Ma 2024 február 24. Mátyás napja van. Holnap Géza napja lesz.
f3516652fa6bcb713330e7095da6375f.jpg

Nyitott Könyvműhely Kiadó Könyklubja - Secretum

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

„Nehéz döntéseket vészhelyzetben kell meghozni. És ha ilyen nincs, akkor elő kell idézni, vagy jobb esetben ki kell várni.”

XIV. Lajos, Franciaország királya igényt tart a spanyol koronára, és hajlandó bármilyen eszközt bevetni, hogy minden akarata szerint történjen. Európa legnagyobb birodalmának uralkodója nem engedheti meg, hogy a spanyol örökösödés a Habsburgok javára dőljön el.

A közelgő pápaválasztás pattanásig feszíti az idegszálakat, mert a következő pápának kell megoldania a spanyol örökösödési helyzetet, és ezzel eldöntenie Európa sorsát. Vajon háborút vagy békét hoz az új pápa?

Róma, 1700. július 7.

Spada bíboros unokaöccsének esküvőjére egymás után érkeznek az európai politikai és diplomáciai elit tagjai a Spada-villába. Erre az alkalomra még a parkot is felújították, hogy lenyűgözzék a vendégeket a csodás látvánnyal, a szórakozási és pihenési lehetőségekkel. A pompás étkekre sem lehet panasz: igazán igyekeznek mindenki kedvében járni.

Spada bíboros különösen ügyel arra, hogy a villa semleges terület legyen, nehogy egy figyelmen kívül hagyott aprósággal konfliktust idézzen elő ebben a feszült politikai hangulatban. Egy ilyen esemény, ahol különösen sok magas rangú személy jelenik meg, remek alkalom arra, hogy sokkal fontosabb dolgokkal is foglalkozzanak, mint egy frigy megkötése. A bíborosi kollégium tagjainak mindenesetre kapóra jön az alkalom, hogy feltűnésmentesen egyeztessék az általuk képviselt érdekeket.

Rita Monaldi–Francesco Sorti: SecretumA Napkirály leghűségesebb titkosügynöke, Atto Melani sem hiányozhat az esküvőről, hiszen nagy a tét. Melani azonnal felkeresi régi informátorát, aki nagyszerű segédje volt a donzellóbeli rejtélyes eset megoldásában, és aki éppen Spada bíborosnál dolgozik.

Tizenhét hosszú éve nem találkoztak, ezalatt a fiúból érett férfi, gondos családapa lett. És a fiú ismét Melani szolgálatába szegődik, eleinte krónikásként, végül sikerül teljesen belebonyolódnia a nyugtalanná vált nemzetközi helyzetbe.

Most is Melani apát mozgatja szinte az összes szálat, hogy uralkodója parancsa szerint történjenek az események. Eközben régmúlt időkről és a Napkirályról mesél a fiúnak. A Napkirályról, aki kőszívbe zárta érzelmeit, miután rájött, hogy anyjától kezdve a minisztereken át a kegyencnőkig mindenki kihasználta.

XIV. Lajos a lelkét ért sérüléseket az egyeduralkodókra jellemző kíméletlenséggel fedte el, hogy többé ne tudjanak fájdalmat okozni neki. Melani elbeszéléséből egy érző szívű, érzékeny lelkű ember szomorú története bontakozik ki.
 
 

Rita Monaldi és Francesco Sorti könyve teljesen új megvilágításba helyezi XIV. Lajos életét és uralkodásának éveit. A szerzők számos összefüggést, magyarázatot osztanak meg az olvasóval, miközben szinte már pazar részletességgel ábrázolják az akkori életet, felfogást és a nagyon törékeny emberi kapcsolatokat, amelyek természetesen csakis érdekből köttettek.

Az Imprimatur című regény folytatásaként megjelenő Secretumot a Nyitott Könyvműhely adta ki 2009-ben.

 

A könyv megrendelhető a következő oldalon:

]]>http://www.nyitottkonyv.hu/konyveink/konyv/74/Secretum]]>

olvassbele.hu, Oroszi Ági

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Szépségápolás (15) Jobbegyenes (2761) Vetítő (30) Titkok és talányok (12) Egészség (50) Tereb (146) Mozi világ (440) Történelem (17) Mozaik (83) Heti lámpás (305) Rejtőzködő magyarország (168) Irodalmi kávéház (535) Belföld (10) Emberi kapcsolatok (36) Gazdaság (698) Sport (729) Gasztronómia (539) Tv fotel (65) Alámerült atlantiszom (142) Politika (1582) Autómánia (61) Életmód (1) Nézőpont (1) Flag gondolja (36) Mondom a magamét (7420) Kultúra (6) Nagyvilág (1309)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>