoznak, amikor már nekik is van önálló háztartásuk, családot alapítanak. Nem véletlen, hogy a 30-39 éves korosztályban a legerősebb a Fidesz, hiszen a családtámogatási rendszer bővítése, az otthonteremtési támogatások őket érintik leginkább.

Összességében kijelenthető, hogy a Fidesz-KDNP egyáltalán nem áll rosszul a fiatalok körében, nagyjából annyival alacsonyabb a támogatottsága, mint amennyivel a pártot választani nem tudók aránya magasabb a többi korcsoporthoz képest. Ugyanakkor természetesen lehet javítani a helyzeten, így az elkövetkezendő évek egyik fontos célkitűzése az lehet, hogy ennek a korosztálynak az eddigieknél is érthetőbben kell elmagyarázni a kormányzati döntéseket, az általuk használt kommunikációs csatornákon is meg kell jelenni.”

Deák Dániel

Az eredeti, teljes írást ]]>itt olvashatja el. ]]>

]]>www.mandiner.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Rejtőzködő magyarország (171) Mozaik (83) Autómánia (61) Szépségápolás (15) Politika (1571) Életmód (1) Flag gondolja (33) Mondom a magamét (5038) Gasztronómia (539) Gazdaság (656) Belföld (5) Jobbegyenes (1946) Egészség (50) Heti lámpás (249) Sport (729) Vetítő (37) Mozi világ (440) Irodalmi kávéház (502) Tereb (140) Alámerült atlantiszom (142) Emberi kapcsolatok (36) Nagyvilág (1453) Kultúra (6) Titkok és talányok (12) Történelem (14) Tv fotel (65)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>