Ma 2024 február 26. Edina napja van. Holnap Ákos, Bátor napja lesz.
1fc21deafef11fe03a1b33b4c63e8250.jpg

Bayer Zsolt: A jövőrablók

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Talán sokaknak fel sem tűnt, amikor a közelmúltban érkeztek a hírek a gyulai kolbász, a Pick s egyéb hungarikumok válságáról. S a válság oka természetesen a VÁLSÁG – s így szól a magyarázat: mivel a VÁLSÁG miatt nagyon kedvezőtlenül alakult a forint–euró-árfolyam, nagyon drága lett az importhús, ezért kerültek válságba a hungarikumok.  

Amikor az ember végighallgat egy ilyen mondatot, azért csak megkérdezi magától, vajon miért importhúsból kell gyártani a Pick-szalámit meg a gyulai kolbászt, miközben a magyar sertéstartók tönkremennek. Vajon miért lehetséges keresztülautózni úgy Magyarországon, hogy az ember egyetlen tehenet sem lát? Hogyan lehetséges, hogy egy szabolcsi falu gyerekeinek az a legnagyobb élményük erdélyi testvérfalujukban, amikor este hazatér a tehéncsorda.

Hogyan lehetséges mindez? – teszi fel a kérdést az ember magában, s mindjárt azt is hozzáteszi, hogy akik ezt előidézték, azok bizony megérdemelnék a bitót.

S most itt vannak az újabb fejlemények! Hadd ne részletezzem – a lényeg roppant egyszerű és rettenetes: mostantól szigorított feltételek mellett, kevesebb és rövidebb ideig jár. Mármint a gyes és a gyed. Ez végül is megold egy másik gondot: hamarosan mindegy lesz, hogy van-e tehén a szabolcsi falvakban vagy akárhol. Nemsokára ugyanis nem lesz gyerek, aki majd Erdélyben csodálkozhatna rá legalább az esteli harangszóra hazaballagó csorda nyugalmára és bizonyosságára.
 


Igen, igen! Gyerek sem kell!

A gyerek nem elég rentábilis – márpedig mostanában nincsen fontosabb, mint a rentabilitás… Mostanában az a fontos, hogy a nők hamar-hamar visszamehessenek dolgozni. A gyereket meg várja a bölcsőde. Ami persze nincsen, csak ígéret van, hogy majd lesz. Na, erre az ígéretre kellene most szülniük a nőknek, akkor, amikor elveszik a szocpolt, a kamattámogatást, vagyis végképp elveszik a lakáshoz jutás lehetőségét, megint.

S most végül a gyesre és a gyedre is sor került. Mert a mi világunk a rentabilitás világa. Úgy is mondhatnánk persze, hogy a mi világunk a londoni szín… Hogyan is szól ott a tételmondat? "Majd az élet korlátozza önmagát." Ma már nincsen élet, ezért nem is hivatkozási alap. Van helyette a piac – állítólag az korlátozza önmagát. Most úgy, hogy gyerek nem kell többé. S hogyan búcsúzik Ádám? "Jerünk tehát, mit is nézzünk tovább / Hogyan silányul állattá az ember." S így folytatja: "Ismét csalódtam, azt hivém, elég / Ledönteni a múltnak rémeit, / S szabad versenyt szerezni az erőknek. / Kilöktem a gépből egy főcsavart, / Mely összetartá, a kegyeletet, / S pótolni elmulasztám más erősbbel. / Mi verseny ez, hol egyik kardosan / Áll a mezetlen ellennek szemében, / Mi függetlenség, száz hol éhezik, / Ha az egyes jármába nem hajol. / Kutyáknak harca ez egy konc felett."

Így… Ezért nincsen gyerek, ezért nincsen tehén, ezért nincsen gyulai. S megérdemelnék mind a bitót… Illetve? Illetve, hogyan is mondta Leonidász spártai király az áruló Ephialtesnak: "Te ott, Ephialtes, élj örökké!"
 


Igen. Éljenek inkább örökké. S nézzék végig, hogy miképpen kell mindent szétrombolni, amit hazugságból, önzésből, gazemberségből, lelketlenségből összehordtak. Nézzék, és őrüljenek bele a lelkiismeret-furdalásba majd. Ha van nekik olyasmi egyáltalán…

Ja! Majd elfelejtettem! Ez a londoni szín Az ember tragédiájában van. Egy Madách Imre nevű nyeszlett írta. Nem volt rentábilis… Leonidász pedig Xerxész ellen védte a hazát. Micsoda marhaság! Inkább importált volna olcsó húst… A húsról jut eszembe! Tudják, van abban Az ember tragédiájában egy másik szín is, az eszkimó szín. Abban meg írva vagyon, hogy túl sok az eszkimó, s túl kevés a fóka. Ez sincsen már messze ám! De élek a gyanúperrel, Madáchunk tévedett… Majdnem biztos vagyok benne, hogy mégsem eszkimóból van túl sok…

Eredeti forrás: Bayer Zsolt
 
Bayer Zsolt, magyarhirlap.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Nézőpont (1) Egészség (50) Belföld (10) Autómánia (61) Emberi kapcsolatok (36) Tereb (146) Mozi világ (440) Kultúra (6) Gasztronómia (539) Heti lámpás (306) Vetítő (30) Mondom a magamét (7425) Gazdaság (698) Alámerült atlantiszom (142) Titkok és talányok (12) Irodalmi kávéház (535) Rejtőzködő magyarország (168) Flag gondolja (36) Szépségápolás (15) Politika (1582) Mozaik (83) Történelem (17) Sport (729) Tv fotel (65) Nagyvilág (1309) Jobbegyenes (2763) Életmód (1)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>