Ma 2022 október 07. Amália napja van. Holnap Koppány napja lesz.
08da8389b36443e10e24d1ff5e22499c.jpg

Bayer Zsolt: Magántulajdon

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

A nagyméltóságú Helytartótanács úgy döntött a minap, a magántulajdon olyannyira szent és sérthetetlen, hogy a bizonyos pénz összegekre kivetett magyarországi 98 százalékos extraadók nem tarthatók fenn, el kell őket törölni, és kamatostul vissza kell fizetni a pénzt azoknak, akiktől ilyen galád módon elvették.

Ismét okosabbak lettünk.

S hogy még okosabbak legyünk, idézzük fel egy pillanatra a történteket. Nevezett 98 százalékos extraadót egy bizonyos Szalainé Szilágyi Eleonóra esete indukálta. Nevezett hölgy a BKV humánpolitikai igazgatója volt a Gyurcsány-érában. 2008 tavaszán százmilliós végkielégítéssel távozott a cégtől, majd visszajárt dolgozni havi szerény négymillióért.

A botrány kirobbanása után (2009 nyara) kiderült, hogy ez általános gyakorlat a szocialista-szabaddemokrata kormányzat idején. Cimborák, barátok, elvtársak távoztak ilyen módon munkahelyeikről, majd dolgoztak tovább ugyanúgy. Csak a BKV-nál egy 96 nevet tartalmazó listát tettek közzé végkielégítésekről és fizetésekről. (Híre ment utóbb, hogy a felvett végkielégítésekből megfelelő percentet kellett visszaszolgáltatni megfelelő szocialista kori­feusoknak – így válik kristálytisztán érthetővé a magántulajdon szentsége…)

Nos, ezt a különadót (büntetőadót) törölte most el a nagyméltóságú Helytartótanács. Mert a magántulajdon szent és sérthetetlen.

Ugyanezt az elvet hangoztatják mostanában annak kapcsán, hogy a miniszterelnök a főpolgármesterrel buszozván az Andrássy úton, szót emelt a Balettintézet dolgában. Nem is szót: kifogást merészelt megfogalmazni a beste diktátor annak kapcsán, hogy egy portugál cég sok-sok évvel ezelőtt semmi pénzért, ügyeskedve, szocialista-szabaddemokrata városvezetéssel összejátszva, megfelelő kenőpénzeket feltehetőleg kicsengetve megszerezte magának a gyönyörűséges, műemléki védettséget élvező és amúgy is szimbolikus jelentőségű Balettintézet épületét, s azóta hagyja szétrohadni. Ott áll a Balettintézet elhagyatva, körbekerítve, szellemeitől megfosztva, düledezve, enyészetnek odavetve, a napjainkban divatos „magántulajdon-szentség” mementójaként. El is képzelem egy pillanatra, ahogy a lisszaboni városvezetést megkenve privatizálom magamnak a Belem tornyot, adok érte kevéske szart, ám megígérem, hogy a világ legfantasztikusabb szállodáját építem meg benne hamarosan. Aztán továbbadom – vagy nem –, de mindenképpen eltűnök, és engem többé nem látnak arrafelé, csak az I. Mánuel idejében épült torony lesz körbekerítve és rothadt csöndesen, egykedvűen. Biztosan hevesen védelmeznék a magántulajdon szentségét a portugál politikusok, és biztosan az én érdekemben írna jelentést az ügyről tavaris Tavares. (Apropó! A gyönyörűséges Szent György-hegyen áll egy csodálatos műemlék, a barokk Tarányi-pince. Sok-sok évvel ezelőtt szerezte meg egy svájci magánszemély. Azóta zárva, és pusztul, elhagyottan. Legalábbis ez volt a helyzet két évvel ezelőtt, amikor utoljára arra jártam. Meddig még? Mikor veszi meg a tulajdonostól az állam vagy az önkormányzat? Mert itt volna az ideje…)

Amúgy pedig a következő hír jelent meg még április 8-án az Indexen:

„Pánikra semmi ok: 100 ezer euró alatt minden bankbetét továbbra is sziklaszilárd biztonságban van. 100 ezer euró felett azonban újra megjelent a bukás esélye a betétesek oldalán is, ha egy bank fizetésképtelen helyzetbe kerül, legalábbis ez derül ki Olli Rehn, az Európai Bizottság monetáris és gazdasági ügyekért felelős alelnöke által a hétvégén tett nyilatkozatból.” S láss csodát: a minap ugyanez a hír (terv) nyert megerősítést az uniós pénzügyminiszterek tanácskozása után. Vagyis: miközben a nagyméltóságú Helytartótanács szigorúan összevont szemöldökkel áll ki Szalainé Szilágyi Eleonóra 100 milliós végkielégítéséért, mondván, óvja azt a magántulajdon szentsége, s ugyanilyen vehemenciával védi – egyelőre még csak ostoba, sunyi és gazemberekből álló sajtója által – az ebek harmincadjára juttatott Balettintézet tulajdonjogát, aközben minden skrupulus nélkül kész elvenni magánemberek – vagy cégek – 100 ezer euró feletti bankbetéteit, ahogy ezt Cipruson is megtette. És ahogy ott, úgy majd máshol is lesz ideológia a szabad rabláshoz. Ahogy Cipruson, úgy máshol is nekiállnak majd „orosz oligarcházni”, vagy ha az a kifizetődőbb, hát „arab oligarcházni” ezek a nyomorultak. S csak azért említem, mert ezek a nyomorultak előszeretettel magyarázzák el nekünk mostanában a demokrácia lényegét: emlékeznek még? Cipruson a szabadon választott parlament, vagyis a népakarat letéteményese elutasította a betétek elvételét. Ezt követően megoldották rendeleti úton, a demokrácia nagyobb dicsőségére. Miképpen Ausztriában, ahol ha valami nem tetszik az alkotmánybíróságnak, akkor gyorsan beemelik az alkotmányba. Ha kell, sima rendeleteket is. Figyeljenek: Az osztrák alkotmánybíróság a szabad vállalkozás jogának megsértése miatt elmeszelte a taxirendeletet. Erre az osztrák nagypolitika egyszerűen beemelte azt az alkotmányba. Ja! Ausztriában 25%-ban maximálták az egyetemekre felvehető német hallgatók létszámát. Tudja mi ez, Swoboda úr? Numerus clausus.

Úgyhogy ideje befogni a szájukat!

Bayer Zsolt - magyarhirlap.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Kultúra (6) Rejtőzködő magyarország (168) Flag gondolja (33) Tv fotel (65) Politika (1581) Gazdaság (667) Mozi világ (440) Belföld (8) Gasztronómia (539) Heti lámpás (260) Titkok és talányok (12) Szépségápolás (15) Történelem (15) Egészség (50) Autómánia (61) Jobbegyenes (2435) Irodalmi kávéház (514) Mozaik (83) Sport (729) Emberi kapcsolatok (36) Mondom a magamét (6355) Tereb (142) Életmód (1) Alámerült atlantiszom (142) Nagyvilág (1464) Vetítő (30)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>