Ma 2024 május 24. Eszter, Eliza napja van. Holnap Orbán napja lesz.
1f77226c73b973b024156eb63778a3d2.jpg

Precedens

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Két év négy hónap letöltendő szabadságvesztésre ítélte az első fokon eljáró bíróság Stohl András színészt az általa ittasan okozott balesetért. Kemény vagy enyhe ítélet született? Érdemes elgondolkodni rajta.

Hideg fejjel gondolkodva és újra felidézve a színész által elkövetett bűntettet, úgy érzem jogos az ítélet. Hiszen nem először ült volán mögé és okozott balesetet a színész-műsorvezető. Az volt csupán a szerencséje, hogy az előző alkalommal nem sérült meg más a felelőtlensége miatt. Most azonban Stohl ellen "súlyos testi sértést okozó, ittas állapotban elkövetett járművezetés bűntettével" indult bírósági eljárás, miután tavaly májusban ittasan vezetve balesetet okozott.

Fót felé hajtva áttért a szemközti sávba, és összeütközött egy szabályosan haladó autóval. A balesetben egy idős férfi súlyosan megsérült, hárman pedig könnyebb sérüléseket szenvedtek. Ráadásul a színész elhajtott a helyszínről.

Kemény dolgok ezek.

Sokak első reakciója az volt az eset kapcsán, hogy "úgyis kimossák, hiszen ő a Stohl".  Valljuk be őszintén volt már erre példa, gondolok itt a Császár Előd féle hasonló körülmények között elkövetett "baleset"-re, és az ebből adódó  párhuzamra a két ügy vonatkozásában, hiszen akkor a sztárt nem ítélték el, pedig haláleset is történt.

Császár Előd 1998. december 17-én délután fél négy tájban 95-100 kilométeres sebességgel haladt BMW-jével azon az útszakaszon, ahol a Pasaréti út betorkollik a Szilágyi Erzsébet fasorba. A megengedett sebesség ötven kilométer lett volna. Császár egy hirtelen kormánymozdulatnál elvesztette uralmát az autó felett, s összeütközött a vele szemben közlekedő rendőrkocsival. Az autót vezető 25 éves rendőrtiszt meghalt, utasa és a popénekes könnyebben megsérült. A Fővárosi Bíróság jogerős ítéletében 1 év 6 hónap fogházbüntetésre ítélte Császár Elődöt, azonban a büntetés végrehajtását három év próbaidőre felfüggesztette.

Az emberek hite, bizalma az igazságszolgáltatásban, úgy érzem akkor jogosan ingott meg. Stohl megítélésem szerint, - lévén nem történt haláleset, kevésbé bűnös, mint Császár volt annó. De pont az akkori igazságszolgáltatási deficit, okozhatja Stohl első látásra keménynek tűnő büntetését.

Példát kell statuálni.

Azt az egyet nem értem és egész egyszerűen nem tudom felfogni, hogy miért kellet Stohlnak részegen volán mögé ülnie? S ez nem először fordult már elő. Ennek gátat kell szabni, hiszen nincs rá semmiféle garancia, hogy a színész nem fog újra ittasan vezetni és veszélyt, ne adj isten halálos balesetet okozni.

Talán ez a viszonylag erősnek mondható ítélet felnyitja a szemét Stohlnak, ráébreszti arra, hogy felelőséggel tartozik, s vállalnia kell a tettéért kiszabott büntetést és annak következményeit.

Csépányi Balázs

Szerző a Flag Polgári Magazin főszerkesztője

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Életmód (1) Szépségápolás (15) Belföld (11) Kultúra (9) Titkok és talányok (12) Tv fotel (65) Politika (1582) Tereb (146) Mozaik (83) Heti lámpás (314) Alámerült atlantiszom (142) Irodalmi kávéház (537) Rejtőzködő magyarország (168) Vetítő (30) Autómánia (61) Történelem (18) Emberi kapcsolatok (36) Mondom a magamét (7616) Gasztronómia (539) Sport (729) Nézőpont (1) Jobbegyenes (2805) Gazdaság (710) Nagyvilág (1310) Egészség (50) Flag gondolja (36) Mozi világ (440)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>