Ma 2024 június 24. Iván napja van. Holnap Vilmos napja lesz.
lead-cropped-0.jpg

Bayer Zsolt: Foci mint tükör

Flag

Szöveg méret

5
Átlag: 5 (1 szavazat)
Ezen a világbajnokságon tizenegy Angela Merkel ment fel a pályára játszani.

Már Lineker is belátta: nem, a végén nem mindig a németek győznek…

Amit a német válogatott produkált ezen a világbajnokságon, arra egy szó van, a szégyen. Soha még így nem szerepelt le a német csapat – az a német csapat, amely messze önmagán és a focin túli jelentőséggel bírt mindeddig.

Ugyanis a német válogatott, a Nationalelf lehetett egyedül a német nemzeti büszkeség tárgya, ugyanis a német nemzeti büszkeséget, a német identitást, a német históriát, a német hősöket egyszerűen betiltották a második világháború után.

Ez volt az alku: lesz Marshall-segély, lesz soha nem látott, szinte felfoghatatlan jólét, lesz rend, tisztaság és nyugalom, cserébe csupán a lelketeket kérjük.

Ismerjük ezt mi, kicsiben. Ez volt Kádár János bácsi cukrászdájában is a vezérlő elv. Lehetünk a kommunista lágerben a legvidámabb barakk, lehet itt gulyáskommunizmus, vagyis nadrágszíjparcella az M7-es mellett, nem akadozó, hanem állandó fűtés télen a panelban, hideg virsli és meleg sör, s mindezen jóért cserébe csupán a lelketek kérjük. Például, hogy elfelejtitek ’56-ot és az ’56-os hőseiteket, elfelejtitek a határon túlra kényszerített magyarokat.

Igen, pontosan ezt kérték a németektől is. A lelküket. S így maradt a német identitás és nemzeti büszkeség egyetlen megmaradt és megtűrt letéteményese a német labdarúgó-válogatott. Amely kivívta a világ elismerését (és haragját, gyakran gyűlöletét), s amely igazolta Lineker axió­máját: a foci az a játék, amelyet kétszer tizenegy ember játszik, és a végén mindig a németek győznek.

Ennek lett vége most, ezen a világbajnokságon. És most persze mindenki elemez, és kutatja az okokat. Készülnek a táblázatok, húzogatnak majd vonalakat, hogy akkor miképpen és hol lett elrontva a taktika, miért 4-2-3-1 és miért nem 4-3-3 a felállás, miegyéb.

Holott ezt mind el lehet felejteni. Miképpen az orrában és a saját nadrágjában turkáló Löwöt is felesleges megtenni bűnbaknak.

S persze mindenki felteszi a kérdést: mi történt a német válogatottal 2014 óta? Nos, pontosan erre a kérdésre kell(ene) őszintén válaszolni. Az őszinte válasz pedig csupán ennyi: ugyanaz történt 2014 óta a német válogatottal, mint ami 2014 óta Németországgal történt.
Vagyis valakik elérkezettnek látták az időt, hogy felszámolják Németország maradék, a második világháború után még megengedett és megtűrt identitását, nemzeti önazonosságát, a maradék megtűrt, kicsike német lelket.

2014 óta mindössze annyi történt, hogy Németország maradék németségét belefojtották a Wilkommenskultur bűzös mocsarába, és nekiláttak a végső megoldásnak, nekiláttak felszámolni az európai nemzetállamokat, illetve azok maradékát. S ezt nyilvánvalóan a legerősebb euró­pai gazdasággal bíró Németországgal kellett kezdeni.

Ne felejtsük el soha: a jakobinusok, a bolsevikok és a ’68-asok máig meglévő, jogfolytonos örökösei előbb a vallási identitásától fosztották meg a Nyugatot, majd a nemzeti identitásától, és éppen most zajlik a végső megoldás legutolsó felvonása, vagyis a nyugati ember megfosztása a nemi identitásától is. De itt-ott még pislákolt a nemzeti identitás, amit sürgősen fel kellett számolni. Ez történt (történik) Németországgal éppen 2014 óta. S ez képeződik le a Nationalelf mostani teljesítményében.

Ötlettelenség, lelketlenség, önfeladás, fásultság, hitetlenség, öngyűlölet, önbizalomhiány és bizalmatlanság, meghasonlottság, s valami mély, megmagyarázhatatlan szomorúság, ami fogyasztással és ostoba vigyorgással palástolódik. Ilyen a német társadalom. És pontosan ilyen lett a német válogatott is.

Ezen a világbajnokságon tizenegy Angela Merkel ment fel a pályára játszani. Tizenegy Angela Merkel-lelkű robottal pedig nem lehet focizni. Főleg úgy, hogy már nincs mögöttük se haza, se nemzet.

Bayer Zsolt - ]]>www.magyaridok.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Tv fotel (65) Rejtőzködő magyarország (168) Gazdaság (711) Emberi kapcsolatok (36) Mozi világ (440) Autómánia (61) Alámerült atlantiszom (142) Nagyvilág (1310) Belföld (11) Nézőpont (1) Irodalmi kávéház (537) Gasztronómia (539) Egészség (50) Titkok és talányok (12) Mozaik (83) Szépségápolás (15) Mondom a magamét (7668) Vetítő (30) Történelem (18) Jobbegyenes (2819) Politika (1582) Sport (729) Heti lámpás (320) Tereb (146) Kultúra (9) Életmód (1) Flag gondolja (36)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>