Ma 2024 március 04. Kázmér napja van. Holnap Adorján, Adrián napja lesz.
Bayer Zsolt: Ferenc testvért a megfelelő helyre

Bayer Zsolt: Ferenc testvért a megfelelő helyre

Flag

Szöveg méret

1
Átlag: 1 (1 szavazat)
Ferenc testvér egy FA(s)Z.

Hej, ha egyszer az életben Ferenc testvér jókor lenne jó helyen!

Lássuk, mire is gondolok:

Minap Ferenc testvér „cikket” írt a FAZ-ba (milyen jól beleillene ebbe a FAZ-ba egy S!), amelyben többek között ezt fejtegette:

Tamás fiam pár éve volt tizennyolc éves. Talán azért is, mert korábban egy évig Németországban tanult, lelkes Bayern München rajongó lett. Születésnapjára ezért elvittem Münchenbe, hogy megnézzünk egy Bayern-Dortmund meccset. Metróval mentünk ki az Allianz Arénába. A kocsikban a két szurkolótábor jól felismerhető volt. Legnagyobb meglepetésemre a két tábor tagjai nem bántották egymást. Voltak szellemes beszólások, csípős humor. És sok nevetés. De nem volt ellenségeskedés - egyszerűen készültek kedvenc csapataik összecsapására. Nekem ez a barátságos civódás csaknem szürreális volt.
Nálunk Magyarországon az örök rivális csapatok szurkolótáborai hasonló esetben véresre vernék egymást és összetörnék a metrószerelvényt. 

Eddig az idézet, s persze a magyarországi szurkolók szörnyűséges magatartásáért Orbán a felelős.

Ferenc testvér nevezetes FAZ-sága hamar szemet szúrt másnak is, így például még aznap reagált a Mandineren Jerez Julio, érdemes megismerkedni hibátlan összefoglalójával: 

Elnézett házszám: Gyurcsány esete a német focival
Gyurcsány Ferenc szerint a magyar szurkolók jellemzően véresre verik egymást, ha találkoznak, bezzeg a németek együtt nevetnek.
Gyurcsány Ferenc immáron második levelét írta meg Németországba, a német nyilvánosságnak szánva, ezúttal a FAZ-ban jelent meg írása. Azonban az általa felfűzött gondolatmenetbe egy kis hiba csúszott.
„Metróval mentünk ki az Allianz Arénába. A kocsikban a két szurkolótábor jól felismerhető volt. Legnagyobb meglepetésemre a két tábor tagjai nem bántották egymást. Voltak szellemes beszólások, csípős humor. És sok nevetés. De nem volt ellenségeskedés – egyszerűen készültek kedvenc csapataik összecsapására. Nekem ez a barátságos civódás csaknem szürreális volt. Nálunk Magyarországon az örök rivális csapatok szurkolótáborai hasonló esetben véresre vernék egymást és összetörnék a metrószerelvényt.”
Most már a német olvasók is rájöhetnek, hogy a Demokratikus Koalíció elnöke egy másik bolygón él, és az általa leírtak nemhogy a józan ésszel mennek szembe, hanem a valósággal sincsenek köszönő viszonyban.
Németországban a kora kétezres évek elején egy hatalmas átalakulás ment végbe a profi labdarúgásban, aminek eredményeképpen a Bayern Münchenen túl is több klub jegyzett lett az európai futballban. Nemzetközi kupasikerek mellett az is jelezte ezt, hogy egyre több német csapat indulhatott a különböző európai megmérettetésekben: a tévés jogdíjak emelkedése mellett nemzetközi színtéren (nem csak a válogatott mérkőzések körül) egyre többször fordult elő az is, hogy német csapatok szurkolói verekedtek össze a külföldi csapatok szurkolóival.
Ahogy azonban a 2010-es évek közepére a német futball csillaga leáldozott és kezdett kiesni a Bundesliga az európai topligákból, úgy vált a német stadionokban, és stadionok környékén mindig is jelenlévő erőszak hazai, azaz „belnémet” problémává.
Ellentétben Magyarországgal – ahol 2010 után éppen ellentétes folyamat volt tapasztalható a futballstadionokban és tágabb környezetükben, ugyanis a BM-nek, az MLSZ-nek és a futballklubok közös erőfeszítéseinek köszönhetően a ’90-es évekhez képest nagyon visszavetették a futballszurkolói kultúrát –, az egyik legnagyobb gond a német labdarúgás környékén jelenleg az, hogy elharapózott az erőszak, minden biztonsági intézkedés és (roham)rendőri jelenlét ellenére.
És ez már nem csak a szurkolótáborok belügye, ugyanis egyre többször fordul elő, hogy családos emberek sérülnek meg ezekben a jelenetekben, akár a stadiontól igen távol. Az antifa tüntetések hevességére hasonlító összecsapások többször változtatták már a német nagyvárosok belvárosát csatatérré.
Azt sem lehet igazán mondani, hogy mindezt „náci” elemek számlájára lehet írni, ugyanis a legtöbb német szurkolótábor baloldali gyökerű, inkább kiállnak a multikulturalizmus mellett, mintsem ellene (lásd a Refugees Welcome molinókat a német stadionokban), és sok közöttük a migrációs hátterű fiatal. Persze, a szélsőjobboldal is jelen van és képes balhéra, s nem csak a keleti tartományokban: például legutóbb a chemnitzi események kapcsán is sok dortmundi futballszurkoló kezdett balhéba.
Azt nem tudom, hogy Gyurcsány Ferenc mikor volt legutóbb magyarországi futballmérkőzésen, de azt tudom, hogy a német futballpályák környezete jelenleg veszélyesebb zóna a magyarokénál (nem elfeledve persze a mérkőzések látogatottsági adatai közötti meglévő, egy-két nagyságrendbeli különbségeket) .
Legközelebb, ha Gyurcsány Ferenc a németeknek ír a német valóságról, akkor azt úgy írja, hogy köszönőviszonyban legyen a valósággal. Goethe népe ugyanis nem sok Werther, és észreveszik a sárga nadrágot akkor is, ha éppen barnának írják le.

