Ma 2023 szeptember 26. Jusztina napja van. Holnap Adalbert napja lesz.
6141cc15c8621de0b8f90101f1c951df.jpg

Bayer Zsolt: A soproni gyors megállt

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Túlságosan politikusi gondolkodásra utalna nem bevallani, hogy rosszulesett a dunaföldvári és a soproni vereség.

Emlékeztetőül: szeptember 30-án Dunaföldváron az időközi önkormányzati választáson a függetlenként induló szocialista jelölt győzött, majd egy hét múlva Sopronban nyert viszonylag jelentős fölénnyel a szintúgy szocialista jelölt a fideszes előtt.

Sopron fájt jobban, mert Dunaföldvár hagyományosan baloldali többségű település, ott 2010-ben is csak harminc szavazattal tudott győzni a Fidesz.

Szóval fájtak azok a vereségek, és persze figyelte az ember, hogyan használja az ilyenkor szokásos kommunikációs protokollt a kormánypárt. A triumfáló ellenzék – elsősorban természetesen a Magyar Szocialista Párt – azonban már akkor valószínűsíthető módon túllihegte a dolgot. Mivel hosszú-hosszú évek óta nem tudott megnyerni semmit sem, így némiképp még érthető is hatalmas lelkesedése, ám túlságosan megemelte a tétet.
Ezt éppen ma látjuk a legvilágosabban, a kormánypárti és a jobbikos győzelmek másnapján. Dunaföldvár és Sopron utáni mámorában az MSZP és sajtója nem kevesebbet állított, mint hogy „trendfordulóhoz” érkezett a hazai politikai élet, s hogy immáron nyilvánvaló, a Fidesz elveszítette támogatását, a társadalmi többség ezennel és innentől fogva a baloldali ellenzéké, nem férhet kétség a baloldal 2014-es győzelméhez. Ugyanerre a hangulatra fűzték fel az október 23-i Milla-tüntetést is, amelynek előestéjén maga Juhász Péter exkendermagos honfitársunk gondolta úgy, hogy majd ő „elzavarja a regnáló kormányt”.

Nos, ebbe a nagy, optimista, baloldali összeborulásba zakatolt bele az elmúlt vasárnap. Három település, három időközi önkormányzati választás. Amennyiben trendforduló van az országban, a háromból legalább egyet meg kellett volna nyernie a baloldalnak. Legalább egyet - hogy egyáltalán maradjon bármilyen hivatkozási alapja bármire. Nem nyerte meg.

Az a helyzet, hogy a trendforduló ezúttal – érdeklődés és trend hiányában – elmaradt. Tiszavasváriban nem fordult semmi sem, a Jobbik papírforma szerinti rajt–cél győzelmet aratott, bár még várjuk ki a végét az óvások miatt. Majd esztendők távolából igazi csemege lesz a szociológusoknak a Jobbik társadalmi helyzete ezen a településen. A trendfordulóról álmodozó magyar szocialistákat úgy elverték Tiszavasváriban, mint szódás a lovát. A jobbikos jelölt ötször annyi szavazatot kapott, mint a szocialista, de még a Fidesz által támogatott függetlennél is hétszázzal több voksot gyűjtött Fülöp Erik. A Fidesz támogatását bíró Ráduly Zsolt pedig három és félszer annyi voksot kapott, mint a szocialista Timári Istvánné.

Így zárult a Nagy Októberi Szocialista Trendforduló (NOSZT) Tiszavasváriban. Baján és Dabason még ennél is szomorúbb a helyzet baloldali szemszögből nézvést.

Ezeken a helyeken ugyanis simán győzött a kormánypárt jelöltje, de annyira simán, hogy az trendfordulók idején már-már megmagyarázhatatlan. (Valószínűleg ezért van az, hogy az MSZP és sajtója a legképtelenebb érvelésekkel igyekszik fenntartani a látszatot, a csúcsot a hülyék paradicsomának tekinthető Népszava tartja eme próbálkozások terén.)

Summa summarum: a fideszes Csubákné Besesek Andrea 46 százalékkal nyert, a trendforduló huszára, a szocialista Barna György 29 százalékkal végzett a második helyen. A jobbikos Horváth Tibor 7,9 százalékot kapott, az LMP-s Hunyadi László 7,5-öt, míg az Együtt - 2014 fő támogatója, Gyurcsány DK-ja 3 százalékkal leszorult a dobogóról. Ez így tökéletesen leképezi a közvélemény-kutatások eredményeit. Dabason szintúgy ez a helyzet: a Fidesz és a DAFI közös jelöltje nagyjából 49 százalékkal szerezte meg az első helyet.

Mindezek után elmondhatjuk: a soproni gyors megállt. A szemafor narancssárgára váltott, a sínre rádőlt egy másik trend.

Rendben is lesz minden, ha így marad a kormányoldal. Együtt. 2014-ben is.

Bayer Zsolt - magyarhirlap.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Sport (729) Egészség (50) Belföld (10) Mozi világ (440) Életmód (1) Irodalmi kávéház (529) Kultúra (6) Titkok és talányok (12) Nézőpont (1) Gazdaság (689) Vetítő (30) Autómánia (61) Jobbegyenes (2680) Tereb (145) Mondom a magamét (7096) Politika (1581) Szépségápolás (15) Heti lámpás (276) Rejtőzködő magyarország (168) Történelem (16) Nagyvilág (1309) Mozaik (83) Tv fotel (65) Emberi kapcsolatok (36) Alámerült atlantiszom (142) Gasztronómia (539) Flag gondolja (34)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>