Ma 2024 április 15. Anasztázia, Tas napja van. Holnap Csongor napja lesz.
ac14d6d4db53d034ec770e708c323418.jpg

Páholy - Szánalmas bűnbakok

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Azt mondták nekik, ugorjanak a kútba, és beleugrottak. Most onnan ordítoznak kifelé, hogy mekkora hülyék a tanácsadók. Amikor mi mondtuk, nácik voltunk, meg antiszemiták. Persze az se normális, aki Hellertől és Konrádtól kér politikai tanácsot.

A szocialisták megismételt csúfos bukása felnyitotta végre néhány pártkatona szemét, akik elküldték melegebb éghajlatra a szárszói panoptikum mulatságos figuráit. De nem akarnak menni. Nem hagyják abba. A legédesebb, amikor azzal védekeznek, ők csak a véleményüket mondják, a politikusok vagy hallgatnak rájuk, vagy nem. Nem az ő felelősségük. Nos, ez a bevallott felelőtlenség a magyar balliberális értelmiség megbocsáthatatlan történelmi bűne.

Heller Ágnes először a Magyar Narancsban, majd a Népszavában próbált megszabadulni a bűnbak szerepétől, de erőlködése mindkétszer szánalmasra sikeredett. Érvelésében két fő elem ismétlődik inkább mániákusan, mint meggyőző következetességgel. Az egyik a már említett felelősséghárítás.

„A politikusnak taktikáznia kell, nem mondhatja mindig, ami a szívén van, az értelmiségnek viszont megvan az a lehetősége, hogy szabadon beszéljen. Ennélfogva nem is vállal magára közvetlen politikai felelősséget. Felelősséget vállalok a szavaimért, de nem vállalok felelősséget egy politikai pártért, nem lennék hajlandó politikus lenni, már csak azért sem, mert nincs hozzá tehetségem” – nyilatkozta, miután butuska vizesnyolcasnak titulálta azt a Török Zsoltot, aki szerint a balliberális értelmiség hozta el kétszer is a Fidesz kétharmadát és a nácikat a parlamentbe. Majd nemes egyszerűséggel letagadta, hogy tevékenyen részt vett volna annak az akciósorozatnak a megszervezésében, amivel Gyurcsányt bekényszerítették a baloldali összefogásba. Később is hasonlóan nyilatkozott a felelősségét felvető vádakról:

„Ez egyszerűen marhaság, bocsánatot kérek. …egyszerűen mulatságos, hogy mi vagyunk az okai a vereségnek. Mert értelmiségi soha nem tudott befolyásolni egy politikust. Legfeljebb elmondta a véleményét, a politikus pedig vagy odafigyelt, vagy nem. Ez az ő dolga, az én dolgom pedig az, hogy elmondjam a véleményem, ha kérdeznek. Ha a politikust érdekli, oda fog figyelni, ha nem érdekli, nem fog.”

Nem tudunk eltekinteni attól a tapasztalatunktól, hogy ez a kataton mantrázás általában azon notórius hazudozók szokása, akik tudják is, hogy hazudnak. Ízlésünktől már-már idegen élcelődni azon a logikai bukfencen, ami filozófushoz igazán méltatlan, de eltekinteni sem lehet a ténytől, hogy ha odafigyel a politikus, sőt, végre is hajtja, amit filozófusunk tanácsolt, akkor igenis okává válik tanácsai minden következményének. Ez sem nem marhaság, sem nem mulatságos. És mi is éppen azért kritizáltuk minden egyes alkalommal őt és minden társát, ha művészetüket, tudományukat használták politikai befolyásuk növelésére, mert aljas manipulációnak tartjuk, ha egy értelmiségi a politikai felelősség, sőt bármiféle felelősség vállalása nélkül direkt módon befolyásolja a politikai döntéseket. Hazug népbutítás, hogy konkrét politikai elhatározásukat, amit másokkal hajtattak végre, Heller, Konrád, Spiró, Parti-Nagy és még ki tudja, hányan csupán civil véleményük kinyilvánításaként próbálják most beállítani. Mint az óvodában. „Óvó néni, nem is én toltam be a Gyurcsányt a sorba. Különben is, a Mesterházy meg gyűjti a nyálát!”

De nehogy szó érje a ház elejét, és mondatainkban bárki kódolt antiszemitizmust véljen fölfedezni, ahogy ez manapság balliberális térfélen nem ritka próbálkozás, idézzük ide, mit mondott a jobboldalisággal nem gyanúsítható Vári György a Népszabadságban, amikor laza mozdulattal nyugdíjba zavarta a szóban forgó értelmiségi szereptévesztést:

„Aki vokstechnikai ügyekben hallatja a hangját, az utólag már nem mondhatja, hogy egy értelmiségi inkább mégsem foglalkozik ilyenekkel. Ez egyszerűen a szavainkért viselt felelősség elhárítása, és ezen a ponton Heller válaszának nívója, önreflexivitása semmivel nem haladja meg, mondjuk, a Török Zsoltét.”

Legalább ilyen markáns Vári véleménye a királycsináló szerepben tobzódó Konrád Györgyről, aki előbb listavezetőt, majd főpolgármester-jelölteket castingolt a baloldalnak.

