Ma 2023 november 29. Taksony napja van. Holnap András, Andor napja lesz.
f2471849be95809c9ca482e2e9e107a2.jpg

Natasha könyvespolca - Én és Én meg Irén, Kata, Joli, Tamara…

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Sokan nézték meg a decemberben bemutatott legújabb magyar mozifilmet, a Poligamy-t. Vajon Csányi nélkül milyen a filmből készült könyv?

András, a kevéssé sikeres forgatókönyvíró életének új szakaszába érkezik: végre saját lakásba költöznek gyönyörű barátnőjével, Lillával. Helyzetük igazán irigylésre méltó, már hosszú évek óta vannak együtt, és immár semmilyen akadálya sincs annak, hogy gyereket vállaljanak. De amikor a lány bejelenti, hogy terhes, András rádöbben, hogy sorsa végérvényesen megpecsételődött. Mert ha az embernek gyereke születik, vége a szabadságnak. Innen már nincs visszaút. Ám másnap reggel egy ismeretlen nőt talál az ágyában, aki ráadásul azt állítja magáról, hogy ő Lilla. Az élete ettől kezdve fenekestül felfordul.

El tudod képzelni a következőt? Van egy hosszú ideje tartó párkapcsolatod. Már kívülről ismered a párod szavajárását, testtartását, viselkedését. Semmi újat nem tud mutatni. Ez még nem jelenti azt, hogy nem szereted - csak már nagyon megszoktad Őt. Kiszámítható. Egy idő után lehet, hogy unalmas is. Erre egyik nap, szokatlan módon új esélyt kapsz a magánéleted megváltoztatásán egy izgalmasan ismeretlen nő személyében. Ráadásul melletted fekszik. Tiszta kafkai fordulat nem?
Az izgalmas nő vonzó, szexi, titokzatos, temperamentumos. A megszokott barátnőről, aki épp kócosan mossa a fogát a fürdőben, valószínűleg nem a szexis jelző jut eszünkbe. Épp ezért szerintem sok férfi unja meg előbb-utóbb az együttélést és ugranak bele újabb párkapcsolatokba, amit a csajuk nem igazán tolerál. Ilyen helyzetben van Orosz Dénes Poligamy című regényének főszereplője, András. Bár ő nem meri otthagyni megszokott barátnőjét az ismeretlen izgalmak kedvéért, mégis lehetősége adódik rá.
 
Annyit reklámozzák országszerte a történet megfilmesített változatát, hogy végig, amíg csak olvastam a film alapján készült könyvet, Csányi Sándort láttam magam előtt - nemhiába, ugyanis csöppet "forgatókönyvízűre" készült az egész. Plusz még a borítón is ő szerepel.
Ettől függetlenül szinte muszáj volt minél hamarabb elolvasnom a könyvet, annyira érdekelt a vége. Ez pedig az író nagyon közvetlen, humoros, egyszerű és mégis nagyszerű hangvételének tudható be. Olyan örök igazságokat tartalmaz a mű, amik olvasása közben szinte felkiáltottam, hogy Velem is ez történt!
Nézzük például az alábbi részletet:
 
"Szerintem minderről a figyelemelvonó tényezők tehetnek. Például az internet. Először is minden reggel sürgősen el kell olvasnom a leveleimet. Aztán az aktuális filmkritikákat. Aztán okvetlenül meg kell nézni néhány mozielőzetest. És hipp-hopp, máris dél van. Ebéd után kicsit lepihenek, és mire feleszmélek, már délután négy óra. Ekkor konstatálom, hogy megint elcsesztem a napot, és bánatosan beteszem a filmet, amit aznap este kell visszavinnem a tékába."


 
Bár féltem, hogy egy szokványos magyar romantikus vígjátékot fogok írott formában a kezemben, szerencsére nem így történt. Nem a legtökéletesebb, de biztos sok mindenkinek nagyon fog tetszeni. Én nagyon élveztem.
 
Könyv adatai:
 
- Címe: Orosz Dénes: Poligamy
- Kiadó: Nyitott Könyvműhely Kiadó Bt.
- Oldalszám: 220
- Borító: puhatáblás, ragasztókötött
- ISBN: 9789639725799
- Megjelenés: 2009

*Részletek a könyvből a Kiadó engedélyével.

Natasha
Szerző a Flag Polgári Műhely tagja

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Irodalmi kávéház (531) Életmód (1) Flag gondolja (34) Nézőpont (1) Sport (729) Egészség (50) Belföld (10) Alámerült atlantiszom (142) Emberi kapcsolatok (36) Heti lámpás (279) Kultúra (6) Autómánia (61) Gazdaság (693) Mondom a magamét (7237) Szépségápolás (15) Politika (1581) Nagyvilág (1309) Tereb (146) Mozi világ (440) Rejtőzködő magyarország (168) Titkok és talányok (12) Mozaik (83) Vetítő (30) Történelem (16) Gasztronómia (539) Tv fotel (65) Jobbegyenes (2719)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>