Ma 2024 július 24. Kinga, Kincső napja van. Holnap Kristóf, Jakab napja lesz.
Ősmagyarok és vikingek

Ősmagyarok és vikingek

Flag

Szöveg méret

5
Átlag: 5 (1 szavazat)

A külföldi kutatók többet foglalkoztak ezzel a kérdéssel, mint a magyar történészek.
 

Merésznek látszik a magyarokat és a vikingeket, a kötetnek címet adó két népet kapcsolatba hozni. Történetírásunk jelenlegi leszűrt eredményei közt újdonságnak hangzik. A külföldi kutatók többet foglalkoztak ezzel a kérdéssel, mint a magyar történészek.

Az írásos emlékek csak szórványosan, bizonytalanul irányíthatták a közel két-évszázada megindult őskutatóinkat. A régészeti kutatóásók fordulatai azonban egyre másra kénytelenek olyan jelenségeket megállapítani, amelyek eddigi történeti szemléletünket bizonytalanná teszik, sőt sokszor megdöntik.

Így múlnak el az elévült „nomád hordák”, a „gyűjtögető életen vegetáló”, „putrilakó ősök” torzképei, bár sokszor a „hivatalos” és egyben dogmatikusan vaskalapos történészeink még mindig az öröklött sablonokban gondolkoznak, sokszor még az egyetemi katedrák magasában is, elvetve minden fejlődési folyamatot.

Ne említsünk neveket, már a régi latinok is vallották, hogy: „Nomina sunt odiosa”! (a nevek gyűlöletet okoznak, /Cicero/)... Nincs tökéletes elmélet, mindegyik vitákat generál, amelyek akkor korrigálhatók, javíthatók, ha leírták azokat. Inkább forduljunk azok felé a bátrak felé, akik le merték írni a szokatlant, az újat. „Viták nélkül nincs fejlődés”!

Ez a kötet vitakeltő tanulmányok sorozata, „Sokszor heterogén elemek kerülnek a lapok egymásutánjára. S ez a kezdeti kutatás tapogatózásának tudandó be. Ezen a téren alig-alig történt valami, s így kötetünket úttörőnek szántuk.”

A tételeket leírták. Soron következik tehát azok bírálata és kiértékelése...!
*
TARTALOM:
BEVEZETŐ
Fehér M. Jenő: Viking kapcsolataink a 6-9. században;
Fettich Nándor: A kievi magyar fémművességről;
Szepessy Géza: A „nagyszombati” VINLAND térkép;
Fettich Nándor: Szent István viking kardja;
Fehér M. Jenő: TYRKIR az első magyar Amerikában;
Fehér M. Jenő: Beleknegini viking eredete;
Péterfalvy János: Magyar Mózes a kijevi barlangmonostor szerzetese a XI. században;
• Szepessy Géza: A „nagyszombati” VINLAND térkép előkerülésének története;
Fehér M. Jenő: „Lássátok feleim...”
A régmúlt barázdáiban, hol száguldva, hol rögről rögöt követve - Fehér Jenő Mátyás tudományos munkássága.
*
Ajánljuk mellé:

]]>A magyarság őstörténete és őshazája]]>
]]>A bor és a szőlő ősi magyar titkai]]>
]]>Hun örökségünk, szkíta dicsőségünk]]>

 

]]>]]>

]]>]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Rejtőzködő magyarország (168) Mozaik (83) Mondom a magamét (7731) Jobbegyenes (2825) Mozi világ (440) Vetítő (30) Heti lámpás (322) Történelem (18) Irodalmi kávéház (537) Kultúra (9) Tv fotel (65) Flag gondolja (36) Emberi kapcsolatok (36) Nézőpont (1) Gazdaság (713) Politika (1582) Belföld (11) Titkok és talányok (12) Életmód (1) Autómánia (61) Gasztronómia (539) Egészség (50) Tereb (146) Sport (729) Nagyvilág (1310) Alámerült atlantiszom (142) Szépségápolás (15)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>