Ma 2023 november 30. András, Andor napja van. Holnap Elza napja lesz.
Téli mese

Téli mese

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Szeretettel emlékszem azokra a régi Karácsonyokra. A lágy fenyőillatra és a cserépkályhában pattogó tűz jellegzetes hangjára.

Kisgyerekként élveztem a szoba meleget adó biztonságát, s szinte minden este fenyőágat rajzoltam a bepárásodott ablakra, majd boldogan néztem, hogy kint az utcán nagy pelyhekben hull a hó.

Az utcát övező lámpácskák sárgás fénye varázslatossá tette a hótól megduzzadt utcát és a járda mellett parkoló kocsikat. Órákig tudtam így, egy nagy hímzett párnára könyökölve, ablaküveghez tapadt orral bámulni a számomra mesebeli világot. Álmodozni, és szabadon repülni fent a magas égen, hiszen a képzeletem könnyű szárnyakat csatolt rám minden este.  

Felröppentem a közeli templom tornyára, együtt néztem az eget a bóbiskoló bölcs bagollyal, aki ott fönt lakott az elhagyott torony boltíves ablakában. Csak én ismertem Őt egyedül. Számtalanszor együtt hallgattuk, a toronyból a háztetőkön settenkedő puhajárású macskák éjszakai szonettjét. De sokszor beszélgettem a délután épített Miska nevű hóemberrel és természetesen a hét Télmanóval, akik varázspálcájukkal néha a fejemre koppintottak, amikor elcsentem néhány finom diót, miközben ők fáradhatatlanul csomagolták az öreg Mikulás puttonyába szánt ajándékcsomagokat. Szerettem a telet. Ilyenkor Édesanyám ilyenkor úgy engedett el az egyébként nem túl távoli óvodába, hogy kezembe forró gesztenyét rakott, ne fázzon, amíg beérek. Útközben, mikor már nem láthattak otthonról kinyújtottam a nyelvem és élveztem, ahogy a hatalmas hópelyhek elolvadnak rajta. Mindig izgatottan vártam az estéket, hiszen akkor megmozdult minden, életre kelt a mesevilág. Táncolhattam a hóban a Télmanókkal, és ha több havat akartam, persze a bölcs bagoly tanácsára megrángattam a Mikulás szakállát, s azon nyomban szakadni kezdett a hó. Akkor minden olyan más volt, minden jó volt. Nem voltak rosszak. Az emberek boldogok voltak és szerették egymást.

 
 
Azóta felnőttem, Télmanók sincsenek és Miska a hóember is elolvadt már. De amikor elmegyek a közeli templom mellett, s felnézek a tornyának a boltíves ablakára mindig köszönök a bölcs bagolynak, hiszen tudom, hogy Ő mindent lát és csak akkor boldog, ha szépen emberül viselkedem. Kinézek az ablakon most is tél van hideg, csend és hó. Behunyom a szemem és elmosolyodom és látom a Télmanókat táncolni a porhanyós havon.

Csépányi Balázs

Tisztelt olvasók! Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Flag Polgári Magazin facebook oldalát, a következő címen: ]]>https://www.facebook.com/flagmagazin]]>
- Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

]]>www.flagmagazin.hu]]>

 
 

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Irodalmi kávéház (531) Alámerült atlantiszom (142) Vetítő (30) Egészség (50) Politika (1581) Jobbegyenes (2719) Történelem (16) Gazdaság (693) Nagyvilág (1309) Nézőpont (1) Életmód (1) Heti lámpás (279) Mozaik (83) Flag gondolja (34) Kultúra (6) Sport (729) Titkok és talányok (12) Autómánia (61) Mozi világ (440) Tereb (146) Gasztronómia (539) Rejtőzködő magyarország (168) Mondom a magamét (7237) Emberi kapcsolatok (36) Belföld (10) Tv fotel (65) Szépségápolás (15)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>