Ma 2024 június 13. Antal, Anett napja van. Holnap Vazul napja lesz.
b9d8965b1d25b37cbde6e16b64001e8a.jpg

Athenaeum Kiadó könyvklubja: Könnyek kapuja

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Verghese regényének magyarországi megjelenéséről január legelején értesültem a kiadó hírleveléből. Bevallom, előtte még nem hallottam a könyvről, pedig szép karriert futott be mindenhol, ahol megjelent.

Habár eleinte kissé megrémisztett a lexikonméretű kötet, mégsem bántam meg, hogy elolvastam.

A történet az ’50-es évekbeli Etiópiában játszódik, egy Nemhely nevű missziós kórházban (a név egy elírásnak köszönhetően jött létre). Itt dolgozik Thomas Stone, sebész és a fiatal Mary Joseph Áldás nővér. Habár mindketten boldogan élhetnének egymással, szerelmük közé áll az orvos bátorságának hiánya, valamint a nővér elhivatottsága az apácai hivatás iránt. Egy nap azonban Áldás nővér vajúdni kezd, majd bele is hal a szülésbe, de előtt még egy ikerpárnak ad életet: Sivának és a Marionnak. A két fiú a homloknál összenőve jön a világra, azonban sikeresen kettéválasztják őket. Stone úgy határoz, hogy magukra hagyja a gyermekeket, így azok az etióp diktatúra idején növekednek fel árván.

A kritikusok Salman Rushdie, Charles Dickens és Lev Tolsztoj nevét emlegetik fel a könyvvel kapcsolatban. Ehhez a véleményhez nem tudok csatlakozni, lévén – szégyen, nem szégyen – nem olvastam még a fenti szerzők regényeit (ill. Dickens Karácsonyi énekét igen, de már nem nagyon emlékszem rá.) De az az egy biztos, hogy Verghese megérdemli, hogy a legnagyobbak között emlegessék. Hihetetlen, hogy valaki ekkora tisztelettel és szeretettel tud írni az orvoslásról, amely a legtöbb emberhez egyszerre áll közel és távol.

Verghese stílusa – amiért egyébként hatalmas dicséret illeti a fordítót is – nagyon tetszik. Gyönyörű mondatokat, gondolatokat olvashattam a szerelemről, a vágyról, a megaláztatásról, a szív fájdalmairól, a megbocsátásról, az élet és a halál gyötrelmeiről. Mert ez mind benne van ebben a műben.

Már maga a helyszín is hordoz magában egyfajta üzenetet, hiszen nem mindennap játszódnak történetek Etiópiában. A táj és a szereplők ábrázolása abszolút reálisnak tűnt, sikerült meggyőzően megjeleníteni a szegénységet, az osztályok közötti különbséget.

Ezenkívül fontos szerepet játszik a sztoriban maga az orvoslás is. De ne olyat tessék elképzelni, amit a Vészhelyzetben vagy a Grace Klinikában (neadjisten, a Jóban rosszban című magyar sorozatban) látunk. Verghese sokkal költőibb, lényegesebb szintre helyezi ezt a tudományt. Az orvoslás ugyanis egyszerre tudás és kihívás, folyamatos megújulás, állandó utazás. Életmentő, ugyanakkor kockázatos, és nemegyszer végzetes. Szerintem az átlagember bele sem gondol, hogy egy olyan orvos számára, aki a végletekig elhivatott, mit is jelent maga a gyógyítás.

Egy szóval ajánlom mindenkinek ezt a regényt, aki egy csodálatos nagyregényt szeretne olvasni.

Értékelés: 10/10

Chris - ]]>http://konyvkritika.freeblog.hu]]>

 

A könyv megrendelhető az alábbi címen:

]]>http://kiadok.lira.hu/kiado/athenaeum/index.php?action=konyv&id=139408435]]>

]]>]]>Abraham Verghese: Könnyek kapuja

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Tv fotel (65) Irodalmi kávéház (537) Alámerült atlantiszom (142) Nézőpont (1) Életmód (1) Mozi világ (440) Történelem (18) Tereb (146) Szépségápolás (15) Belföld (11) Egészség (50) Mondom a magamét (7649) Gasztronómia (539) Emberi kapcsolatok (36) Vetítő (30) Mozaik (83) Rejtőzködő magyarország (168) Nagyvilág (1310) Heti lámpás (319) Sport (729) Titkok és talányok (12) Flag gondolja (36) Politika (1582) Kultúra (9) Jobbegyenes (2811) Autómánia (61) Gazdaság (711)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>