Ma 2023 március 25. Irén, Irisz napja van. Holnap Emánuel napja lesz.
Bayer Zsolt: A szloválok és mi

Bayer Zsolt: A szloválok és mi

Flag

Szöveg méret

5
Átlag: 5 (1 szavazat)

Mi szeretjük a szlovákokat.

Már miért is ne szeretnénk őket – a nagyanyám például, a rajongásig szeretett drága nagyanyám szlovák lány volt, „tót” lány volt, Liptáknak született, vagyis akkor negyedrészt az én ereimben is „tót” vér csordogál, s ennek igenis van jelentősége errefelé, kulturális és történelmi emlékezetek frontján mindenképpen.

Voltak egymással bajaink, de kinek nem voltak kivel, ugye... főleg errefelé.

De azt hiszem, már régen megbékéltünk ővelük, s talán lassan ők is megbékélnek végképp, amiért akárhová mennek a hazájukban, magyar múlt néz vissza rájuk. Megtanulnak együtt élni ezzel – nem is olyan nehéz ám, különösen, ha a pusztulni készülő világ perspektívájából nézzük a dolgokat, ha a megrothadt lelkű és agyú Nyugat felől nézzük a dolgokat, ha a közös múlt és a közös érdekek felől nézzük a dolgokat. Jó palócok, tót atyafiak – ez az, ami számít.

Éppen ezért óva intenék mindenkit, hogy a kötelezően jobban felhúzza magát a szlovák külügyminiszter dolgain és szavain. Maradjunk stílusosak: a jelenlegi szlovák külügyminiszter egy ostoba, aljas kis szarjancsi. És a napjai meg vannak számlálva, hamarosan elhúz a faszba. És akkor nekünk komoly dolgaink lesznek egymással ismét...

A szlovák külügyminiszter üzenete Orbán Viktornak: Húzz a faszba!

Rastislav Káčer szlovák külügyminiszter a közösségi oldalán élesen, sőt vulgárisan bírálta Orbán Viktort, amiért az Ukrajnának való katonai segítség ellenzésével szerinte a magyar kormányfő Vlagyimir Putyin orosz elnökkel kollaborál, számolt be róla az Új Szó.

A tárcavezető a ]]>posztjában]]> egyebek mellett arról ír, az Ukrajnának nyújtandó katonai segítség morálisan helyes, hiszen az oroszok törtek be az országba, gyilkolják az ukránokat. Kiemeli, az Európai Unió egységes abban, hogy segítse Kijevet. A szlovák külügyminiszter szerint csak Magyarország lóg ki a sorból.

Káčer kijelentette, a magyar miniszterelnök álláspontja, mi szerint ez nem a mi háborúnk, morálisan elfogadhatatlan.

Szerinte hagynunk kellene hogy az oroszok mihamarabb irtsák ki az ukránokat, hogy legalább ne szenvedjenek. Milyen visszataszító, milyen szánalmas, és mennyire nem keresztényi

– írta.

Orbánt ezután „az orosz agresszió kárpáti kollaboránsának” nevezte.

A szlovák külügyminiszter az írásában felidézi, hogy Robert Fico, a Smer vezetője a közelmúltban nyíltan beszélt arról, hogy Orbán álláspontját osztja, illetve ha ők jutnak hatalomra, ugyanazt tennék, mint a magyar miniszterelnök. Káčer viszont kijelenti, ő nem szeretné, ha Szlovákia is arra az útra lépne, mint amire a magyar kormányfő vitte az országát, nem akarja, hogy Pozsony Vlagyimir Putyin orosz elnök oldalára álljon. Ez ugyanis szerinte Szlovákia bukását jelentené, áll az Új Szó fordításában.

Putyin kollaboránsainak, különösen a kárpát-medenceieknek, és a felvidékieknek, mindenkinek, aki Ukrajna lerombolásának árán akarna békét, egyetlen üzenetem van: Иди на хуй!

– írja Káčer az ukrán háborúval kapcsolatos vulgáris mondatot idézve.

A szlovák külügyminiszter által cirill betűkkel írt üzenet volt a Kígyó-szigeten állomásozó ukrán határőrök válasza egy orosz hadihajó megadásra vonatkozó felhívására még 2022. február 24-én. Azt jelenti: „Orosz hadihajó, húzz a faszba!”

Menczer Tamás külügyi államtitkár a lapunkhoz eljuttatott kommünikéjében úgy fogalmazott, Rastislav Kácer egy provokátor, ennek megfelelően kell kezelni.

Mint írta, Németh Zsolt, az Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke nyilatkozott a napokban Rastislav Kácerről, a véleményével teljesen egyetértenek, a provokációnak nem ülnek fel.

Németh a szóban forgó nyilatkozatában arról beszélt,

jól ismerem Káčer urat, hiszen budapesti nagykövet volt, többször találkoztam vele. Azt kell mondanom, rendkívüli mértékben aggódom az ő mentális egészségéért. És tanácsolom, hogy nagyon sürgősen keressen fel egy pszichiátert.

Hozzátette, a kormány egyértelműen visszautasította Káčer kijelentéseit, és bekérette a budapesti szlovák nagykövetet. Németh szerint „lázálom” minden ilyen kijelentés, ugyanis Magyarország és Szlovákia viszonyát nemzetközi szerződések egyértelműen meghatározzák, és a magyarok és szlovákok egymás számára nem veszélyt, hanem szövetségest jelentenek.

Emlékezetes, február elején kisebb diplomáciai csetepaté kezdődött Magyarország és Szlovákia között a pozsonyi külügyminiszter, Rastislav Kácer keddi kijelentései miatt. Kácer a legnagyobb szlovák kereskedelmi tévé, a Markíza műsorában arról beszélt, hogyha Vlagyimir Putyin sikeres lett volna Ukrajnában, Magyarországnak már területi követelései lettek volna Szlovákiával szemben. A miniszter arra a kérdésre válaszolt így, amely azt tudakolta, eljuthat-e oda a magyar politika tíz éven belül, hogy területi követelései legyenek.

Forrás: 24.hu

]]>Bádog - Bayer Zsolt blog]]>ja

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Rejtőzködő magyarország (168) Kultúra (6) Mozi világ (440) Vetítő (30) Autómánia (61) Mondom a magamét (6700) Tv fotel (65) Sport (729) Emberi kapcsolatok (36) Irodalmi kávéház (518) Mozaik (83) Belföld (8) Gasztronómia (539) Politika (1581) Heti lámpás (261) Tereb (142) Életmód (1) Történelem (15) Egészség (50) Nagyvilág (1306) Gazdaság (676) Szépségápolás (15) Titkok és talányok (12) Flag gondolja (33) Jobbegyenes (2574) Alámerült atlantiszom (142)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>