Julio kolléga mondandójához nehéz lenne bármit is hozzáfűzni, így aztán nem is én, hanem az élet fűzi hozzá a folytatást. Az élet pedig ismét a Mandineren keresztül szólal meg, kérjük Ferenc testvért, erősen figyeljen, íme:

]]>https://mandiner.hu/cikk/20190310_hallgattak_gyurcsanyra_nemet_drukkerek_kozosen_unnepeltek_a_nonapot]]>

Gondolom, önök is gyötrődve keresik a megfelelő jelzőt, amely méltó módon fejezné ki Ferenc testvér lényének legbelső lényegét. Én is így vagyok ezzel, ám hiába. A jelzők is sorra elesnek, s „hasonlat felötlik, mit sem ér, eldobom”…

Marad az egyetlen: Ferenc testvér egy FA(s)Z.

S mint ilyen, igazán megérdemelné, hogy egyszer ott legyen az egymást békésen froclizó német szurkolótáborok között. Lobogtathatná a FAZ-t, és kiabálhatná, hogy „testvérek! Ne bántsátok egymást! Én vagyok itt, a FA(s)Z! Ám ha egy mód van rá, Tamás fiát oda ne vigye magával.

]]>Bádog - Bayer Zsolt blogja]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Jobbegyenes (2764) Alámerült atlantiszom (142) Titkok és talányok (12) Nagyvilág (1309) Flag gondolja (36) Mozi világ (440) Gasztronómia (539) Életmód (1) Kultúra (6) Nézőpont (1) Emberi kapcsolatok (36) Heti lámpás (307) Tereb (146) Politika (1582) Mondom a magamét (7439) Mozaik (83) Belföld (10) Egészség (50) Tv fotel (65) Vetítő (30) Történelem (17) Szépségápolás (15) Sport (729) Autómánia (61) Rejtőzködő magyarország (168) Irodalmi kávéház (535) Gazdaság (699)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>