„Nincs az a választástechnikai vagy személyzetpolitikai kérdés, amelyben szépíróként ne érezné magát illetékesnek. Illyés Gyula nyomdokain járva olyan humánértelmiségiként beszél, akinek felelőssége a nemzet minden sorskérdésre és apróbb-nagyobb bajára egyaránt kiterjed, noha pártpolitikai, a legszűkebben politikai kérdések eldöntéséhez nyújtott írói útmutatásainál az ihletett vízvezeték-szerelési szaktanácsadás sem lett volna sokkal inadekvátabb.”

Ki gondolta volna, hogy egyszer egy „népszabós” publicisztikával fogunk teljes mértékben egyetérteni? Csak nem közeleg a nemzeti együttműködés egy magasabb rendű állapota, amikor ismét beszélni tudunk egymással, balosok és nem balosok? De ne szaladjunk ennyire előre, mert itt van még nekünk Rényi András a 168 Órából, aki azzal tetézi a felelősségelhárító önámítást, hogy „súlyosan félreérti a helyzetet, aki azt hiszi, hogy egy profi politikust írók és filozófusok rá tudnak beszélni valamire, amit az nem akar.” No de drága András, ha akarja az a profi? Ha éppen ő használ fel titeket politikai céljaira azáltal, hogy a tudományban, a művészetben kivívott tekintélyeteket latba vetve végezzetek el neki egy-két piszkos munkát? És ha már beleálltok ebbe az alkuba, mint most éppen te az emlékművitába, akkor miért kell letagadni ország-világ előtt elkenve, lerázva a felelősséget, mint kutya a vizet, előre menekülve a várható következmények elől? Ha tisztességesek a szándékaitok, akkor miért nem csináltok egy pártot az SZDSZ romjain? Hátha nem olyan „hülye, nyálcsorgató csürhe” mégsem az egész társadalom, hogy senki ne szavazzon rátok.

Csak a tisztánlátás végett vezessük le, miért állítom a professzorról, hogy amit ő független, civil véleményként próbál eladni, mondjuk a német megszállás áldozatainak emlékművével kapcsolatban, az merő politikai propaganda egy bizonyos politikai erőtér érdekei mentén.

Hiszen ki is az a Rényi András? Az ELTE professzora, az Oktatói Hálózat egyik alapítója, amelynek olyan megbecsült tagjai vannak, mint Heller Ágnes, Csáki Judit, Agárdi Péter, György Péter, hogy csak néhányat említsek, olyanokat, akiket a Páholy nézői, olvasói is jól ismernek. Rényi tagja az AICA-nak is, amely nemzetközi szervezetben a műkritikusok, művészettörténészek gyülekeznek. Mi köti össze az Oktatói Hálózatot az AICA-val? Nos, mindkét szervezet tagja a Humán Platformnak. Ezt a nevet egyszer már felírtuk. A platform alapítói közül érdemes még megemlíteni a Független Előadóművészek Szövetségét, ahol a Krétakörön keresztül a közkedvelt Gulyás Márton csatlakozik a csapathoz. Aztán a Szépírók Társaságát, amely Konrád Györgytől Spiró Györgyön át Závada Pálig minden írót tagjai sorában tud azok közül, akik Bajnaiból bohócot csinálva Gyurcsányt visszakönyörögték az álbaloldali összefogásba. Vagy a Tranzit.hu „független” aktivistákból, művészekből álló szervezetet, melynek vezetője, Hegyi Dóra az AICA-t is erősíti. A Humán Platformot alapító szervezetek aktivistáit láthattuk a Fidesz-székház elfoglalói között, a Fővárosi Közgyűlést megzavarók, a minisztériumok, közhivatalok épületeit megszállók, a kordonbontók, a lépcsőn fetrengők, a minden ellen tiltakozók soraiban.

Rényi András tehát szemérmetlenül hazudik, amikor tudós tekintélyét fegyverként használja az általa gyűlölt politikai hatalom elleni aktív harcban, miközben az egészet letagadja, a felelősséget elhárítja, és civil közösségeknek álcázza mindenre kész alegységeit. Persze tudjuk, a balga nép a hibás. Mert ha Isten ne adja az eredmény fordítva alakul április hatodikán, a sikernek nyilván sokkal többen lettek volna okai és felelősei a tisztelt balliberális értelmiségből, mint most, a csúfos kudarcnak. Akkor bezzeg nem kellene szánalmas bűnbakjainknak egymást öklelnie. Bár kétségtelen, a Páholyból a mostani látvány sokkal élvezetesebb…

Gajdics Ottó - mno.hu

Tisztelt olvasók! Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Flag Polgári Magazin facebook oldalát, a következő címen: ]]>https://www.facebook.com/flagmagazin]]>
- Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Rejtőzködő magyarország (168) Heti lámpás (312) Sport (729) Gazdaság (704) Irodalmi kávéház (537) Flag gondolja (36) Titkok és talányok (12) Autómánia (61) Mozi világ (440) Jobbegyenes (2786) Politika (1582) Történelem (18) Nézőpont (1) Kultúra (7) Gasztronómia (539) Mondom a magamét (7536) Nagyvilág (1310) Mozaik (83) Tereb (146) Alámerült atlantiszom (142) Egészség (50) Belföld (10) Vetítő (30) Tv fotel (65) Emberi kapcsolatok (36) Életmód (1) Szépségápolás (15)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>