Ma 2023 december 05. Vilma napja van. Holnap Miklós napja lesz.
50d96436770435498832904bb0b3a82f.jpg

Bayer Zsolt: Rendszerváltás 2.

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Döbbenetes tanulmányt közölt Borvendég Zsuzsanna történész Hírszerzés ’89 címmel a Hitel júniusi számában.

A szerző a tanulmány elején így fogalmaz: „Saját zsebükre dolgozó, gyakran a hatalom fedésével köztörvényes bűncselekményeket elkövető emberekkel állunk szemben, akik egy széthulló rendszer apró morzsáit igyekeztek minden erejükkel összekaparni.”

A tanulmány végén pedig ezt az összegzést olvashatjuk: „1988 elején a hírszerzés vezetői értekezletet tartottak az előző év munkájának tanulságairól. A megbeszélésen dr. Kőhalmi Zsolt csoportfőnök-helyettes kifejtette, hogy a hírszerző tevékenységet közelebb kell vinni a gazdasági rendszerhez titkos megbízottak, szigorúan titkos tisztek bevetésének segítségével, és a műszaki, technikai hírszerzésből befolyó bevételt is üzleti alapokra kell helyezni.”

E két megállapítás között ismerhetünk meg egy hátborzongató történéssorozatot, hátborzongató szereplőkkel és nevekkel. Az események főszereplője egy bizonyos dr. Dalmady György, aki 1972-ben kérte felvételét a BM III. Főcsoportfőnökségéhez operatív beosztásba. Két év múlva már a III/I-7 osztály munkatársa. Közben felvették az ELTE Állam-és Jogtudományi Karára, ahol 1981-ben szerzett diplomát. Dalmady fő tevékenysége az volt, hogy az NSZK-ban élő emigráns közösséget megfigyelje. Dalmady több beépített ügynököt is irányított, akiknek könnyített utazási feltételeket és vámmentességet biztosított. Ezek segítségével egy nagyarányú csempészhálózatot tartott fenn, és a csempészet profitjából busás összegeket vágott zsebre. A BM 1987-től figyelt fel Dalmady üzelmeire, de nem lépett semmit.

Dalmady több, köztörvényes bűncselekményt elkövető alakot szervezett be hálózatába. Ezek egyike volt Reisch Ernő, aki Kolter fedőnéven lett a hálózat tagja. Szintén Dalmady szervezte be újra dr. Fazekas Árpádot, aki Dandy fedőnéven dolgozott neki. Fazekas különösen ocsmány figura. Korábban Farkas Ákos néven jelentett a Szegedi Orvostudományi Egyetem hallgatói­ról, mivel ő is ott volt hallgató. Ám fegyveres rablást követett el, amiért kizárták a hálózatból, ezt követően 1985-ben elmenekült az országból, és Párizsban telepedett le. Budapest az Interpol útján kérte kiadatását, de ekkor Fazekas felfedte állambiztonsági kapcsolatát a francia hatóságoknak, és politikai menedékjogot kért. Ezt feleségével együtt meg is kapta. Majd 1987-től mint Dandy fedőnevű ügynök Dalmady csapatában dolgozik ismét. Szintén Dalmady irányítja Újvári Jenőt, akit 1982-ben szerveztek be a Gyorskocsi utcában, ahol büntetését töltötte. A csapat kiemelkedő tagja egy bizonyos Molnár János, alias Burford, aki 1956-ban emigrált, de egy év múlva hazajött és aktív munkába kezdett a KISZ-ben (!). Taxisofőrként dolgozott, többször lebukott apróbb bűncselekmények elkövetésével, majd 1970-ben ismét disszidált. Kölnben telepedett le, majd 1983-ban felkereste a bonni magyar követséget, és felajánlotta szolgálatait a magyar belügyi szerveknek. Molnár aktívan jelentett, tevékenységét hazafiúi lelkesedésből végezte, és 1988-ban felvételét kérte az MSZMP-be (!) azt követően, hogy megkapta a Haza Szolgálatáért Érdemrend arany fokozatát.

