Ma 2024 június 13. Antal, Anett napja van. Holnap Vazul napja lesz.
×

Hibaüzenet

  • Warning: is_file(): open_basedir restriction in effect. File(/var/www/clients/client1/web1/web/../../userfiles/text/logo(4).jpg) is not within the allowed path(s): (/var/www/clients/client1/web1/web:/var/www/clients/client1/web1/private:/var/www/clients/client1/web1/tmp:/var/www/www.flagmagazin.hu/web:/srv/www/www.flagmagazin.hu/web:/usr/share/php5:/usr/share/php:/tmp:/usr/share/phpmyadmin:/etc/phpmyadmin:/var/lib/phpmyadmin:/dev/random:/dev/urandom) _pathologic_replace() függvényben (/var/www/clients/client1/web1/web/sites/all/modules/contrib/pathologic/pathologic.module 380 sor).
  • Warning: is_file(): open_basedir restriction in effect. File(/var/www/clients/client1/web1/web/../../userfiles/text/logo(4).jpg) is not within the allowed path(s): (/var/www/clients/client1/web1/web:/var/www/clients/client1/web1/private:/var/www/clients/client1/web1/tmp:/var/www/www.flagmagazin.hu/web:/srv/www/www.flagmagazin.hu/web:/usr/share/php5:/usr/share/php:/tmp:/usr/share/phpmyadmin:/etc/phpmyadmin:/var/lib/phpmyadmin:/dev/random:/dev/urandom) _pathologic_replace() függvényben (/var/www/clients/client1/web1/web/sites/all/modules/contrib/pathologic/pathologic.module 380 sor).
96e9c88d9a4088dee53e6e6fa065b7a9.jpg

Athenaeum Kiadó könyvklubja: Madame Mallory és kis indiai konyhafőnöke

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Százlépésnyi távolság két világot választ el egymástól. Lumiére, a francia kisváros végében két, egymással szemközti házban két vendéglő működik, ám mintha egy galaxis két végén lennének.

Az egyikben a harmadik Michelin-csillagára vágyakozó, idősödő, egyedülálló francia úrihölgy, Madame Mallory tart fenn elegáns, kifinomult panziót, a másikban népes családjával Hadzsi úr működtet indiai éttermet.

 

Richard C. Morais amerikai újságíró regényét – bevallom őszintén – biztosan nem vásároltam volna meg. A levendulaszínű borító igazi női regényt ígér, ám ez a kötet valami egészen más. Határozottan nem javallott éhesen olvasni, és ajánlatos a közelben tartani egy, az indiai konyha rejtelmeivel foglalkozó szakácskönyvet - és esetleg egy franciát is - arra az esetre, ha valamelyik étel elkészítéséről úgy gondolnánk, további életünk elképzelhetetlen nélküle.Hasszán Hadzsi élettörténete ugyanis az első pillanattól kezdve ízek és illatok kavalkádja, még akkor is összefut a nyál a szánkban, ha az alapanyagok egy részétől (mint például a bárányagy vagy a bikahere) kissé borzad is a pörkölthöz szokott olvasó. A főszereplő, ma már középkorú chef Bombay-ben, a mai Mumbaiban született, ahol nagyszülei kifőzdéje fölött lakott, így már a bölcsője is a fűszerekben gazdag indiai konyha illataival volt átitatva. A szerző olyan részletességgel és választékossággal írja le a bombay-i kifőzde, de a lumiére-i kisvendéglő és a párizsi étterem illatait is, hogy bárki, aki már valaha is járt indiai étteremben, azonnal elkezdi érezni az illatokat és hallja a főzéssel járó zajokat. Ez a zsúfoltság, a gazdaságosság és a bőkezűen adagolt fűszerek konyhája.

Hasszán családja a Kelet-India felosztásakor a hinduknak jutott nagyvárosban muzulmánként működtet éttermet, ami a második világháború idejétől kezdve töretlenül növekszik a nagyszülők, majd Hasszán szülei értő keze alatt. A család egy, vallási-társadalmi feszültségek miatt kirobbant konfliktus után, amelyben a főszereplő anyja meghal, elhagyja Indiát és a londoni Kis-India, a Southhall érintésével nekivág Európának, majd Franciaországban, ebben a Lumiére nevű kisvárosban horgonyoz le. Szerencsére anyagiak tekintetében nem szűkölködnek, így megvannak a megfelelő alapjaik az induláshoz. Hadzsiék színesek, zajosak, nem európai ruhákban járnak, furcsa ételeket főznek, ráadásul nem tudnak franciául sem.

