Ma 2024 február 28. Elemér napja van. Holnap Anonymus napja lesz.
8829d13a9609c13c827c42356ca74bc8.jpg

A bohóc

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Egyedül ült az öltözőjébena sminktükör elött. Nézte a kócos, vörös haját és a falfehérre festett arcát, amire egy hatalmas nevető száj volt rúzzsal ráhúzva.

Szomorú volt mert már nem nevettek rajta az emberek, hiába csetlett-botlott a porondon, hiába dobálták meg tortával és öntötték le vízzel, már nem volt varázsa, hiányzott belöle az a tűz ami régen jellemezte. Belefáradt, nem bírta tovább csinálni nem bírta tovább nézni az unott fejeket az előadásokon, még a gyerekek is kifütyülték, teljes érdektelenség kísérte a műsorát. Csak ült csendben, nézte a nevető maszkot, de némán zokogott, a lelke sírt. Szép lassan befejezte a sminkjét. Bánatosan felvette a pepita zakóját és végül a két nagy bohóccipőjét és kimért léptekkel elindult a fűrészporos porond felé. Elhaladt az oroszlánketrecek mellett, csókot dobott az éppen próbáló kötéltáncos lányoknak, akik nevetve intettek neki vissza. Hideg őszi este volt, a hold már lassan feljött az égre és beragyogta az ütöttkopott lakókocsikat és a rozsdás ketreceket. A bejárat előtt már tolongott a nagyérdemű, s lassan kezdte elfoglalni helyét a zsölyékben. Nem volt nagy nézőtere a cirkusznak, de azért nyolcvan-kilencven ember befért amikor teltház volt. De az utóbbi időben nem volt már teltház, hogy miért erre a kérdésre a cirkusz igazgatója sem tudta a választ. Vagy inkább nem akarta tudni. Bizony elég silány volt a műsor amióta Pepi a bohóc megöregedett. A régi magávalragadó műsor, amit produkált, mára már csak egy szánalmas öregember erölködésének tűnt. Az öreg Pepi teljesen kiégett, megöregedett. Ez nagyon fájt neki, de nem akarta mutatni senkinek, inkább elbújt a nevető maszk mögé akkor, amikor sorra meg mosolyogták, megdobálták. A manézs volt az ő világa ebben élt gyermekkora óta, ez volt az élete. A ma esti előadásra minden jegy elkelt mert a plakáton szerepelt egy arany betűkkel szedett mondat:

" PEPI A BOHÓC A KOMÉDIÁSOK KIRÁLYA A VILÁGBAN ELŐSZÖR ÉS UTÓLJÁRA EGY FANTASZTIKUS VILÁGSZÁMOT MUTAT BE!"

Az emberek csak nevettek ezen a nézőcsalogató reklámon, mondván, mit tud ez a kivénhedt öreg még bemutatni nekik. De azért a kíváncsiság nagy úr és ezért rentgetegen jöttek el az előadásra Pontban hétkor kezdődött el az előadás a hat táncoló kutyával, majd folytatódott az oroszlánokkal, akik haláltmegvető bátorsággal ugrottak át a tűzkarikákon. Hiába volt fantasztikus a mutatvány amit a bűvész mutatott be tizennyolc tányérral, a közönség csak a világszámot várta. Nem kellett sokáig várnia az ezerfejű közönségnek. A porondon sötét lett és egy pásztázó reflektor fényénél megjelent ő, Pepi a bohóc. Kezében három színes luftballonnal amit a reflektor fényében úszva odaadott az első sorban ülő gyerekeknek. A közönség már kezdte a gúnyolódást az öreg bohóccal. Kifütyülték, de ő csak mosolygott a nevető maszk mögött és hajlongott a füttykoncert közepette. Már egyre nagyobb volt az elégedetlenség, amikor a porond közepére felülről szép lassan leengedtek egy meghurkolt kötelet és egy feltünően csinos lány behozott egy széket a porondra. Az öreg bohóc mégegyszer meghajolt, majd kissé nehézkesen felmászott a szék tetejére és a nyakába akasztotta a meghurkolt kötelet. Ekkorra már teljesen elcsendesedett a tömeg és lélegzetvisszafojtva várta a folytatást. Az öreg bohóc még integetett egy első sorban ülő kislánynak, majd megigazította a kócos, vörös parókáját és kirúgta maga alól a széket. A nézőtéren döbbenet lett úrrá az első pillanatban, majd szép lassan mindenki tapsolni kezdett, míg végül vastaps alakult ki a cirkuszi sátorban. A fűrészporral borított porond felett ide-oda himbálódzott az öreg bohóc teste. S púderrel elfehérített arcán végiggördült egy forró könnycsepp, hiszen sikere volt, olyan sikere, mint még soha életében.

Csépányi Balázs

Hozzászólások

Cor
2016-01-28 13:27
A probléma az.hogy a Főtitkár úr a Népszabadságból szerzi ismereteit a nagyvilágról...

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Titkok és talányok (12) Sport (729) Egészség (50) Vetítő (30) Életmód (1) Emberi kapcsolatok (36) Autómánia (61) Gazdaság (699) Kultúra (6) Tv fotel (65) Belföld (10) Történelem (17) Politika (1582) Nagyvilág (1309) Rejtőzködő magyarország (168) Jobbegyenes (2764) Nézőpont (1) Mondom a magamét (7429) Tereb (146) Szépségápolás (15) Alámerült atlantiszom (142) Mozi világ (440) Irodalmi kávéház (535) Flag gondolja (36) Mozaik (83) Gasztronómia (539) Heti lámpás (306)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>