Ma 2023 november 30. András, Andor napja van. Holnap Elza napja lesz.
8931b01a6ab75e2b98b68964f3c889f5.jpg

Bayer Zsolt: Iskolába menvén...

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Fiaink s leányunk az egyik legjobb budai gimnázium tanulói. Magam is ott végeztem, „legendás” osztályunk volt minekünk, és én szerelmes voltam abba a gimnáziumba.

Ezért adtuk oda a gyerekeket is – és repes a szívem az örömtől, mivel ők is imádják a „Szilágyit”.

Kevés tanár maradt már az én időmből – de azért még akad. Egyikükkel beszéltem a minap, ömlött belőle a panasz. Mert elvettek minden pótlékot és egyéb pluszpénzt. Így most ő a béremeléssel együtt pontosan annyit visz haza, mint béremelés előtt (213 ezer forintot), miközben a kötelező óraszáma és sok egyéb elfoglaltsága jelentősen megnőtt. Például: mivel nyolcosztályos gimnáziumról van szó, így „kisiskolások” is járnak oda, akiknek délután négy óráig biztosítani kell a felügyeletet és az elfoglaltságot. Ez olyan túlóra, amit eddig is elláttak, ha szükség volt rá, de túlórapénzért, ami megszűnt. Most tehát ingyen van bent délután. Ugyanakkor számos kedvezményt, ami az általános iskolai tanároknak jár, nem kapnak meg, arra való hivatkozással, hogy ők gimnázium.

Ez így nincs jól. Amúgy, ha belegondolok, hogy ez a tanárnő lassan negyven éve van a pályán, és 213 ezer forint a jövedelme, sírni tudnék. Ez annyira megalázó, olyan szánalmasan és ostobán és riasztóan kevés, hogy az elmondhatatlan. Ennél már csak az orvosok jövedelme megalázóbb, szánalmasabb és riasztóbb. És erről nem (sem) ez a kormány tehet. Ezt azért jó, ha leszögezzük.

Amikor mondtam egykor volt tanárnőmnek, hogy de jövőre tíz százalékkal ismét nő a fizetése, és ez így lesz 2017-ig minden esztendőben, csak annyit felelt rezignáltan, hogy „persze, hiszem, ha már megkaptuk”.

Megértem a bizalmatlanságát is. Hiszen negyven éve van a pályán, éppen negyven éve verik át és alázzák meg. De a kormány törvénybe iktatta mindezt, vagyis úgy sejtem, meglesz az a béremelés négy éven át. És akkor 2017-ben lesz az én szerelmetes tanárnőmnek negyvenöt év tanítás után 300 ezer forint fizetése. Ami még mindig szánalmas és ostoba és riasztó – de ennyi van. Mert azok, akik amúgy most fennhangon követelik a több pénzt a tanároknak és az orvosoknak, ugyanilyen fennhangon szokták követelni, hogy legyünk jóban az IMF-fel, és vessünk véget a gazdasági szabadságharcnak. De ez most mellékes. Az a lényeg, hogy a tanároknak meg kell kapniuk a megígért béremelést, és ezzel párhuzamosan el kell törölni az őket sújtó felesleges adminisztratív terheket és kötelességeket.

Nem elég csak elmondani, hogy mit jelentenek a tanárok a társadalom számára. Vissza kell állítani azt a társadalmi státusukat, amit utoljára Horthy és kultuszminisztere, Klebelsberg Kuno volt képesmegteremteni. Tessék Móra Ferencet olvasni, vagy Kosztolányi Aranysárkányát, ha tudni akarják, mit jelentett Magyarországon tanárnak lenni a húszas években.

Most nem azt jelenti. Hanem kiszolgáltatottságot és megaláztatást. Ezért aztán nagyon helyes a lehetőségekhez mért béremelés, hozzátéve, hogy egy negyven éve a pályán lévő tanárnak éppen négyszer ennyi pénzt kellene keresnie. Majd talán eljutunk oda is egyszer, legalább törekedjünk erre. S mondom még egyszer: a felesleges terheket és a megalázó procedúrákat vegyük le tanáraink válláról. Pontosan ez a mi felelősségünk. Ezzel együtt pedig mondjuk ki azt is, hogy az ellenzék által felkorbácsolt hisztéria igazi, tőrőlmetszett gazemberség. Mert az általános iskolás gyerekek délutánig iskolában tartása pontosan a leginkább hátrányos helyzetű gyerekek elemi érdeke. Azoké, akiknek egyszerűen tragédia az otthoni környezet. Nem lehet egyszerre arról pofázni, hogy ki kell szakítani a cigány gyerekeket elviselhetetlen környezetükből, és arról, hogy a délután négyig kötelező iskola maga a börtön, a szabadság és a demokrácia halála. Nem lehet, mert ez hazugság és aljasság. Azoknak a gyerekeknek egyetlen esélye az iskola, méghozzá akkor, ha idejük döntő többségét ott töltik. Akiknek pedig mindez nem fontos, mert normális körülmények között élhetnek, és van elfoglaltságuk délutánra, nem kell négyig iskolában lenniük. Szüleik megírják a kikérőt, és kész. Ez tényleg olyan megerőltető, elvtársak?

S említsük meg itt az iskolarendőröket is, mert ez ügyben a kretének kéjesen őrjöngnek, hogy most akkor mi lesz a szabadsággal, meg az iskola ezentúl börtön stb. Nem, elvtársak! Az iskola akkor és attól börtön, ha egyes tanulók (akiknek jót tett volna, ha mindig bent lettek volna négyig a suliban!) terrorizálják, megverik, kifosztják, zsarolják és meglopják társaikat. És ők vagy a kedves szüleik megverik a tanárokat is, ha éppen úgy alakul. És ez ellen nem tehet senki semmit, mert liberális gazemberek beteg fejében úgy áll össze a világ, ahogy összeáll. Szóval legyen csak rendőr az iskolában, és legyen ott négyig, akinek ott kell lenni. A kormány viszont biztosítsa ehhez a feltételeket. Méghozzá feltétel nélkül és azonnal.

Bayer Zsolt –magyarhirlap.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Egészség (50) Gasztronómia (539) Kultúra (6) Titkok és talányok (12) Tereb (146) Alámerült atlantiszom (142) Vetítő (30) Belföld (10) Jobbegyenes (2719) Életmód (1) Mozaik (83) Irodalmi kávéház (531) Emberi kapcsolatok (36) Autómánia (61) Mondom a magamét (7237) Történelem (16) Szépségápolás (15) Gazdaság (693) Sport (729) Flag gondolja (34) Nagyvilág (1309) Tv fotel (65) Heti lámpás (279) Politika (1581) Mozi világ (440) Nézőpont (1) Rejtőzködő magyarország (168)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>