Ma 2022 január 28. Károly, Karola napja van. Holnap Adél napja lesz.
Merkel Orbán védelmére kelt

Merkel Orbán védelmére kelt

Flag

Szöveg méret

2
Átlag: 2 (1 szavazat)

Nem leckéztethetik demokráciáról a keletieket - kemény vélemény!

Angela Merkel szerint a kelet-európai államok egyre magabiztosabbak az uniós porondon, a nyugati országoknak pedig megértést kell tanúsítaniuk az irányukba. A német kancellár mindenesetre lát jogállamsági problémákat egyes országokban – erről is szó esett az Európai Néppárt szervezésében tartott virtuális konferencián, ahol Merkel újfent megvédte az Európai Bizottság vakcinabeszerzését. Manfred Weber pedig arról beszélt, hogy ő mindent megtett a Fidesz Európai Néppártban maradásáért.

Az Európai Néppárt (EPP) szervezésében tartottak virtuális kerekasztal-beszélgetéseket Európa jövőjéről szerdán, az egyik ilyen eseményen pedig Angela Merkel német kancellár és Manfred Weber, az EPP európai parlamenti frakcióvezetője válaszoltak a moderátor kérdéseire. A közel egyórás beszélgetésen a vakcinabeszerzés, az európai demokráciák állapota és a Fidesz–néppárt-ügy is terítékre kerültek.

A kancellár uniós szerződést módosítana

Angela Merkel szerint az Európai Bizottság oltóanyag-beszerzését nem lehet fekete-fehér módon, a kudarc-siker címszavakkal értékelni, ugyanis mindig nyilvánvaló volt, hogy az uniós tagállamoknak együttesen kell fellépniük. – Ha egyszer közös belső piacunk van, nem várhatjuk el a vírustól, hogy az ne lépje át a határokat – fogalmazott a kancellár. Ursula von der Leyen bizottsági elnök fellépését úgy védte, hogy az Európai Bizottság az egészségügy területén csak akkor tud lépni, ha a tagállamok hagyják neki. Ebből a gondolatból kiindulva

a német kancellár nem tartja ördögtől valónak a gondolatot, hogy az EU szélesebb hatáskört kapjon az egészségügy terén, akár egy uniós szerződésmódosítás révén.

– Támogatom a szerződésmódosítást, ha annak tényleg van értelme – húzta alá. Merkel kijelentette azt is, hogy amennyiben Európa nem exportál a blokkon kívülre oltóanyagot, akkor Izrael vagy Latin-Amerika sem haladt volna az oltással, ami felért volna egy „katasztrófával”.

Manfred Weber szerint sem tragikus a bizottság vakcinabeszerzése, mint arra felhívta a figyelmet, a nyár végéig a korábbi uniós ígéretnek megfelelően nagyon sokan kapják majd meg az oltóanyagot. Összevetve a jelenlegi helyzetet az eurozóna és migrációs válságokkal az EPP frakcióvezetője abban látja a különbséget, hogy az oltási kampánynak köszönhetően most látni a fényt az alagút végén. – Az emberek pontosan tudják, hogy hamarosan visszakaphatják a régi életüket – érvelt Weber.

Merkel: egyre magabiztosabb Kelet-Európa

Az európai demokráciák helyzetéről szólva Merkel nem volt teljesen bizakodó, s emlékeztetett rá, hogy a német EU-elnökség idején megszületett jogállamisági feltételrendszerről szóló rendelet igencsak „vitatott”. Szerinte

valószínűleg szükség volt rá, hogy Magyarország és Lengyelország az Európai Unió Bíróságán támadják meg a kondicionalitás-rendeletet.

A kancellár mindazonáltal lát problémákat a jogállamisággal egyes országokban, például a sajtószabadság területén. – Természetesen minden egyes tagállam okkal tagja az Európai Uniónak – magyarázta, majd Kelet és Nyugat szembenállásáról beszélt. Mint fogalmazott, az utóbbi időszakban látványosan magabiztosak a kelet-európai államok, azt akarják, hogy komolyan vegyék őket az uniós porondon.

– Mi pedig, a régi EU-tagállamok nem mondhatjuk azt, nem indulhatunk ki abból, hogy többet tudunk náluk a demokráciáról vagy a szabadságjogokról. Fel kell tennünk kérdéseket

– fogalmazott Angela Merkel, aki szerint az Európa jövőjéről szóló konferenciasorozat egy jó alkalom lesz az ügy megvitatására.

Weber: Én mindent megtettem a Fideszért

A jogállamiság margóján Manfred Webert a Fidesz néppárti kilépéséről kérdezték, amellyel kapcsolatban újra arra az álláspontra helyezkedett, miszerint

ő maga „hídépítő”, és mindent megtett a magyar kormánypárt néppárti tagságáért.

– Viszont ha tagja vagy egy közösségnek, akkor be kell tartanod annak a szabályait – mondta, azzal érvelve, hogy a jogállamisági kérdésben nem találták meg a közös hangot a magyarokkal. Míg Angela Merkel megértést szorgalmazott a kelet-európai tagállamokkal szemben, Weber szerint a Fidesz-ügynek köze sincs a Kelet–Nyugat-szembenálláshoz, hiszen

véleménye szerint vannak olyan néppárti tagok, akik maguk is keletiek, és kritikusak a Fidesszel. Weber a papírforma szerint a pártcsalád elnökét, Donald Tuskot nevezte meg ilyen politikusként.

Beszélt arról is, hogy Lengyelország esetében lát rá esélyt, hogy a jogállamisági rendelet alkalmazása egyes uniós források felfüggesztéséhez vezessen.

Berlin is vásárol. Csütörtökön kiderült, hogy ]]>Németország harmincmillió adagot vesz]]> az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) ellen kifejlesztett Szputnyik V orosz vakcinából. A beszámolók szerint a beszerzésről Michael Kretschmer szászországi tartományi kormányfő tájékoztatott Moszkvában, miután tárgyalt Mihail Murasko egészségügyi miniszterrel. Elmondta, hogy a tervezett menetrend szerint júniusban, júliusban és augusztusban egyaránt tíz-tíz millió adagot vásárolnak. A beszerzés feltétele, hogy az orosz készítmény rendelkezzen EU-s forgalmazási engedéllyel. A történtek pikantériája, hogy az említett szerdai pódiumbeszélgetésen Angela Merkel ellenérzését fejezte ki a keleti vakcinák forgalmazása miatt. Mint mondta, nem jó képet fest az európai egységről, hogy egyes tagállamok a szóban forgó oltóanyagokat az Európai Gyógyszerügynökség engedélye nélkül kezdték használni. (MN)

Judi Tamara - ]]>www.magyarnemzet.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Sport (729) Mozaik (83) Kultúra (6) Tv fotel (65) Autómánia (61) Nagyvilág (1464) Egészség (50) Irodalmi kávéház (509) Titkok és talányok (12) Gasztronómia (539) Vetítő (30) Gazdaság (664) Szépségápolás (15) Tereb (140) Rejtőzködő magyarország (168) Belföld (6) Életmód (1) Alámerült atlantiszom (142) Mozi világ (440) Flag gondolja (33) Történelem (14) Jobbegyenes (2206) Mondom a magamét (5847) Emberi kapcsolatok (36) Heti lámpás (256) Politika (1579)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>