A francia kisvárosi utca túloldalán mintha egy másik bolygón járnánk. Itt meg lehet tanulni az articsóka szívét kiemelni, a zene csak klasszikus és nagyon halk lehet, az ételek egyszerűen rafináltak és csak a legfinomabb borokat lehet fogyasztani hozzájuk. Madame Mallory vaskézzel és érzelmektől mentesen irányítja kicsiny, egy francia vendéglő működéséhez szükséges hadseregét. A gondozott öreg kúria mögött manikűrözött konyhakertben, üveg alatt növekednek a fűszernövények.

A zajos külföldiek betolakodását igencsak rossznéven vevő gasztronómiai nagyasszony, aki az indiai étterem megnyitását egyenesen hadüzenetnek tekinti nem tartana második Michelin-csillagánál, ha nem lenne kíváncsi a szomszédvárra. Ott pedig olyat fedez fel, amire nem számít. A még kamasz Hasszán személyében egy olyan konyhai őstehetségre lel, amilyen ritkán születik.

Ebből a helyzetből egyenesen következik, hogy Hasszán tehetsége mellé megkaphassa mindkét világ legjavát, miközben az egymástól mindössze száz lépésnyire lévő két világ tábornokai, Madame Mallory és Hasszán Papája harcba szállnak a fiúért. Ezzel a harccal mind a gourmand-ok, mind az olvasó jól jár.

A New York Times korábban megjelent kritikája miatt a kiadó a könyvet a Gettómilliomos és a L’ecsó elegyeként hirdeti, ami csak annyiban találó, hogy a főszereplő Indiából indul és tehetséges, majd sikeres franciaországi chef válik belőle. Ebben a kötetben a patkányokat nem kímélik, Madame Mallory világraszóló szakácskönyv-gyűjteményéből a regényben még a pincepatkány legízletesebb elkészítési módjával is megismerkedhetünk.

A remek szakácsok és az újságíró szerző közösen olyat főz, ami után az olvasó mind a tíz ujját meg fogja nyalni. Richard C. Morais világszerte nagy sikert aratott, eredetileg a Százlépéses utazás címet viselő gasztro-kalandregényét Madame Mallory és kis indiai konyhafőnöke címmel adta ki az Athenaeum Kiadó.

Veress Mihálynak, a kötet fordítójának nem volt könnyű dolga, hogy visszaadja ezt az illatokkal és színekkel teli forgatagot. Az amerikai olvasónak, akinek az indiai étterem ugyanolyan gyakori választás, mint nekünk az, hogy beugorjunk a sarki kínai büfébe, ez a világ talán kevésbé egzotikus. A magyar olvasó számára így talán még nehezebb volt emészthetővé tenni, ám tökéletesen sikerült. Megérdemelne egy Michelin-csillagot, ha azt irodalmi kategóriákban is kiadnának.

paddington

 

A könyv megrendelhető az alábbi címen:

]]>http://kiadok.lira.hu/kiado/athenaeum/index.php?action=konyv&id=139406659]]>

Richard C. Morais: Madame Mallory és kis indiai konyhafőnöke

 

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Tereb (146) Heti lámpás (319) Tv fotel (65) Flag gondolja (36) Mondom a magamét (7649) Szépségápolás (15) Nézőpont (1) Vetítő (30) Gazdaság (711) Belföld (11) Sport (729) Mozaik (83) Kultúra (9) Mozi világ (440) Jobbegyenes (2811) Politika (1582) Történelem (18) Alámerült atlantiszom (142) Autómánia (61) Nagyvilág (1310) Rejtőzködő magyarország (168) Egészség (50) Gasztronómia (539) Életmód (1) Irodalmi kávéház (537) Emberi kapcsolatok (36) Titkok és talányok (12)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>