Ma 2024 július 24. Kinga, Kincső napja van. Holnap Kristóf, Jakab napja lesz.
Schmidt Mária_: Új világ született

Schmidt Mária_: Új világ született

Flag

Szöveg méret

5
Átlag: 5 (1 szavazat)
A magyar jövő ellenségei.

„Hősök helyett hajótöröttek jöttek vissza a frontokról...”
*
Az 1914-ben kezdődött és világméretűvé dagadt összecsapás felrobbantotta és megszüntette a régi világot, miközben utat nyitott egy új, minden korábbinál kegyetlenebb korszaknak, amelyet rövid huszadik századnak szokás nevezni.

A Nagy Háborúról szóló első értelmezési kísérletek magából a háború logikájából sarjadtak, és a gonosz, illetve a jó közötti küzdelemként írták le az eseményeket. Ez az értelmezés máig sok hívet tudhat magáénak.

Schmidt Mária történész ezen nagyívű esszéje az egyik első szellemi próbálkozás, hogy túllépjünk az ellentétpárokkal operáló magyarázatokon. Csak száz év telt el azóta, így kijelenthető: ez a könyv igazi kezdet. Sokan fognak még hivatkozni rá...
*

„A 19. század tapasztalatait hamar felváltották az újak. A Monarchia katonáinak színes és pompázatos egyenruháit csukaszürkére, a dárdát és a díszkardot gázálarcra és géppuskára cserélték. Minden háborúzó fél áttért az álcázásra, a szürke és barna színű egyenruhára, hiszen a különféle színű, jól látható katonákat géppuskák és tüzérségi lövegek tizedelték meg. Általánossá vált az automata fegyver használata, ami személytelenné tette a gyilkolást. A hősi halált halt katonák 80%-a gépfegyvertűzben esett el, ami nem is csoda, hiszen a korabeli géppuskák hatótávolsága elérte a kétezer métert.

]]>]]>

Állig felfegyverzett embermilliók kényszerültek vakond életre, arra, hogy földbe ásva, igazi cél és győzelmi remény nélkül töltsenek el hónapokat, sőt éveket. A háború a modern kor minden vívmányát hadrendbe állította: a telefont, a távírót, a rádiót, a tankot, a repülőt, az autót, a motorkerékpárt, a tengeralattjárót, a klórgázt... A modern haditechnika megváltoztatta a háborúzás természetét...”

*
TARTALOM:

Előzmények:
Európai testvérháború, 1914-1918 - Az ürügy - Céltalanul - A háború megváltozott természete - Kifáradás - A hátország - Lelki és testi következmények - Az állam szerepvállalása

Békétlenül:
Mindenki vesztett - Az új berendezkedés - A békekonferencián - A Népszövetség a béke sarokköve - Az USA - Ideológiai háború, 1917-1990 - Úristen, győztünk! - Káosz: polgárháborúk, népmozgalmak, anarchia - A németek - Ausztria - A bolsevizmus - Erős vezető kell - Mussolini - A wilsonizmus átmeneti kudarca

Magyarország:
És mi, magyarok? - Káosz, anarchia, vezetési válság - A magyarországi kommunisták - Döntöttünk: magunkhoz méltóan akarunk élni - A magyar jövő ellenségei - Trianon - A „zsidókérdés”

Új Világ:
Az amerikai évszázad kezdete - Száz év távlatából
*
Ajánljuk mellé:
]]>Trianon 100]]>
]]>Erdély 1918-1919-ben]]>
]]>Trianon és a harmadik világháború]]>
]]>Magyarország álomtörténete 1929-1941]]>

RENDELHETŐ!

]]>]]>

]]>]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Szépségápolás (15) Irodalmi kávéház (537) Belföld (11) Gazdaság (713) Nagyvilág (1310) Egészség (50) Titkok és talányok (12) Autómánia (61) Flag gondolja (36) Mondom a magamét (7731) Történelem (18) Kultúra (9) Sport (729) Tereb (146) Politika (1582) Tv fotel (65) Mozi világ (440) Gasztronómia (539) Nézőpont (1) Életmód (1) Vetítő (30) Heti lámpás (322) Mozaik (83) Alámerült atlantiszom (142) Emberi kapcsolatok (36) Rejtőzködő magyarország (168) Jobbegyenes (2825)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>