Ma 2024 május 20. Bernát, Felícia napja van. Holnap Konstantin napja lesz.
4564abfdb2a90c64ecb463918f62172f.jpg

Coraline

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Elkezdtem Neil Gaiman, Coraline című könyvét olvasni, és erősödött a gyanúm, hogy rossz helyre tették  a könyvtárban, mert mesekönyv.

Aztán nyakig belemerültem, és eljutottam a felismerésig, hogy tévedtem, jó helyre tették. Mert bár mese, nem gyerekeknek -legalábbis nem kicsiknek- való, mert egészen rémisztő részei is vannak.

 Elképesztő egy könyv. Nem elsősorban a történet miatt (pedig az sem smafu), hanem a nyelvezete, a játékossága, a könnyedsége miatt. Siklik a történet, mint korcsolyázó a tükörjégen, piruettekkel tarkítja az amúgy is bravúros cselekményszálat (huhh, képzavar a javából :D ).
Bármelyik oldalról tudnék idézni valami frappáns hasonlatot, kuncogtató mondatot, remek leírást. Ritka az ilyen könyv.
 
 
Milyen érzés is olvasni? Mintha összegyúrták volna az Alice Csodaországbant, a Mester és Margaritát, és odaadták volna Stephen Kingnek, hogy kezdjen vele valamit.
A vége _természetesen_ hepiend, pedig még pár oldallal az utolsó lap előtt nem annyira lehet benne biztos az ember.
 
A történetet híven leírja a fülszöveg. Van egy kislány, Coraline, aki sokat unatkozik, a szülei a saját dolgaikkal vannak elfoglalva, ő meg az esős, ködös napokon nem tud mit kezdeni magával. Felderíti a házukat és környékét, meglátogatja a szomszédokat (akik következetesen Caroline-nak szólítják), majd rábukkan egy titkos szobára...
 
Hivatalos fülszöveg:
 
Coraline családjának új lakásában huszonegy ablak és tizennégy ajtó van. Tizenhárom ajtó nyílik és csukódik. A tizennegyedik zárva van, mögötte csak egy téglafal, amíg egy nap Coraline ki nem nyitja, és egy átjárót nem talál egy másik házba, amely a sajátjuk mása. Csak mégis más? Eleinte a másik lakásban minden csodás. Jobb a kaja. A játékdobozban felhúzható angyal van, amely körbe-körbe repül a szobában, a könyvek képei mozognak, a dinoszaurusz-koponya csattogtatja a fogát. És van itt Coraline-nak másik anyja és másik apja is, akik azt akarják, hogy velük maradjon, Legyen az Ő kislányuk. Meg akarják változtatni, és többé el nem engedni. Ebben a lakásban a tükör mögött még más gyerekek is csapdába estek. Coraline az egyetlen reményük. Be kell vetnie minden ravaszságát, hogy megmentse az elveszett gyerekeket, a szüleit és saját, normális életét.
 
 Kép és fülszöveg: libri.hu

Nágel Zsuzsanna

Szerző a Flag Polgári Műhely tagja

 

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Sport (729) Titkok és talányok (12) Tereb (146) Heti lámpás (313) Belföld (11) Emberi kapcsolatok (36) Autómánia (61) Flag gondolja (36) Jobbegyenes (2805) Nagyvilág (1310) Nézőpont (1) Mozaik (83) Mozi világ (440) Alámerült atlantiszom (142) Történelem (18) Egészség (50) Mondom a magamét (7610) Tv fotel (65) Gazdaság (709) Vetítő (30) Kultúra (9) Szépségápolás (15) Irodalmi kávéház (537) Gasztronómia (539) Rejtőzködő magyarország (168) Életmód (1) Politika (1582)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>