Még egy „nagy” név a csapatból: Siklósi Norbert. Siklósi a Pallas Lap- és Könyvkiadó vezérigazgatója, aki feltehetőleg haszonélvezője a hírszerzés bűncselekményeinek. Siklósit maga Molnár ajánlja Dalmady figyelmébe. Molnár 1988-ban egy egész kamionnyi műszaki felszerelést csempészett be az országba, amelyből Siklósi fia rakott össze és üzemeltetett egy szervizállomást. A hálózat által alapított Griff Kiadóban tűnik fel Siklósin kívül Griga Ferenc és dr. Márai Péter. Grigáék több szálon kapcsolódnak a titkosszolgálatokhoz, míg Márai néhány évvel később a Tasnádi Péter ellen lefolytatott büntetőeljárás hatodrendű vádlottjaként válik ismertté. Ezt a bizonyos Griff Kiadót azzal a céllal hozták létre, hogy megszerezzék az NSZK-ban élő Újváry Sándor halála után annak özvegyétől Márai Sándor és Faludy György műveinek kiadási jogát. Ezen kívül – Reisch szervezésében – részt vesznek fegyvercsempészetben egy Lenz nevű osztrák állampolgáron keresztül, aki Ungvár állítása szerint a Moszad őrnagyi rangban lévő embere. Kereskednek a Magyar Néphadsereg leselejtezett fegyvereivel is, amely tevékenység során segítségükre van Ungvár Jenő bátyja, Ungvár Gyula vezérőrnagy, a Honvédelmi Minisztérium anyagi-technikai főcsoportfőnök-helyettese (!), továbbá Kovács Péter honvéd ezredes, Ungvár Jenő sógora. Az ő segítségükkel Ungvár még a kiemelten védett Fegyver- és Gázkészülékgyárral is kapcsolatba tudott kerülni.

Előkerül Kunos Péter neve is, akit utóbb az Agrobank ügyei miatt fognak elítélni. Kunos ekkor államtitkárként igyekszik hasznot húzni Dalmadyék bűncselekményeiből. Miután a fegyverüzlet kútba esik az osztrák hatóságok fellépése miatt, a csapat elhatározza, hogy nemzetközi luxusbordélyt nyit Solymáron az Agrobank tulajdonában lévő ingatlanban. Kunoson kívül több magas rangú személy volt érdekelt a bordély megnyitásában. A nevek: Josef von Ferenczy, Dániel Péter a Fővárosi Tanácstól, Schneider János az Agro-innovációs banktól, Horváth László a Kelet-pesti Vendéglátó-ipari Vállalattól, dr. Turai Tamás a Magyar Média Reklám- és Kiadó Vállalat igazgatója, valamint Varga Attila, a Gyapjúfonó vezérigazgatója. Ennyi nagy név láttán a belügy szemet huny a luxusbordély nyitása felett.

Végül Dalmadyt 1990 szeptemberében öt év hat hónapra fogházra ítélik. A csapat szétszéled, mást semmilyen szankció nem ér. Dalmady ma egy ügyvédi irodát működtet. Az irodának Kínával, Oroszországgal és Ukrajnával vannak kapcsolatai.

A Dalmady-csoport tevékenysége azonban csak a jéghegy csúcsa.

Bayer Zsolt – magyarhirlap.hu

Tisztelt olvasók! Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Flag Polgári Magazin facebook oldalát, a következő címen: ]]>https://www.facebook.com/flagmagazin]]>
- Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

]]>www.flagmagazin.hu]]>

 

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Szépségápolás (15) Sport (729) Tereb (146) Mondom a magamét (7250) Kultúra (6) Nézőpont (1) Rejtőzködő magyarország (168) Flag gondolja (34) Gasztronómia (539) Történelem (16) Jobbegyenes (2723) Egészség (50) Politika (1581) Mozaik (83) Tv fotel (65) Életmód (1) Nagyvilág (1309) Vetítő (30) Belföld (10) Alámerült atlantiszom (142) Gazdaság (694) Autómánia (61) Heti lámpás (281) Mozi világ (440) Titkok és talányok (12) Irodalmi kávéház (531) Emberi kapcsolatok (36)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>