Ma 2024 április 15. Anasztázia, Tas napja van. Holnap Csongor napja lesz.
Mély titkú rovással

Mély titkú rovással

Flag

Szöveg méret

5
Átlag: 5 (1 szavazat)
Nemzeti írásunkat, a magyar rovásírást szkíta, hun, avar elődeinktől örököltük.

A könyv a szerző előző műveihez hasonlóan új ismereteket is tartalmaz a magyar rovásírásról, megfejtéseket, művelődéstörténeti adatokat, rovásírásos olvasógyakorlatokat, tanulságos szakirodalmat, sok ábrát, továbbá egy összefoglalót arról a terjesztő, oktató, kutató munkáról, amelyet ősi írásunk területén férjével, Szakács Gáborral végzett az elmúlt 25 évben.

A cím az Arany János év hatására a költő egyik elbeszélő művéből, a Buda halálából származik és egyéb verseinek időszerűségéről is szó esik. 

]]>]]>

Nagy, összefoglaló tanulmány és megfejtés készült a szarvasi, avar kori tűtartóról, mely leghosszabb magyar nyelvemlékeink közé tartozik. Bemutat a szakirodalomban eddig meg nem jelent rovásemlékeket, másokat friss ismeretekkel egészít ki.

A szerző hangsúlyozza a papírkönyvek fontosságát a világhálóval szemben, ahol sok a pontatlan adat, a valótlanság. „A megalapozott ismeretek eléréséhez továbbra is nélkülözhetetlenek a papírkönyvek”.

*
A „Mély Titkú Rovással” című ezen kiadványt a kötet alábbi gondolataival ajánljuk:

Nemzeti írásunkat, a magyar rovásírást szkíta, hun, avar elődeinktől örököltük. Régészeti, tárgyi emlékek alapján elmondhatjuk, hogy ez a legelső »egy hang-egy betű« írás a Földön.

A rovásírás tehát a magyarok régi és értékes művelődéstörténeti kincse, a hagyományőrzés legnemesebb formája. Krónikásaink, történetíróink is megemlékeznek róla, többek között Kézai Simon, Kálti Márk, Thuróczy János, Antonio Bonfini, Verancsics Antal, Szamosközi István, Bél Mátyás, és szkíta-hun írásnak nevezték. A rovásírás elnevezést a XX. század elején Tar Mihály, aki juhász őseitől tanulta és Fadrusz János, a kolozsvári Mátyás szobor alkotója adta régi írásunknak, mellyel tökéletesen kifejezték fába róható, kőbe véshető, papírra egyaránt írható jellegét. Székely-magyar rovásírásnak is nevezik, mivel legtöbb emlékét a székelyek őrizték meg számunkra. 1945 utáni fennmaradása a cserkészmozgalomnak is köszönhető.

Rovásírásunk nyelvünkkel együtt fejlődött, mert magyar nyelvünk minden hangjára van benne jel, ezért mondhatjuk, hogy a mienk, és nem vettük át senkitől...
*
Ápoljuk Tovább Kitartóan!!!

RENDELHETŐ!

]]>]]>

]]>]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Mozaik (83) Vetítő (30) Rejtőzködő magyarország (168) Heti lámpás (312) Autómánia (61) Flag gondolja (36) Tv fotel (65) Jobbegyenes (2786) Nagyvilág (1310) Egészség (50) Gasztronómia (539) Tereb (146) Történelem (18) Sport (729) Politika (1582) Nézőpont (1) Kultúra (7) Mondom a magamét (7536) Alámerült atlantiszom (142) Emberi kapcsolatok (36) Gazdaság (704) Titkok és talányok (12) Szépségápolás (15) Belföld (10) Mozi világ (440) Életmód (1) Irodalmi kávéház (537)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>