Ma 2024 április 18. Andrea, Ilma napja van. Holnap Emma napja lesz.
A Szent Korona-tan és a legitimizmus

A Szent Korona-tan és a legitimizmus

Flag

Szöveg méret

5
Átlag: 5 (1 szavazat)
Figyelem, kötelező olvasmány!

A megjelent tanulmánykötet a szerző több mint negyven esztendős munkásságából ad ízelítőt.

Az írások a Szent Korona-eszme és a legitimizmus témakörében íródtak. A Szent Koronával kapcsolatos gondolatok ugyan több mint ezer esztendőre tekintenek vissza, de a két világháború közötti időszakban sajátosan fontos szerepet kapott a Szent Korona-tan. Így a legitimista gondolatokban is meghatározó jelentőségre tett szert.

]]>]]>

Az első világháború és a levert forradalmak után az államfői hatalom, a trón betöltésének kérdése éles politikai-közjogi vitákat váltott ki. A legitimista felfogás szerint a Habsburg király és a trónöröklési rend történeti jogfolytonossága biztosíthatja az államberendezkedés stabilitását. Ezzel szemben az ún. szabad királyválasztók – a Habsburgok kizárásával – maguk kívántak királyt választani. Az ebből adódó vitákról, összeütközésekről a kötet tanulmányai igyekeznek számot adni.

Külön érdekessége ennek a problémának, hogy mindkét részről történeti érvként a Szent Korona-tant használták fel más-más értelmezéssel.

*
Napjaink közjogi-politikai vitái sem mentesek a históriai díszletektől, így a tanulmánykötet nemcsak hasznos időtöltést biztosíthat, hanem bizonyos eligazítást is adhat a jelenkori eszmék megértéséhez.

RENDELHETŐ!

]]>]]>

]]>]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Nézőpont (1) Tereb (146) Jobbegyenes (2788) Gazdaság (705) Mozaik (83) Életmód (1) Tv fotel (65) Politika (1582) Gasztronómia (539) Egészség (50) Alámerült atlantiszom (142) Flag gondolja (36) Vetítő (30) Rejtőzködő magyarország (168) Mondom a magamét (7546) Heti lámpás (312) Irodalmi kávéház (537) Belföld (10) Emberi kapcsolatok (36) Szépségápolás (15) Sport (729) Titkok és talányok (12) Kultúra (7) Történelem (18) Mozi világ (440) Nagyvilág (1310) Autómánia (61)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>