Ma 2024 július 17. Endre, Elek napja van. Holnap Frigyes napja lesz.
54b2b7535549c50a9fe7bf1c2ce198de.jpg

Bayer Zsolt: Jégkorszak

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Hát persze, hogy én kaptam ezt a vezércikket. Amolyan jutalomként. Mert már mióta hűl az a pezsgő, ami az SZDSZ bukására van félretéve…  

Hát most itt a bukás. A teljes, a végérvényes. SZDSZ nincsen többé. AZ az SZDSZ biztosan kimúlt. A pezsgő is kinyílik majd – ám előtte egy kis dörmögés még, ha lehet…

Mert muszáj megírni, így a végére, hogy hogyan is tűnnek el. Azok. Akiket alapítóknak szokás nevezni, s "mamutoknak", "nagy öregeknek" illik tisztelni.

Már réges-régen nem tisztelem őket. Már réges-régen nincsen bennük semmi tisztelni való.

De ez a mód, ahogy mennek, hát ez mégis vérlázító.

Mert hogyan is mennek? Vérig sértve, és tisztességtelenül.

Most, hogy a maradék tagság választott egy elnököt, most vérig sértődtek. S köpködnek hátrafelé, s elhiszik önmagukat.

Nem tudott még olyasmi történni, hogy egy "mamut" megálljon, s így szóljon: Tévedtem… Esetleg: Bocsánat…

Ezek a mamutok tényleg elhitték, hogy a politikai tápláléklánc legtetején állnak. S hogy zárt klubjukba nincsen bebocsátás.

Eljátszották ezt már Tölgyessyvel. Mikor ő lett az elnök, ugyanígy zártak össze hirtelen a sértődött, a vérig sértett zsúrfiúk, s rövid úton kicsinálták azt, aki nem tartozott a brancshoz. Sem így, sem úgy. Nem úgy jött, nem onnan jött, nem lengte körül a demokratikus ellenzék egyre halványuló mítosza, s nem volt besúgó sem. Hát mennie kellett…

Emlékeznek még az örökbecsű, halhatatlan mondatra, mely Kuncze Gábor elnökké választását kísérte? Dehogy emlékeznek – pedig nagy karriert futott be annak idején, különösen azért, mert utóbb az egészet megpróbálták Kövér László nyakába varrni. Ideje felidézni: "Azért esett a választás Kuncze Gáborra, mert a szülei nem kommunisták, ő maga pedig nem zsidó."

Bauer Tamás mondta ezt 1998-ban, a Beszélőben.

Hát ezek a "nagy öregek", a "mamutok".

A minap értekeztem azokról a kérdésekről, melyekre az MSZP leendő titkárának kell(ett) válaszolnia. Tudják: szereti-e a buzikat, a cigányokat, stb. Nohát, Bauer Tamás fenti mondata tökéletes mása azoknak a kérdéseknek. Bauer Tamás imént idézett mondata előtt még ezt mondja: A döntés (mármint Kuncze megválasztása) az SZDSZ imázsáról szólt. Petőt le kellett cserélni, valakire, aki nem tartozik a kemény maghoz, akinek nem kommunisták a szülei, ő maga pedig nem zsidó. Így kerek a történet a "mamutokról". S jött Kuncze, az új "imázs", hátul meg ezek szerint maradtak a kommunista zsidók, meg a kommunista zsidók csemetéi. Előbbiek ott lógnak a Terror Háza szégyenfalán, utóbbiak pedig vérig sértve távoznak most éppen. S viszik hátukon, mint valami púpot, nem létező erkölcsi fölényük batyuját. Pedig nincsen abban a batyuban semmi sem. Legfeljebb, ha a szégyen, de azt a fogalmat, azt az érzést ők nem ismerik. Pedig volna okuk a szégyenre, sok is. Leginkább mindazért, amiért az új elnök most bocsánatot kért – helyettük. No és persze azért is, amiért odajuttatták pártjukat, ahová. Mert ez is az ő saruk, az ő bűnük, az ő tehetségtelenségük és tehetetlenségük.

Csak azt hiszik magukról, hogy "mamutok", s nem ér fel hozzájuk semmi.

De nincsen már új imázs. Nincsen már semmi sem. Még egy-két ocsmány nyilatkozat van hátra, még néhány kilépés. (Figyeljék meg, ahogy telnek a napok, úgy fog kilépni egyre több nevesincs senki, aki legalább a nagy kilépés utolsó aktusában szeretne hasonlítani a "mamutokhoz".)

A pezsgőt kinyitom. Nincsen önfeledt öröm, tánc, hejehuja – csak csöndes megértés és az elkerülhetetlen nyugtázása. Hogy vége van. Vége van valami rettenetesnek.

A "mamutok" meg még mindig hittel hiszik, hogy őnekik nem árthat semmi sem.

Pedig már nyakukon a jégkorszak…
 
Bayer Zsolt, magyarhirlap.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Egészség (50) Rejtőzködő magyarország (168) Történelem (18) Nagyvilág (1310) Jobbegyenes (2825) Irodalmi kávéház (537) Életmód (1) Sport (729) Tv fotel (65) Mozaik (83) Vetítő (30) Mozi világ (440) Titkok és talányok (12) Szépségápolás (15) Flag gondolja (36) Emberi kapcsolatok (36) Tereb (146) Kultúra (9) Gazdaság (713) Politika (1582) Nézőpont (1) Belföld (11) Alámerült atlantiszom (142) Heti lámpás (322) Autómánia (61) Mondom a magamét (7713) Gasztronómia (539)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>