Ma 2024 június 16. Jusztin napja van. Holnap Laura, Alida napja lesz.
4349df958ba53fea2eabea0c59ab5023.jpg

A Magvető Kiadó Könyvklubja - A térkép és a táj

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

A művészet, a pénz és az elérhetetlen szeretet meséje a francia Michel Houellebecq új könyve, A térkép és a táj című kötet. A Magvető Kiadó gondozásában Magyarországon most megjelent könyv tavaly Goncourt-díjat kapott Franciaországban.

Michel Houellebecq az egyik legismertebb francia kortárs szerző, A térkép és a táj az ötödik regénye. A korábban a francia irodalom fenegyerekének számító szerző nevéhez fűződik például az Elemi részecskék című regény, amelyből nagy sikerű film készült 2006-ban. A térkép és a táj Jed Martin, régi Michelin-térképek fényképezésével foglalkozó sikeres művész életéről szól: tétova szerelmi próbálkozásairól, építész apjával való nehézkes kapcsolatáról, küzdelmeiről a művészettel és a művészeti iparral.

 

Jed élete akkor vesz különös fordulatot, amikor találkozik az Írországban visszavonultan élő Michel Houellebecq-kel, akinek brutális meggyilkolása miatt egy rendőrségi nyomozásban is részt kell vennie. A regény részben a párizsi művész- és médiavilág paródiája, amelyben hírességek - köztük írók, televíziós műsorvezetők - a saját nevükön szerepelnek. A regényben Houellebecq saját maga karikatúráját is kegyetlenséggel rajzolta meg: az iszákos, rosszul öltözött kétes hírű író, "aki kevésbé bűzlik, mint egy hulla" és "vén agyongyötört betegre" hasonlít, szadista gyilkosság áldozata lesz.
Tótfalusi Ágnes, a könyv fordítója az MTI-nek elmondta: Houellebecq új kötete abban különbözik az előzőektől, hogy ezt sokkal klasszikusabb stílusban írta. "Szép, nyugodt mondatok vannak benne, nagyon jó szöveg" - tette hozzá. A fordító szerint már csak rutinból kiáltották ki annak idején ezt a kötetet is botrányosnak, de egyáltalán nem az. Az egyetlen erősebb vonulat a történetben a gyilkosság körülményeinek brutális leírása. Az 1958-ban született Michel Houellebecq első regénye 1994-es megjelenésekor még félénk és depressziós fiatalemberként, de igazi provokátorként robbant be a francia közéletbe: a "reménytelenség professzorának" is nevezték a modern ember abszolút magányosságát, valamint érzelmi és szexuális nyomorát klinikai pontossággal bemutató írót.

A kritikusok szerint Michel Houellebecq új művével lehiggadt, A térkép és a táj a korábbiaknál kevésbé reménytelen és klasszikusabb. Michel Houellebecq könyveit eddig több mint negyven nyelvre fordították le, regényeiből világszerte 3 milliónál is több fogyott.

A könyv megrendelhető a következő címen:

]]>http://kiadok.lira.hu/kiado/magveto/index.php?action=konyv&id=139399849]]>
 
Houellebecq: A térkép és a táj

MTI - Flag

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Történelem (18) Tereb (146) Alámerült atlantiszom (142) Titkok és talányok (12) Gazdaság (711) Rejtőzködő magyarország (168) Mozaik (83) Irodalmi kávéház (537) Mozi világ (440) Kultúra (9) Nézőpont (1) Tv fotel (65) Gasztronómia (539) Belföld (11) Flag gondolja (36) Heti lámpás (319) Emberi kapcsolatok (36) Szépségápolás (15) Jobbegyenes (2813) Életmód (1) Sport (729) Autómánia (61) Egészség (50) Nagyvilág (1310) Politika (1582) Mondom a magamét (7652) Vetítő (30)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>