Ma 2024 június 15. Jolán, Vid napja van. Holnap Jusztin napja lesz.
d9ece76adf6805b4e4bbdd947e5680e2.jpg

Mese a D-71-es munkadarabról

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

A minap jártamban keltemben szocialista agitátorokkal futottam össze. Osztogatták boldog boldogtalannak az EU- kampányra készített programfüzetüket. Amikor odalépett hozzám az egyik önkéntes kicsit vissza hőköltem , hiszen nem igazán szeretem a barackpálinkás leheletű borotválatlan egyéneket.

De ekkor , ahogy néztem emberünket végigfutott az agyamon egy gondolat . Milyen lehetett ez az ember mintegy húsz évvel ezelőtt . S az idő kereke szép lassan visszaforgott…

A késő kádári időkben járunk . Hősünk egy esztergályos , B.József a szocialista Magyarország gyermeke. Természetesen párttag . Egyszerű ember , egyszerűvé tette a rendszer. Egyszerűvé , arctalan masszává mely tetszés szerint formálható a hatalom kénye kedvére . Kezdődjön hát a mese abból az időből , amikor 3,60 volt egy kiló kenyér.
A D-71-es munkadarab gyönyörűen formálódott B.József keze alatt . A fémforgácsok úgy peregtek le az esztergagépről , mint egy nyári zápor. A férfi szálkás , eres kezével újabb fogást vett a gépen és egy nagyobb darab forgácsolódott le a munkadarabról . Fehér atlétatrikóján – amit már néhol megfogott a fémforgács szürke színe – lévő nagy méretű izzadságfolt arról tanúskodik , hogy reggel óta keményen dolgozik . B. József ügyes szakember , talán a legügyesebb a gyárban . Ő harmincegy éve minden nap a gépe mellett áll reggel hét órakor és várja a munkadarabot amit el kell készítenie . A műhely falán lévő óra mutatói időközben négy órát jeleznek . Hősünk miután leállította a gépét , kivette a tokmányból a tokmánykulcsot elment lezuhanyozni magáról a koszt és izzadtságot .
 Csepel , Tanácsház-tér a szigetszentmiklósi busz végállomása. Iszonyatos embertömeg tolong , hogy ülőhelyhez jusson amikor majd beáll a busz a megállóba. B. József kezében egy Népszabadsággal áll az emberek között . Nehéz kiszúrni őt a tömegből , enyhén kopasz feje , kockás vászoninge és „ centrumos „ nylonzacskója tökéletesen beleillik a Tanácsház-tér kopottas , nyomasztó látványába . Kisvártatva , végre megérkezik a busz . Az emberek nyomják egymást fel , tolakodnak . B. József is felkeveredik valahogy , majd ahogy elindul a jármű , homlokán patakzani kezd a veríték a délutáni hőségben . Az enyhén zötykölődő busz szép lassan álomba ringatta hősünket .
Álmában éppen a művezetőjével beszélt :
-         Na B. elvtárs most végre megkapja az áhított K-64-es munkadarabot . Megszolgálta , nem hiába húzott le a gyárban harmincegy esztendőt tisztességben , becsületben !
-          – Köszönöm – mondta B.József , miközben kilépett a főnöke irodájából .
 Végigment a titkárnők között és úgy érezte , hogy majd szét veti a boldogság . Harmincegy kemény év után végre megkapja a K-64-es munkadarabot , most végre megmutathatja mit tud igazán . De mielőtt hozzákezdhetett volna a hőn áhított munkadarab elkészítéséhez a busz nagyot fékezett és B.József felébredt .
Másnap reggel B.József torkában dobogó szívvel indult el azon ajtó felé amelyen a következő felirat állt : Művezetői Iroda . Kopogott , majd belépett az irodába . Ott ült teljes valójában, sötétkék köpenyben T. István a művezető . Vastag fekete szemöldökébe már belevegyült egy -egy őszülő szál . Felnézett az iratokból , majd mély rekedtes hangján megszólalt :
-         Üdvözlöm B. elvtárs ismét időben készen van ez dicséretes , dicséretes . Bizonyára szeretné felvenni az új munkát lássuk csak , lássuk csak . – azzal elindult a raktár felé ahol az alapanyagokat tárolni szokták .
 Hősünk most úgy érezte magát , mint diák korában a vizsgák idején. Kis idő elteltével megjelent T.István művezető és letette az asztalra az új munkadarabot.
-         Na itt írja alá elvtárs . Jó munkát ! –mondta és belemélyedt ismét az asztalán lévő keresztrejtvénybe .
 A D-71-es munkadarab gyönyörűen formálódott B.József keze alatt . A fémforgácsok úgy peregtek le az esztergagépről , mint egy nyári zápor. A férfi szálkás , eres kezével újabb fogást vett a gépen és egy nagyobb darab forgácsolódott le a munkadarabról .
Eddig tartott a mese. B.József igaz története , aki esztergályosból a szocialisták „kampányembere„ lett.
 

Csépányi Balázs

Hozzászólások

nawesh
2016-01-28 13:27
egyszerűen tetszett a film

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Történelem (18) Tv fotel (65) Flag gondolja (36) Szépségápolás (15) Gazdaság (711) Rejtőzködő magyarország (168) Életmód (1) Gasztronómia (539) Jobbegyenes (2813) Mozaik (83) Tereb (146) Heti lámpás (319) Mozi világ (440) Nagyvilág (1310) Autómánia (61) Kultúra (9) Titkok és talányok (12) Politika (1582) Sport (729) Alámerült atlantiszom (142) Nézőpont (1) Irodalmi kávéház (537) Emberi kapcsolatok (36) Vetítő (30) Egészség (50) Mondom a magamét (7652) Belföld (11)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>